Sel ajal usutakse olevat maagiline jõud ning kõik taevased ja maised kanalid on valla tuleviku ennustamiseks.

Juba paarkümmend aastat tähistatakse ka Eestis halloweeni ehk kõikide pühakute ööd - iidset keldi rituaali, millega austatati omal ajal surnute jumalat ning millest hiljem sai vaimude, nõidade ja haldjate liikumise püha. Sel ajal usutakse olevat maagiline jõud ning kõik taevased ja maised kanalid on valla tuleviku ennustamiseks.
Halloweeni ehk All Hallows' Evening'u näol (kõikide pühakute õhtu) on tegemist 2500 aastat vana keldi rituaaliga. Algupäraselt pidutseti suve lõpetuseks surnute jumala Samhain'i auks. Usuti, et Samhain muudab nad vaimuks, kummituseks, haldjaks või nõiaks. Kui Hingedepäev on rohkem vaikuse ja rahu aeg, siis halloween on tänapäeval pigem kärarikas pidustus.

Halloweeni kujunemisel märkimisväärseks uueaegseks pühaks on suur osa iirlaste traditsioonidel. 18. sajandist hakkas Iirimaal levima komme tuua ühislõkkelt koju süsi õõnestatud kaalika sees, mis on tänase kõrvitsalaterna eelkäija.

Algselt tehti laternaid õõnestatud kaalikast, kuhu asetati süsi või küünal. Sellisest laternast kujunes mõnesaja aasta eest halloweeni tunnus Iiri- ja Šotimaal. Uskumuste järgi pidi see ühtaegu sümboliseerima esivanemate hingi. Iiri emigrandid kandsid kombe üle Ameerikasse, kus kaalikas asendus kõrvitsaga, mida on palju kergem lõigata ja õõnestada.
Reklaam

Pikka aega on halloween olnud ka tuleviku ennustamise aeg. Levinud oli tulevase ennustamine õunte abil. Õunad, õunasiider, suhkrustatud õunad ja õunte andmine sanditajaile on tänini moes.

Proovi ennustamist sellel maagilisel ööl:

1. Võta õun ning koori sellelt koor ühe pika katkematu ribana. Võta koor kätte ning viska see üle oma vasaku õla maha. Vaata, millise tähe õunakoor põrandal moodustab. See on sinu tulevase kallima nime algustäht.

2. Mine üksinda tuppa koos peegli, küünla, noa ja õunaga. Sulge uks, süüta küünal ja istu seljaga peegli poole. Mõtle küsimuse peale, millele sa vastust soovid ning lõika õun üheksaks tükiks. Söö kaheksa tükki ära ning viska viimane, üheksas tükk, üle vasaku õla. Siis keera ümber vasaku õla suunas ning vaata peeglisse. Mida sa näed? Valguse ja varjude poolt moodustatavad mustrid ja märgid annavad sulle märgi või vastuse.

3. Võta kaks kastanit ning tee lõke või kaminasse tuli. Pane kastanid tule lähedusse ja oota. Kui mõlemad kastanid lähevad põlema, siis saab sul armastuses kõik hästi laabuma. Kui üks kastanitest plaksuga kärgatab, siis on sind ees ootamas mured.

4. Tütarlapsed võtavad kreeka pähklite poolikud koored, asetavad neisse küünlajupid ning lasevad need siis veega täidetud kaussi ujuma. Seejärel süütab iga neiu oma küünla. Mida kiiremini põleb ära küünal, seda kiiremini saab selle omanik mehele, mida aeglasemalt kustub leek, seda vähem lootust peatseks abiellumiseks.

5. See on üks kõige enam levinud ennustamise viise. Et ennustamine täpne oleks, tuleks leida vahaküünal, ometi võib sellise puudumisel kasutada ka parafiinküünalt. Küünlapuru panna metalllusikasse. Lusika põhja kuumutatakse leegi kohal nii kaua, kuni vaha muutub vedelaks. Seejärel valatakse vedel vaha kiiresti varem valmispandud veekaussi.