Armastus on looduslik valuvaigisti

Kallistused mõjuvad soojalt ja lohutust pakkuvalt- teadupoolest pole see mingi saladus. Hiljutised uuringud on tõestanud, et oksütotsiin (rahu-ja lähedustunnet loov ajukemikaal), mis vallandub 10-20 sekundilise kallistuse vältel võitleb efektiivselt valu, iseäranis peavalu vastu.

Ainuüksi kallima foto vaatamine suurendab Sinu füüsilist vastupanuvõimet ja leevendab valu (40 % mõõduka valu puhul, 15 % tõsisematel juhtudel). Pilt armastatust mõjub meie ajule just kui meeldiva tähelepanu kõrvale juhtiva faktorina ning seetõttu muutub ka igasugune valu talutavamaks, toimides niiviisi valuvaigistina.

Teadlased on tõestanud, et seksuaalne stimulatsioon, iseäranis orgasmid mõjuvad samuti suurepäraste valuvaigistitena, mis on eriti efektiivne kroonilise seljavalu, artriidi ja krampide korral.

Armastus hoolitseb südame eest

Tõestatud uuringute kohaselt alandavad hellad armastatu puudutused või tema hääletoon südamerütmi poole võrra. Eriti efektiivne on see veel stressirohketes situatsioonides.

Lisaks sellele soodustab armastuse hormoonina tuntud oksütotsiin stressi vähenemist, vererõhu ja ärevuse alanemist, enesekindluse suurenemist ning samuti aitab see pikas perspektiivis depressiooni vältida.

Armastus tõstab organismi vastupanuvõimet

Armastusega seotud žestid, alates õrnast käte hoidmisest kuni kirgliku seksuaalvahekorrani välja, suurendavad kehas endorfiinide tootlust, mis omakorda tugevdab meie immuunsüsteemi vastupanuvõimet.

Inimesetel, kes tunnevad end tõeliselt armastatuna, on palju kergem ravi käigus haigustest paraneda ja samuti on nad ka sihikindlamad ning motiveeritumad tervisehäirete vastu võitlemisel.

Armastus ravib unetust

Armastuse hormoonid (oksütotsiin ja endorfiinid) pärsivad kortisooli vabanemist organismis. Kuna kortisooli võib teisisõnu nimetada ka stressihormooniks, siis need, kel seda kehas vähem on, puhkavad magades paremini end välja. Teada-tuntud ütlus, et seks soodustab mesimagusat und, vastab samuti igati tõele.

Armastus vähendab sõltuvushäirete esinemise tõenäosust ja võõrutusnähtude sümptomeid

Opiaadid, kokaiin, nikotiin, alkohol on niivõrd sõltuvust tekitavad, kuna nad mõjutavad otseselt kehas meie dopamiini taset. Dopamiin on hormoon, mis vastutab ootamatu naudingutulva ja eufooria eest.

Armumise mõju kehale võib võrrelda dopamiiniga- lisaks dopamiinile, soodustab see ka testotserooni ja oksütotsiini vabanemist, mis omakorda aitab eemal hoida ahvatlevatest sõltuvust tekitavatest ainetest. Teisisõnu võib öelda, et armumine või armastamine täidavad elu naudingu ja ekstaasiaga, mida me elus nii väga vajame. Samuti aitab armastus võidelda võõrutusnähtude ja kiusatuste vastu, kui soov on sõltuvusest vabaneda.

Armastus soosib pikaealisust

Uuringute kohaselt lähtuvad püsisuhtes, eriti abielus olevad inimesed tervislikust eluviisist- mitmekesisest toiduvalikust, regulaarsest söömisest, korralikust välja puhkamisest jne.

Meelerahu ja naudinguid pakkuvas suhtes olemine aitab samuti inimestel kergemini potentsiaalseid haigusi ennetada või nende saabumisest kiiremini aru saada. Seega võib öelda, et inimesed, kelle igapäeva rutiini kuulub tõeline armastus, elavad suure tõenäosusega kõrge eani.

Armastus on teraapia

Inimesed pöörduvad terapeudi poole mitmetel põhjustel, kuid peamiselt seetõttu, et nad soovivad olla enda mõtetest ja tunnetest kõneledes kellegi poolt mõistetud. Olgugi, et paljud spetsialistid teevad oma tööd suurepäraselt, ei saa seda võrrelda soojuse ja „teraapiaga“, mida armastatud inimene meile pakkuda võib.

Kallima toetus ja siiras kiindumus on nii vaimselt kui ka füsioloogiliselt peamine (mõnikord lausa ainus) „ravi“, mida vajame foobiate, depressiooni, ärevuse ja haigustega toime tulekuks.

Armastus ei ole miski, mis lihtsalt meile osaks saab. Meie ise oleme need, kes valivad armastada, enda suhteid täiustada ning olla seeläbi õnnelikud. Psühholoog Robert Sternberg on öelnud: „Ilma väljenduseta võib isegi kõige suurem armastus hukkuda.“ Seega lase enda südamel avaneda ning väljenda oma armastust iga päev, sest niiviisi saab armastust Sinu ellu aina rohkem juurde tulla!