1. "The Christmas Shoes"


Tegu on ühe kõige palavamalt vihatud jõululauluga läbi aegade. Olenemata sellest leidub jätkuvalt hunnik inimesi, kes kirglikult just seda laulu iga aasta kuulata soovivad. Probleem seisneb nimelt mitte ainult selles, et laul raskelt manipuleeriv oleks, vaid lõpp rikub kogu eelneva laulu sõnumi hoopis vastupidiseks.

Laulu eesmärk on küll keskenduda vaid kolmele eesmärgile - mõtle vaid jõulude tegelikule tähendusele, mäleta ka vähem jõukaid, pane pere esikohale - kuid kõigi nende edastamisega kukuvad muusikud raskelt läbi.

Kõige ärritavamaks peetakse hoopis tegelast, kellest laulu lõpus rääkima hakatakse. Selgub, et kogu laul räägib ühe mehe mõtetest, kes leiab, et jumal saatis väikse poisi sinna poodi tema ette just selleks, et ta sellest midagi õpiks. Jah, kõik on alati ümber sinu.

2. "Baby It's Cold Outside"


Nii mõnigi võib veel mäletada, et just selle legendaarse jõululauluga plahvatas eelmisel aastal kole skandaal. Järsku tundus kõigile, et laulu sõnad on väga ahistavad ja seksistlikud. Laulu kaasaegsemad versioonid on olukorra veelgi kõhedamaks teinud.

Tasub siiski meeles pidada, et laul kirjutati 1953. aastal, kui ühiskonna seisukohad ja arusaamad olid väga erinevad tänapäevast. Toona pidi naine mehe pakkumisest keelduma, et mitte enda mainega riskida, olenemata, kas ta ise tegelikult härrat enda juurde ööbima soovib või mitte.

3. "Back Door Santa"


Kui seni on kahemõttelisi lauseid otsitud mitmetest üle maailma levinud jõululauludest, siis see singel ületab vaieldamatult enamike sõnad. Laul, milles jõuluvana lubab, et ta on "parem, kui see vana püha Nick, kes ei tule rohkem kui kord aastas" ning rõõmustab ise, et ta "teeb kõik väiksed tüdrukud õnnelikuks", ei saa luua kõige jõululisemat ja pühalikumat meeleolu.

4. "I Saw Mummy Kissing Santa Claus"


Kuigi juba pealkiri ei tundu kõige süütum, siis laulu enda sõnad lähevad veelgi hullemaks. On kaks võimalust, kuidas selle laulu sõnu tõlgendada. 1. Laps nägi, kuidas ema suudles isa, kes on riietunud jõuluvanaks, mistõttu laps teda ka jõuluvanaga segi ajas. 2. Võib ka otseselt uskuda lapse nägemust, et ema tõesti suudles keset ööd jõuluvanaga, kes ei olnud isa. See tähendaks, et emal on armuke.

Mitte pole laulus ainult seksuaalne alatoon, vaid ka lapse tulevane raske trauma, millest ta ilmselt pikki aastaid taastuma peab.

5. "Grandma Got Run Over By a Reindeer"


Võib päris kindel olla, et pealkiri räägib juba väga enda eest. Põhimõtteliselt räägib laul naisest, kelle jõuluvana ära tappis ja seda just pühade kõige toredamal hommikul. Kuid see morbiidsus pole siiski veel kõik.

Laul kogus populaarsust 1980. aastal, ajal mil oli täis tuuridel ka korralik feminismi laine. Muusika eksperdid pakuvad, et nii veidra sisuga laul on just skandaalse feminismi negatiivne ilming. Pole ju uudis, et väga äärmuslikud liikumised ka teravaid vastulööke saavad.

6. "Santa Baby"


Ajal, mil Earth Kitt esimest korda singli 1953. aastal salvestas oli samuti võimsalt tuuseldamas suur feminismi laine. Sellele andis aga veelgi hoogu juurde singel, milles naine räägib jõuluvanale täpselt ja konkreetselt, mida ta ootab ja tahab. Kuigi tänapäeval oma soovide esitamine enam nii eriline ei ole, siis julge seksuaalsuse eksponeerimine nõuab veel enamikelt pingutust.

Laulust on valminud ka mitmeid uuemaid versioone, kuid ei saa väita, et ühelgi neist paremini oleks läinud, kui tõelisel originaalil. Isegi Michael Buble mehelik versioon, mis kaardid veidi ootamatult ümber mängis, ei ületanud originaali.

7. "All I Want for Christmas is You"


Kui vaadata mööda asjaolust, et kõik, mida see naine (Mariah Carey) jõuludeks soovib, on mees, võib seda lugu isegi päris lõbusaks pidada. Asjad muutuvad aga totaalselt, kui kuulata järele tehtud või uuendatud versioone.

2011. aastal avalikustas Justin Bieber legendaarsest laulust uue versiooni, millel esitas sõnu lisaks Careyle ka Bieber ise. See jättis mulje, et mees ja naine laulavad seda üksteisest ja teineteisele. Asi on aga kahtlane, sest 41-aastane naine esitas armastuslaulu 17-aastasele poisile, kellel pole veel isegi täielikku häälemurret olnud.

8. "Winter Wonderland"


Üllatav, eks? Kuid sõnu tasub teraselt kuulata. Selgub, et laulus on terve pikk lõik, kus keegi lumememmele väga ligi hiilib. "Saame heinamaal ehitada lumememme ja teeselda, et see on Parson Brown. Ta küsiks, kas sa oled abielus. Me vastaks, et ei, härra. Kuid sa võid selle töö ise ära teha, kui linna peaksid sattuma." Kõlab kui väga konkreetse eesmärgiga jutt ning mida Parson Brown täpsemalt linnas tegema peaks?

Laulu lõpus jätab veel eriti kahtlase järelkaja lühike lause, mis kõik aina hullemaks ajab. "Me hullaks ja mängiks, täpselt nagu eskimod." Hmmm...

9. "Santa Claus is Coming to Town"


Võimalik, et tegu on kõige veidramate sõnadega jõululauluga. Ei teagi, mis toimus selle inimese peaks, kes arvas, et piiluv vanem meesterahvas on normaalne lastelaulus. Laulu sõnades seisab, et jõuluvana teab, millal lapsed ja täiskasvanud magavad ning teab täpselt ka seda, millal nad ärkvel on. Ta teab suurepäraselt ka seda, mida keegi teinud on, seega parem on teha asju, mis vanahärra silmis head on. Hirmuvalitsus selle parimas vormis?

10. "Do They Know It's Christmas"


Singel sai esimest korda avalikuks 80ndatel ning selle eesmärk oli õhutada inimesi pühadel ka heategevusega tegelema. Autoritel jäi aga veidi märkamatuks, et sõnad, mis paberile kirja said, olid rohkem enda kiitmiseks kui teiste aitamiseks. "Täna õhtul, jumal tänatud, on nemad (kannatajad- toim.) mitte sina," ei jäta just eriti magusat maiku laulja suhu. Rääkimata asjaolust, et enamik, kes läbi ajaloo Etioopia vaestest lugu esitanud on, on valgest rassist ja üle keskmise jõukad.