Portsmouth'i Ülikooli teadlased tegid põhjaliku uurimuse, kus nad võrdlesid koerte ja huntide anatoomiat ning käitumist, vahendab Daily Star.

Uuringu tulemused näitavad, et koerte näostruktuurid on tuhandete aastate jooksul evolutsiooni käigus muutunud just sellel eesmärgil, et inimestega paremini suhelda.

Ülikooli esindaja lausus: "Teadlased avastasid, et mõlemal liigil on sarnased näolihased, välja arvatud silmade kohal. Koertel on väike lihas, mis võimaldab neil kergitada oma sisemist kulmu. Huntidel seda lihast aga ei ole."

"Autorid usuvad, et sisemise kulmu kergitamise liigutus tekitab inimestes tahtmise nende eest suuremat hoolt kanda, sest see liigutus jätab mulje nagu koeral oleksid suuremad silmad kui tegelikkuses. Suuremad silmad meenutavad samuti inimestele imikuid ja ka ilmet, mida inimesed teevad kui nad kurvad on."

Psühholoog Dr. Juliane Kaminski, kes oli uuringu eesotsas ütles: "Tõendid on kaalukad, et koertel arenes vastav kulmulihas alles pärast huntidest eraldumist ja kodustamist. Me uurisime ka koerte ja huntide käitumislaade ja selgus, et olles inimese läheduses kaks minutit kergitasid koerad oma kulmu rohkem ja intensiivsemalt kui hundid. Antud tulemused viitavad sellele, et koerte väljendusrikkad kulmud on pigem põhjustatud inimeste alateadlikutest valikutest koerte kodustamisel aastaid tagasi."

Psühooloogi eelnev uurimus näitas ka, et koerad liigutavad oma kulmusid teadlikult- nad teevad seda tunduvalt rohkem kui inimene on läheduses ja vaatab neid.

"See erinevus on märkimisväärne liikidele, mis eraldusid ainult 33 000 aastat tagasi ja me arvame, et antud ülimalt kiire näolihase muutus on otseselt seotud koerte ja inimeste omavahelise suhtlusega."

Lisaks mainiti, et ainuke tõug, kellel siiski ka tänapäeval puudub kulmulihas on Siberi Husky, mis on ühtlasi ka üks vanimaid koeratõuge.