1. Vaid kuus aastat turvatunnet

Diana Frances Spencer sündis 1. juulil, aastal 1961. Oma teise eesnime Frances sai ta ema nime järgi. Tema lapsepõlv oli turvaline kuni kuuenda eluaastani, mil isa leidis teise naise ja lahutas abielu. Isasse tugevalt kiindunud Diana lapsepõlv kärises kõigist õmblustest.

2. Põlgus võõrasema vastu

Diana ei kannatanud oma isa uut abikaasat ja selline sündmustekäik tekitas juba noorelt Dianas meeste vastu trotsi. Perekonnaliikmed on öelnud, et isa lahutus lõi Dianale sügavad hingehaavad ning igavesed otsingud turvatunde järgi, mis jäi tal elus leidmata.

3. Prints mustal hobusel

Aastal 1979 kohtus Diana Walesi printsi Charles`iga, kes oli tema jaoks unistuste mees. Tema oli aga Briti kuningaperele unistuste kandidaat tulevaseks printsessiks — ta oli heast perekonnast, kaunis, süütu ja tal olid kõik eeldused saada ideaalseks kuningannaks. Kihlus (foto pilireas keskel — noored teatavad suurest sündmusest) leidis aset 24. veebruaril aastal 1981. Selleks hetkeks oli Diana oma häbelikkuse ja šarmiga inglaste südamed vallutanud (pildireas esimesel fotol varjab Diana end fotograafide eest).

4. Kuninglik pulm

29. juuli, aastal 1981 toimus suursugune pulm. “Muinasjuttu” nagu seda ajakirjandus üksmeelselt nimetas vaatas üle kogu maa 750 miljonit inimest.

Diana oli küll kuulnud ja lugenud prints Charlesi armuloost tol ajal juba abielus oleva Camilla Parker-Bowelsiga, kuid ei aimanud, et too pulmaliste seas viibiv naine saab tema abi(elule) saatuslikuks.

29. juulit on nimetatud ka päevaks, mil Diana sidus end Inglismaa kõige külmema perekonnaga.

5. William ja Harry

21. juunil 1982 sündis kuningaperre oodatud järeltulija — prints William. Täisnimega William Arthur Philip Louis. Kuningakoda võis rahus hingata — troonipärija oli sündinud.

Kaks aastat hiljem, 15. septembril sündis teinegi poeg — Henry Charles Albert David, keda rahvas kutsub prints Harry`ks.

Selleks ajaks olid suhted Charlesi ja Diana vahel juba jahtunud. Diana oli kuningapere silmis oma elutöö teinud ja kaks järglast sünnitanud.

6. Armustseen keldrikorrusel

Charles jäi abielus olles ikka truuks oma vanale armastusele — Camillale. Millal iganes ja mis küsimuses oli vaja nõu pidada, tegi ta seda just Camilla, mitte oma abikaasaga. On täiesti normaalne, et Dianale see hinge ei mahtunud.

Aasta 1989 veebruar sai Diana ja Charlesi abielule otsustavaks. Nad olid koos kutsutud peole, kus osales ka Camilla. Nagu alati, ei tahtnud Diana minna üritusele, kus osales ka Camilla, ent lõpuks nõustus. Lisaks temale ja Charlesile oli kaasas ka Diana erasekretär.

Keset pidu jooksis Diana oma erasekretäri juurde ja päris meeleheitlikult, kas too on tema abikaasat näinud. Tegelikult olid peolt kadunud kas inimest — nii Camilla kui Charles.

Diana otsis koos oma erasekretäriga kõik maja korrused läbi, kuniks leidis Charlesi ja Camilla keldrikorruselt lembestseenis.

Kui seniks olid kõik kuninglikud kõrgused teinud halva mängu juures head nägu, siis Diana otsustas vanale tavale selja pöörata.

7. Kass tuvide seas

Pärast seda intsidenti leidis Diana, et ta on täielikult reedetud ning otsustas anda omapoolse hulljulge vastulöögi. Nimelt võttis ta ühendust skandaalse eluloo kirjutaja Andrew Mortoniga ja avaldas soovi talle oma elu üksiku ja reedetud printsissina avameelselt ära rääkida.

Kaks korda nädalas käis Mortoni saadetud “agent” Diana juures, kes lindistas printsessi sügavaimad perekonnasaladused ja traumad, mida naine pidi seoses Charlesi truudusetusega üle elama.

Raamat ilmus aastal 1992 ja tekitas kogu maal tohutu skandaali. Morton jättis oma allika mõistagi saladusse. Kogu kuningapere oli šokis, kuidas said sellised faktid välja tulla. Keegi ei mõelnud sellele, miks sellised sündmused printsessiga olid üleüldse juhtunud.

Kõik olid mures välise fassaadi pärast, mis nüüd oli lõhki rebitud. Kuningapere ei aimanud, et salapärane allikas — kass tuvide seas — istub nende endi külmas õukonnas.

8. Diana lihtsad unistused

Paraku oli raamat kahe teraga mõõk. Diana oli küll detailselt kirjeldanud, kuidas prints teda Camillaga pettis, kuid jättis oma armuafäärid enda teada. Olnuks ta raamat üdini aus, poleks see toonud ootamatuid tagajärgi.

Kuid ometi need tulid. Nüüd oli ajakirjanike kord paljastada Diana enda suhted.

Kolm aastat, kui Diana elas juba printsist lahus, kuid oli veel abielus, oli tema armukeseks kuningliku kaardiväe ohvitser James Hewitt. Tutvus sai alguse, kui Hewitt andis Dianale ratsutamistunde. Neid ühendasid hobid, sarnane naljasoon ja James oli mees, kes kuulas ära Diana mured ning aitas tal neid lahendada.

