Kui sinu mõistus on igati terve, siis ei ole iseendaga monoloogi pidamine sugugi mitte halb, pigem isegi vastupidi- see on tõestus selle kohta, et sügaval sisimas peitub sinus võimsa meelelaadiga eesmärkide täitmisele pühendunud geenius!

Toome sinuni seitse põhjust, miks enesega aeg-ajalt vestlemist tuleks igati au sees hoida. Loe ja uuri järele, kas ka sinus peitub üks nendest nutikatest mõttehiiglastest!

1. Iseendaga rääkimine aitab sul jõuda vajamineva järelduseni

See, et ainult hullud iseendaga lõputuid vestlusi peavad, on teada-tuntud klišee, kuid tegelikult teevad seda täiesti teadlikult ka terve vaimuseisundiga tegelased. Iseendaga rääkimine aitab paremini aru saada enda ideedest, valides välja nendest kõige paremad ning jõudes seeläbi lähemale õige otsuse langetamiseni või vastava järelduse tegemiseni. Seega võib peegli ees auväärselt seistes suursuguste debattide pidamine sind eesmärkide täitumiseni ainult lähemale viia!

Uuringute kohaselt suurendab enesega kõnelemine aju võimekust. See ei viita sinu hullumeelsusele, vaid hoopis tähelepanuväärsele keskendumisvõimele. Kasuta seda kavalat strateegiat enda eesmärkide poole püüdlemisel.

2. Iseendaga rääkimine omab motiveerivat mõju

Enesega kõnelemine võib sind motiveerida ja aidata keeruliste ülesannete lahendamisel. „Sa saad sellega hakkama. Lihtsalt tee seda!“- pealtnäha väike asi, mida endale julgustuseks öelda, kuid tegelikult annab see tugeva sisemise tõuke. Valju häälega enda julgustamine ja kiitmine on üks samm edasi ihaldatud edu suunas!

3. Sa õpid kiiremini endaga kõneledes

Väikesed lapsed peavad kuulama teiste hääli selleks, et ise kõnelema õppida. Täiskasvanueas peame me aga kuulama enda sisemist häält selleks, et kiiremini asju selgeks saada. Vaimsel ja verbaalsel enesega vestlemisel on olemuslikult väga oluline roll õppimises. Nimelt aitab see kaasa aju stimuleerimisele. Seega mida rohkem sa endaga vestlusi pead, seda targemaks sa muutud.

Lisaks sellele suurendab enesega kõnelemine tähelepanuvõimet, mis võimaldab sul paremini keskenduda olenemata erinevatest häältest, mis sind ümbritseda võivad. Samuti aitab sul asju meeles pidada see, kui sa eelnevalt neid endale valju häälega korranud oled. Nii et, kui sul peaks mäluga probleeme olema, siis alusta juba täna endaga kõnelemist. Tulemused võivad sind ennastki üllatada!

4. Pidev iseendaga rääkimine on märk sisemisest rikkusest

Kui tegemist on igava ja vaese sisemaailmaga, siis pole ju millestki rääkida. Mis üldse ajendab inimest iseendaga kõnelema? Eks ikka ideede ja mõtete rohkus, mis loomingulisele sisemaailmale viitavad. Seega võib pidada seda intelligentsuse, mitte hullumeelsuse ilminguks.

Samuti aitab iseendaga rääkimine mõtteid korrastada ning niiviisi on sul võimalik kiiresti parim lahendus leida. Iga etapp otsustamise protsessis muutub kergemaks.

5. Vaimne seisund täiustub iseendaga vesteldes

Nii nagu juba enne öeldud sai, siis omab enesega rääkimine motiveerivat jõudu. Korrates mõnda meelepärast sisemist jõudu andvat mantrat iga päevaselt mitmeid kordi, muutub suure tõenäosusega sinu enesehinnang paremaks. Skeptikute jaoks võib see küll üsna uskumatult kõlada, aga see tõepoolest töötab! Motiveeri end iga päev mõne lihtsa hea sõnaga ning sa hakkad end tundma targema, tugevama ja parema inimesena!

Väike vestlus iseendaga võib kergelt eemale peletada negatiivse tuju, tuletades sulle meelde, et ainult sina ise omad tegelikult enda mõtete üle kontrolli ning negatiivne meelelaad on kõigest negatiivsete mõtete tulemus.

Sisemisel monoloogil, mida sinu kaks vastandlikku „mina“ peavad, on üsna kiire ja pikaajaline toime, kui sa teed seda järjepidevalt. Sõltumata sellest, millise meelepärase meetodi sa endale valid, lase alati enda positiivsel „minal“ särada, isegi siis, kui sinu tumedam pool viimase sõnaga peale jääda üritab!

6. Enesega kõnelemine võib muuta sind enda isiklikuks psühholoogiks

Olles närviline, vihane või pettunud, võib enda probleemide välja ütlemine muuta sind palju rahulikumaks. Teraapia eesmärgiks on eemaldada stress, viha ja teised negatiivsed ilmingud. Seega on iseendaga kõnelemine üks parimatest teraapiatest, kuna sina oled ju enda heaolust kõige rohkem huvitatud. Sul on võimalus olla terapeut, kes on alati valmis sind kuulama!

Heida pikali ja analüüsi ennast. Lõppude lõpuks on need ju siiski sinu isiklikud probleemid, seega kes teine saaks olla rohkem kvalifitseeritud nende lahendamisel kui sina ise?

7. Sisemine vestlus võib muuta sind kuulsaks, kui sa enda mõtted avalikuks teed

Geniaalsed inimesed lasevad enda mõtetest sündida meistriteosetel. Mis siis, kui ka sina oled üks neist? Usu või mitte, aga ka kuulsad geeniused on endaga sisemisi monolooge pidanud.

Kui maailmas leidub inimene, keda võib geeniuseks pidada, siis üks nendest on kindlasti Albert Einstein. Ka tema rääkis iseendaga! Ja kui ta enda mõtted paberile kirja pani, siis sai düslektikuks või skisofreenikuks peetud mehest maailmakuulus teadlane.

Paljud suursugused mõtlejad on enda kõige sügavamad mõtted kirja pannud ning tänu sellele kuulsaks ja imetlusväärseks saanud. Salvador Dali´st pole mõtet üldse rääkima hakatagi! Nende inimeste sisemistest monoloogitest sündis teadus, kunst, poeesia, kirjandus ja filosoofia. Pane ka sina enda ideed paberile kirja, sest kes teab, mis maailmal sulle veel varuks on!