Ravimtaimede kasutamine on seotud teiste ravivõtetega, eeskätt toitumise korrastamisega. Ei ole mõtet asuda end ravima taimedega, kui seejuures ei anta organismile tasakaalustatud toitu või kui külmetushaiguste korral peetakse ranget dieeti.

Üks suuremaid imesid maailmas on isetervenemine. Ükskõik, milline haigus meid ka ei tabaks — organismi immuunsüsteem taastab meie tervise. Igas inimeses on võimed ning oskused säilitada ja rakendada oma organismi iseenese ravimise võimeid. See seisnebki oma organismi immuunsüsteemi tugevdamises.

Looduses leidub kõik toiduks ja terviseks vajalik, millega oma organismi turgutada. Loomulikult eeldab tervenemine elamist koos loodusega, jalutuskäike metsas ja toitumist oma aia või kodumaa saadustest. Iga inimene peab õppima ise toime tulema, kui teda on tabanud külmetushaigus.

Külmetushaigus ei teki tühja koha pealt, tal on põhjus, miks ta tekkis. Elada tuleb nii, et ei tekiks haiguse põhjust.

Mõnest olulisemast taimest lähemalt

Põdrasammal

Põdrasammal ehk islandi käokõrv on samblik, mida saab koguda aasta läbi. Ravimina kasutame kogu maapealset osa. Samblik sisaldab rohkesti aromaatseid samblikhappeid (antibiootilise toimega), mõruaineid, lima, tärklist, mineraalaineid, valku, B12 vitamiini jm. Toimib immuunsüsteemi tugevdavalt ja põletikuvastaselt, on antibiootilise toimega, ergutab sapieritust, tõstab söögiisu, leevendab valu, suurendab maomahla eritumist, stimuleerib seedetegevust, normaliseerib seedehäireid.

Ravib külmetushaigusi, köha, nohu, bronhiiti, kopsupõletikku, astmat, kopsutuberkuloosi, kurguhaigusi, kõhukinnisust ja kroonilist kõhulahtisust. Ei sobi rasedatele ja väikelastele, võib põhjustada nahaärritust. Valmistame teed, tõmmist, pulbrit. Toimelt lähedased on teeleht ja paiseleht.

Tee

1–2 tl peenestatud droogi vala üle 1 kl keeva veega, lase tõmmata vähemalt 45 min või keeda aeglasel tulel 10 min, kurna. Joo soojalt 0,5 kl meega 20 min enne sööki 4 korda päevas.

Samamoodi valmista ja tarvita: aedtilli seemned, suur mungalill, saialill (ei sobi rasedatele ja imetavatele emadele), sookail (ei sobi rasedatele ja lastele ning tundliku maoga), teekummel, vaarikavarred, metsmaasikaürt, punane päevakübar, paiseleht (ei sobi rasedusel ja rinnaga toitmisel).

Põldosi (Equisetum arvense)

Temas leidub rohkesti ränihapet, orgaanilisi happeid, alkaloide, saponiine, karotiini, mineraalsooli, valke, C-vitamiini (778 mg 100 g kohta!), park- ja mõruaineid. Tugevdab organismi vastupanuvõimet haigustele, toimib antibakteriaalselt, tõkestab verejooksu, suurendab uriinieritust, leevendab liigestevalu, ergutab vereringet, hoiab ära silmakae teket ja parandab nägemist (tõmmisega loputamine), tugevdab küüsi ja juukseid (mitte kasutada rasedatel ja lastel).

Ravib külmetushaigusi, tuberkuloosi, hingamisteede haigusi, neeru- ja põiepõletikku, hemorroide, eesnäärmepõletikku, südame isheemiatõbe, veresoonte lupjumist, öist voodimärgamist. Ei ole soovitav suure ränisisalduse tõttu rasedatele ja lastele. Temast valmistame teed, tõmmist, tinktuuri (määrimiseks).

Tee

1 sl peenestatud kuiva/toorest ürti vala üle 1 kl keeva veega, kuumuta keemiseni ja lase tõmmata 15–20 min, kurna. Joo soojalt 0,5 kl korraga 4 korda päevas nädal järjest, korda pärast 3-päevast vahet.

Samamoodi valmista ja tarvita: harilik raudrohi (ei sobi, kui veri ”paks”), suur teeleht, liivatee, ahtalehine põdrakanep, kõrvenõges (ei sobi, kui veri “paks”), pärnaõisikud (ei sobi pikka aega), viltlehine angervaks, kortsleht, harilik nurmenukk (ei sobi lastele ja allergikutele), harilik pune (ei sobi rasedatele).

Harilik kuusk (Picea abies)

Hariliku kuuse okkad ja kasvud, noored käbid ning vaik on ravimina rahvameditsiinis kõrgelt hinnatud. Kuusekasvud ja tipmised oksad on rikkad C-vitamiini poolest (400 mg 100g kohta!), leidub mineraalaineid (raud, kroom, vask, mangaan) ja karotiini, eeterlikke õlisid, parkaineid. Tugevdab organismi ja kaitseb külmetushaiguste eest, mõjub antibakteriaalselt, rahustab, leevendab põletikke, lahtistab röga, paneb higistama.

Ravib külmetushaigusi, hingamisteede põletikku, angiini, nohu, peavalu (okkatõmmise kompress), närvivalu ja unetust (vann), nahahaigusi (vaigusalv), kivitõbi, liigeste vaevusi (tinktuuriga määrimine) jm. Ettevaatlikud peavad olema kroonilise neerupõletikuga haiged kangete tõmmiste sissevõtmisel. Valmistame teed, tõmmist, tinktuuri, vaigusalvi, siirupit. Kuuse tipmisi oksi võime korjata aasta läbi, ka talvel.

Tee

2 sl peenestatud värskeid/kuivatatud okkaid (kasve) vala üle 1 kl keeva veega, lase korraks keema ja jäta tõmbama 45 minutiks või keeda aeglasel tulel 15 min, sega aeg-ajalt, kurna. Joo soojalt 0,5 kl meega 4 korda päevas söögivaheaegadel.

Samamoodi valmista ja tarvita: harilik mänd (ei sobi bronhiaalastma ja läkaköha korral).

Segutee

Kuivatatud peenestatud taimed võrdses koguses: vaarikavarred, harilik raudrohi, põldosi, harilik nurmenukk, viltlehine angervaks. 1 sl segu 1 kl keeva vee kohta, lase tõmmata termoses 2 tundi, kurna. Joo 1 kl soojalt meega 3 korda päevas söögivaheaegadel külmetushaiguste puhul.

NB! Marjateed valmista termoses ilma marju purustamata, lase tõmmata üle öö, kurna. Joo soojalt meega 1 kl korraga söögivaheaegadel 3 korda päevas (1 sl kuivi marju 1 kl keeva vee kohta).