"Praegu olen hotellitoas ja kirjutan lahti seda, mida eile delegatsioonijuhtide suurel koosolekul kuulsin," vahendab homme tagasi Eestisse saabuv Normet Publikule telefonitsi. "Sain palju praktilist infot, palju tehnilist infot. Nüüd on vaja seda natuke sünteesida ja mõelda, kuidas edasi toimetada oma asjadega."

Paralleelselt käib intensiivne töö Eesti Laulu võitnud Koidu ja Laura loo ja lavanumbriga. "Kogu aeg suhtlen Eestiga, sest just nüüd on väga kriitilised hetked. Laul on uuesti üle käidud, just tuleb täna masterdamisest välja," sõnab ta.

Lava-show puhul sõltub nüüd palju sellest, kui palju tööd Eesti saadikud ise otsustavad tänavu enda õlule võtta ning ka mõnedest tehnilistest detailidest, mis ajakava nihke tõttu veel lahtised. Üheks olulisimaks mõttekohaks on Eesti lavagraafika. "Ilmselt tahame selle sel aasta ise toota. See pole veel kivisse raiutud, aga mõtleme küll selle peale, et võibolla võiks võtta rohkem vastutust enda kätte ja mitte usaldada pimesi, et äkki teevad meile midagi lahedat," ütles Normet.

Küll aga ei kahtle Normet tiimi professionaalsuses – see olevat igati tasemel ning koosneb suure Eurovisioni kogemusega inimestest. "Üritus on nüüd kindlasti heades kätes ja saated kindlasti toimuvad, kuigi palju on veel tegemata. Nii palju polegi kunagi tegemata olnud – saadeteni on jäänud alla kahe kuu," tõdeb ta. "Inimestel silmad säravad ja nad väga tahavad ja kindlasti teevadki selle väga hästi ära. Maailma parim profitiim on peal, seega kindlasti tuleb tehnilisi kihvte üllatusi ja see kõik saab olema tohutult äge."

Erilist vaimustust tekitab Normetis just Kiievi linn ise: "Superkoht, kus Eurovisionit teha! Äge on see, et nii vähe, kui ma olen saanud ringi vaadata ja nuusutada seda õhustikku, siis tegu on väga uhke ja suursuguse kohaga, millel on tugev identiteet. Mis totaalselt eristab Ukrainat mõnest teisest naaberriigist, on just see edasipürgimine. Nad püüavad ja tõestavad, tahavad väga olla Euroopa. Hästi tugevasti on see tunda. Muidugi see mentaliteet on aegajalt nii ja naa: hotelli baaris, kus meid majutatakse, pakutakse sületantsusõud ja hotelli külmkapis on millegipärast kondoomid. Aga see ongi põnev ja kihvt! Kõik ei peagi olema igav Põhjamaa või teada-tuntud, üksteisele äravahetamiseni sarnane Lääne-Euroopa."

Vaade Mart Normeti hotelli külmkappi:



Vasakult: Eurovisiooni produktsiooniboss Ola Melzig Rootsist, Norra delegatsioonijuht Stig Karlsen, Rootsi delegatsioonijuht Mari Forsman Ryberger, Eurovisiooni produtsent ja ilmselt kõige mõjukam mees euromaailmas Christer Björkman, Prantsuse delegatsioonijuht Edoardo Grassi ja Mart Normet:

Poliitiline olukord Ukrainas tekitab mõistagi küsimusi, kuid Normet usub, et eurofännide kogukondadel ja delegatsioonidel julgeolekuga kohapeal probleeme ei tule. "Eks siin ole keeruline poliitilise olukorra tõttu Ukrainas toimetada, aga ei, selles valguses pole meiega räägitud. Siin pole julgeolekuga mingit probleemi, nad võtavad seda väga tõsiselt ja saavad suurepäraselt aru, kui keeruline üritus see on. Ka see meie olemine siin praegu on igatipidi ära turvatud, kogu aeg märkad mingeid mehi, kes on valvel," märkis Normet. "Nad väga hoiavad oma külalisi ja ma ei usu, et siin selliseid suuri ekstsesse toimub. See pole kindlasti võimalik."

Nüüd, kus Venemaa on viimaks (paar päeva enne tähtaega ning pärast pikka meediakõmu) lõpuks oma esindaja välja valida, paistab kõik õnnestumise suunas kulgevat, ehkki väidetavalt on ratastoolis lauljatari riiki lubamine veel küsimärgi all. Koosolekule Venemaa esindajaid ei saabunud. "Vene delegatsiooni polnudki kohal, need uudised (loo avalikustamine – toim.) tulid meieni virtuaalselt. Eks see oli algusest peale selge, et nad peavad mingisuguse nõksu leidma, millise laulu ja esitajaga tulla. Nüüd on kõigi enda hinnata, kuidas see nõks tundub. Ma valin sõnu, nagu sa kuuled. Võid selle kirja ka panna,” sõnas Normet naerdes ning lisas, et ta lugu arvustada kindlasti ei soovi. “Mul lihtsalt ei sobi seda kommenteerida,” nendib ta.

Igal aastal kostub siit-sealt sahinaid selle kohta, kellele võitu ennustatakse. Kihlveokontorites juhib kindlalt Itaalia – mida Normet kuulnud on? "No ta on favoriit, jah. Aga eks paistab. Portugalist räägitakse nüüd ka väga suurejooneliselt, seal on ju see inimlik lugu hästi võimas ja see esitus samamoodi."

Tähelepanuta pole jäänud ka Eesti laul. "Jaa, kolleegid on kuulnud ja rahul, ka Eesti saadet kiidetakse taevani. Langevad kaela ja räägivad, kui äge see ikka oli," on Normet Kiievis kuhjaga kiitust ja sooje sõnu saanud vastu võtta.