Matt Stiles The Daily Viz’ist on loonud nupuka interaktiivse kaardi, millel kajastuvad erinevates riikidest aastas tarbitud alkoholikogused (liitrites). Andmed, mida Stiles kaadri koostamiseks kasutas, kogus aastatel 2000-2016 Maailma Terviseorganisatsioon (WHO). Vaata kaarti siit!

Kaart aitab aimu saada ka sellest, millised joogid erinevates riikides inimestele maitsevad ning keele pehmeks teevad – arvesse on võetud nii õlu, vein kui kanged alkohoolsed joogid.

Milline rahvus siis kõige rohkem kaanib? Edetabeli tipus on valgevenelased, kelle kodumaal tarbitakse iga elaniku kohta aastas 17,32 liitrit alkoholi, kusjuures 8,16 liitrit sellest on kange alkohol. Oeh!
Valgevenele järgnevad Leedu, Tšehhi, Horvaatia, Austria, Portugal, Prantsusmaa, Iirimaa, Eesti ja Ungari. See tähendab, et kümme esimest selles tabelis on Euroopa riigid. USA on üllatuslikult alles 41. kohal.

Kõige suuremad õllekõrid elavad Tšehhi Vabariigis, kus juuakse umbes 6,65 liitri vahutavat humalajooki elaniku kohta aastas. Suurimad veinisõbrad aga pesitsevad Portugalis, kus iga inimese kohta juuakse aastas keskmiselt 7,45 liitrit veini.

Edetabeli lõpukohad on hõivanud aga sellised riigid nagu Afganistan, Mauritaania, Kuveit, Liibüa, Iraan, Somaalia ja Bangladeš.

10 kõige rohkem alkoholi tarbivat riiki on:

1. Valgevene
2. Leedu
3. Tšehhi
4. Horvaatia
5. Austria
6. Portugal
7. Prantsusmaa
8. Iirimaa
9. Eesti
10. Ungari

Allikas: iflscience.com