Kas teadsid, et:

Ainuüksi Aafrika Sarvel Somaalia, Etioopia, Kenya ja Djibouti piirkonnas kannatab näljahäda tõttu üle 12 miljoni inimese.

Kui asjakohaselt ei reageerita, võib lähikuudel surra 750 000 inimest; arvestades, et tegemist on viimase 60 aasta rängima näljahädaga.

Näljahädal on mitmesugused põhjused, sealhulgas kodusõda, poliitiline ebastabiilsus, turvalisuse puudumine kogu piirkonnas, mulla degradeerumine, kliimamuutus, toksiliste jäätmete ebaseaduslik kaadamine Somaalia rannikualale ning Euroopa ja Aasia kalatöötlemislaevade ülemäära intensiivne ja ebaseaduslik kalapüük Somaalia ranniku lähistel.

ÜRO Pagulaste Ülemvoliniku Ameti andmetel kannatavad näljahäda tõttu ligikaudu pooled Somaalia elanikud, veerand elanikkonnast on põgenenud toidu ja vee otsinguil naaberriikidesse, eelkõige Kenyasse ja Etioopiasse, ning piirkonna suurim, Dadaabi põgenikelaager, on üle rahvastatud – sinna on kogunenud üle 420 000 inimese.

Paljud põgenikud on naised ja lapsed, kes langevad sageli hirmutamise ja seksuaalse vägivalla ohvriks.

Näljahäda Aafrika Sarve piirkonnas on tingitud ka ulatuslikust põllumaade kokkuostmisest välismaiste investorite poolt, põllumajandustoodete ja nafta hinna tõusust, ülemaailmsest majanduskriisist ja spekulatsioonist põhitoorainetega.

Rahvusvahelisel tasandil antava ametliku arenguabi põllumajandusele ette nähtud osa on viimase 30 aasta jooksul märkimisväärselt vähenenud.

Allikas: www.bioneer.ee