Diana ostis mehele kalleid lipse, ülikondi ja laenas raha sportauto soetamiseks. Neile meeldis koos lapata ajakirja Country Life ja unistada ühisest kodust.

Sageli peatusid nad ka Hewitti ema juures Devonis, kus Diana sai elada lihtsate rõõmudega elu, millele kuninglikus perekonnas kunagi kohta polnud. Hewitti ema suureks hämminguks pakkus Dianale näiteks rõõmu nõude pesemine.

See oli paraku fantaasiasuhe, mis katkes.

9. Sõda ja lahutus

Õige pea andis Charles avaliku intervjuu, kus tunnistas, et on Camillaga Dianale truudust murdnud. Vastulöögiks andis Diana omakorda intervjuu, kus seadis muuhulgas kahtluse alla, kas Charles üldse sobib tulevaseks kuningaks.

Diana intervjuu läks eetrisse kuninganna pulmaaastapäeva eelsel õhtul. Seepeale saatis kuninganna Dianale oma elu esimese ja viimase kirja, kus nõudis lahutust.

Abielu lahutatigi 28. augustil aastal 1996. Diana sai Charlesilt lahutuse eest 17 miljonit naela.

10. Tragööida Pariisis

Tähtsaimaks meheks Diana elus on peetud Pakistani südamekirurgi Hasnat Khani (pildireas koos Dianaga), kellega Diana käis kaks aastat ja soovis abielluda. Diana oli mehesse nii lootuseltult armunud, et õppis näiteks kõigest nädalaga selgeks südameehituse. Uuris anatoomiaõpikuid, luges koraani ja tutvus põhalikult Bollywoodi filmidega.

Hasnat Khan ei kannatanud aga talle ootamatult osaks saanud avalikkuse tähelepanu, paparazzode jälitamist ja seda, et iga tema samm oli kõmupressi esiuudis. Rõhutuna eelnevast, jättis mees Diana maha. Avalikkusele ütles ta, et tema ja Diana elus on liiga palju kultuurilisi erinevusi.

Õige pea ilmus Diana ellu Londoni kuulsa kaubamaja Harrods omaniku poeg, miljärdär ja playboy Dodi Al-Fayed.

Camilla 50nda sünnipäeva puhul nõustus Diana minema koos Dodi uhke kaatriga reisile ja lasi end paparazzodel trikoos pildistada (pildireas keskel). Camilla võis ajalehe esikaantest suu puhtaks pühkida. Kõikjal arutleti Diana ja Dodi suhte üle.

31. augustil veetsid Dodi ja Diana aega Pariisi Ritz hotellis einestades. Hotellist väljudes istusid nad autosse ja algas nende viimane sõit.

Pont de l’Alma tunnelis kihutas masinat juhtinud Henri Paul autoga Mercedes-Benz S 280 paparazzode eest ära ja põrkus vastu tunneliposti. Keegi autos viibijatest turvavööd ei kandnud.

Autot jälitanud paparazzod tegid masinast halastamatult fotosid. On ka pildid rängalt kannatada saanud printsess Dianast, kuid seniks on ajakirjandus nende fotode avaldamisest üksmeelselt keeldunud.

Prints Charles läks Pariisi Diana surnukehale järgi ja korraldas talle pärast pikki vaidlusi kuningannaga kuninglikud matused. Printsessi viimne puhkepaik on tema lapsepõlvekodu juures väikesel saarel, kus ta saab rahus puhata. Kuna Diana ei saanud elu ajal rahu, oli perekonna soov, et turistide hordid ei hakkaks ta haual käima.

Londoni kaubamajas Harrods on Dianale ja Dodile pühendatud kaks mälestusmärki, mida külastavad aastas tuhanded turistid.

11. Naine, keda jumaldasid kõik…

Alates hetkest, mil Diana prints Charlesiga kihlus, sai temast maailma kõige kuulsam naine. See oli tiitel ja justkui karistus, mis teda rõhus, tekitas depressiooni ja ajas pärast lahutust ta lahku oma elu armastusest Hasnat Khanist.

Kuninglik biograaf on kirjutanud, et Diana kannatas kõige enam selle all, et ta ei suutnud kunagi oma abikaasa südant võita. See süda kuulus juba aastaid enne abiellumist Camillale.

Täna leiavad paljud, et kogu selle äärmiselt dramaatilise loo “süü” lasub tegelikult kuningannal, kes omal ajal keelas Charlesil Camillaga abiellumast. Oleks ema andnud pojale loa abielluda naisega, keda too armastas, oleks kõik sündmused olemata olnud. Paraku ei saa ajalugu tagasi pöörata. Kuningannat on süüdistatud külmas südames. Seda demostreeris ta ka Camilla ja Charlesi pulmade ajal, mil ilmus küll laulatusele kuid mitte pulmapeole. Kuninganna külma südame vastu põrkus oma elu ajal ka Diana, kes leidis, et samasuguse südame on emalt pärinud ka tema abikaasa.

Diana ütles oma abikaasa kohta: “Mu mees pani mind tundma inimesena, kes pole üheski mõttes temale ega maailmale midagi väärt. Iga kord, kui ma suutsin hingama hakata, lükkas ta mind jälle vee alla…”

Diana traagika oli, et teda jumaldasid peaaegu kõik, peale ta oma abikaasa…

* Ajakiri People on teinud ülevaate printsess Diana esikaantest läbi aegade, vaata neid siit.

* Diana juveele ja kübaraid läbi aegade vaata siit.