1. Diplomiga poiss

Gerd Kanter on tähtkujult Sõnn, sündinud 6. mail, aastal 1979. Pärast 1. klassi lõpetamist kolis Gerd koos vanematega Tallinnast elama Vigalasse ning asus õppima Vana-Vigala põhikooli.

Keskkooli lõpetas ta Pärnu-Jaagupis. Pärast seda siirdus Kanter õppima Tallinna Tehnikaülikooli Kõrgemasse Majanduskooli ärijuhtimise erialale. Õpingud kandsid vilja — aasta 2001 juunis lõpetas ta kooli diplomiga. Praegu on tal pooleli magistriõpingud Estonian Business Schoolis.

2. Alustas “kõrges eas”

Isa Jaan Kanter on meenutanud, et märkas poja võimeid alles siis, kui Gerd oli juba 17aastane.

Kettaheitega alustamiseks olevat see nimelt juba üsna kõrge vanus. “Koolivõistlus oli. Vaatasin, et poiss heidab nii kaugele! Ja saatsin ta Pärnusse treener Ando Palginõmme juurde. Nüüd on tulemus käes!” on isa meenutanud.

Gerd Kanteri isiklik rekord kettaheites on ühtlasi ka Eesti rekord — 73.38. See sündis 4. septembril Helsingborgis aastal 2006.

3. Juunikuu muinaslugu Liinaga

Gerd Kanter ja Liina Pärtel on koos olnud 11 aastat. Armulugu sai alguse pärast keskkooli lõpetamist. Gerd on rääkinud, kuidas ta juunikuisel suvepäeval laenas oma isalt kuldse Opel Omega, korjas Pärnu-Jaagupist peale Liina ning koos läks sõit Pärnusse suve avamisele. Tol hetkel olid nad veel lihtsalt klassivend ja klassiõde. Äratundmine toimus õhtusel vallikraavi kontserdil ja nüüd on nad juba kümme aastat koos.

Oma suhet Liinaga on mees iseloomustanud järgmiselt: “Me sobime. Ma ei otsi seiklusi. Ma ei tõmble tühjalt. Olen sihikindel ja stabiilne.”

Liina on töötanud Lasnamäe linnaosa valitsuse lastekaitse peaspetsialistina, praegu on ta ametis rahvastikuministri Urve Palo büroos.

4. Kes aitab raskustes?

Gerd on öelnud, et tema ööelu pole kuigi tihe. “Valdavalt mahub sinna puhkus. Kuna hommikul varajast tõusmist ei ole, siis mulle meeldib natuke kauem üleval olla. Keskmiselt lähen pool üks magama. Vahel on see probleem: tahaks Liinaga ühel ajal magama minna, aga olen ikka veel teleka taga. Kuid Liina peab vara tõusma.”

Oma elukaaslasest rääkides on Gerdil jagunud vaid kiidusõnu: just Liina on aidanud tal rasketest hetkedest üle saada, oma mõistva ja toetava suhtumisega.

5. Lahke käega poeg

Gerdi ema Imbi ja isa Jaan räägivad ühest suust, et poeg on lahke käega. Näiteks kinkis isale traktori, emale muretseb majapidamismasinaid. Emal-isal käiakse koos Liinaga sageli külas.

Kuid, kui isa küsib, kas Gerd saaks aidata näiteks mõnd kappi nihutada või midagi tõsta, siis sellega sportlane ei riski. Väike vale liigutus võib kõvasti maksma minna…

Gerdi ema Imbi on öelnud: “Liinaga saame väga hästi läbi. Ta on lahke, tore ja töökas. Väga vastutulelik. Kui kuskil on vaja abikätt, on Liina alati olemas.”

6. Said oma pesa

Gert Kanteri sooviks oli elamispind osta võimalikult staadioni ja jõusaali lähedale. Treening käib mehel kaks korda päevas ja sõidule punktist A punkkti B ei tohi palju aega kuluda.

Kaks aastat tagasi ostis noorpaar pangalaenuga teletorni lähedusse ridaelamuboksi. Kui varem käisid Liina ja Gerd viimase vanemate juures väga tihti, siis nüüd, kui noortel on päris oma pesa, veidi harvem.

7. Millal sünnib pisipere?

Gerd on maininud, et soovib oma lastele muretut lapsepõlve, nagu oli tal endal.

Samuti on mees öelnud, et pisipere muretsemisega tuleb oodata. Ta tahab, et saaks end lastele pühendada ja nendega tegeleda. Mitte nõnda, et isa on pidevalt treeningutel ja võistlustel ning Liina kasvatab lapsi üksi.

8. Kolme miljoni võrra rikkam

Kui lähtuda inflatsioonist ning toetajate ja riigi lahkuse kasvust, võib Äripäeva arvutuste kohaselt kuldmedal sisse tuua kuni 3 miljonit krooni.

Valitsuse otsusega on sellel aasta kullavõitja päralt 1,6 miljonit krooni. Lisaks toetavad sportlasi nende kodulinnad, suursponsorid ja vabatahtlikud.

9. Suurem võit, suurem puhkus

Gerdi sõnul tuleb pärast võistlusi ennast välja lülitada ning eemalduda nii suurest spordist kui ka sellega kaasnevast meedia tähelepanust. Nii ramm kui ka vaimujõud vajavad taastamist, et saaks uue innuga peale hakata. Kui kordaminek on suurem, võib ka enam puhkust lubada.

10. Elu unistus täitus

“Mu elu unistus on täitunud. Kui ma enam ühtegi medalit ei saaks ja pillid kotti paneks, poleks mul midagi kahetseda,” ütles Kanter eile Pekingis Eesti ajakirjanikele.

Võidujärgses usutluses avaldas Kanter aga ka lootust, et domineerib järgmised neli aastat. Mis tähendaks, et Kanter Dominaator napsab Londoni olümpiamängudeni kopsakaid rahaauhindu ja kuldaks end veel kahekordseks olümpiatšempioniks.

11. Ühise motoga võiduni

Gerdi ja Liina motoks on: “Tuleb endasse uskuda. Tagasilöökide pärast ei pea veel heituma. Ei tasu kohe alla anda. Edu tuleb ära oodata.”

Allikad: Kroonika, SL Õhtuleht jt