Kanepituru reguleerimist alkoholi-, tubaka- ja ravimituru eeskujul toetas täielikult 43% vastanuist; pigem toetas 24%. Täielikult vastu oli 14% ja pigem vastu 7% vastanuist.

“Diiler vanust ei küsi ja pakub vahel ka kangemat kraami. Tõik, et kanepiturgu kontrollivad kuritegelikud jõud, vähendab meie kõigi turvalisust,” ütles MTÜ Ravikanep juhatuse liige Mart Kalvet. “Ka enda tarbeks mõne taime kasvatamine on kriminaalkuritegu, millega kaasnevad menetlus-, ekspertiisi-, kohtu- ja kinnipidamiskulud. Samas loeme lehest, et politseil pole ressursse raskete varavastaste kuritegude menetlemiseks. Potipõllumeeste ja täiskasvanud kanepitarvitajate kimbutamine on luksus, mida Eesti riik ei saa endale lubada.”

“Küsimuse sõnastamisel püüdsime vältida terminit “legaliseerimine”, mille all võib igaüks mõelda, mida iganes — kas või seda, et alaealine saab putkast kanepit osta. Pärast pikki konsultatsioone Emoriga jõudsime lõpuks kõiki osapooli ja eksperte rahuldanud sõnastuseni, milles tõstsime esile alkoholi-, tubaka- ja ravimiturud ning uurisime, kas neid eeskujuks võttes võiks kanepiturgu riiklikult kontrollida ja reguleerida,” lisas Kalvet.

Enim toetasid kanepituru riiklikku reguleerimist tubaka-, alkoholi- ja ravimituru eeskujul Eesti Reformierakonna pooldajad (81%). Väikseim (56%) oli toetus Eesti Keskerakonna valijate hulgas.

Uuringus mõõdeti ka teadlikkust kanepi teaduslikult kinnitatud ravitoimetest (64% olid teadlikud, 31% ei olnud) ning toetust kanepi laiemale tarvitamisele meditsiinilistel eesmärkidel arsti retsepti alusel (41% toetas, 45% ei toetanud).

Kanepi ja selle toimeainete tarvitamine arsti ettekirjutusel on Eestis juriidiliselt võimalik olnud juba kümme aastat, taotlusprotsess on aga keeruline ja ükski arst ei ole seni oma patsiendile üritanud kannabinoidravi võimaldada. Samas ei ole võimatu, et juba sel nädalal mõni arst oma patsiendile esimese säärase retsepti kirjutab.

“Tulemused annavad mõista, et Eesti elanikud ei taha näha poolikut lahendust nagu mõnedes USA osariikides, kus iga soovija saab kas või peavalu ettekäändel arstilt kanepiostu-luba nõuda, vaid me pigem austame täiskasvanud isiku vabadust tarvitada kanepit tingimusel, et see kaaskodanikke ei häiri,” ütles Kalvet.

“Milline peaks olema tuleviku Eesti ja kust ning kuidas peaks täiskasvanud inimene saama kanepit seaduspäraselt osta, on olulised küsimused, mille vastus tuleb meil koos välja mõelda. Kanepituru reguleerimise mudeleid, mille plusse ja miinuseid analüüsida, on maailmas mitmeid. Isiklikult olen näiteks igasuguse avaliku kanepireklaami vastane ja soovin, et juba müügikohta sisenedes küsitaks ukse peal dokumenti,” lisas ta.