SOOMLANE: See on täiesti õige jutt. Reisin tihti Tallinn-Helsinki liinil ja vahepeal harva olude sunnil nende aeglasemate ristluslaevadega. See on ikka täiesti kreisi, mismoodi seal läbustatakse. Mõni rotisaba moodi habemega vanamees möriseb valjult ja valesti karaoket viisist mööda, keskealine proua tuigerdab katkiste sukkpükste ja siidriklaasiga mööda seinaääri ning mingi purjus eesti jorss tülitab Piano Baris kõiki inimesi, vahepeal laulda röökides...Peldikus kusi lainetab ja mida hilisemaks aeg läheb, seda enam ilmub okse- ja uriiniplekke peldikupõrandale, kust siis reisijad need mööda laeva vaipkatteid laiali tambivad... Häbi on kaasmaalaste pärast. Enamjaolt on tegemist mitte kõrgelt haritud inimestega, sest enamus soomlasi on ikka normaalsed ega ei käi ennast laeva peal kooma kaanimas. Peldikud näevad ropud välja ka hommikustel Shuttle'i väljumistel, kus need on ilmselgelt kangest ning halvast kohvist ja nädalavahetuse peojääkide poolt tingitud kõhulahtisusega kaunistatud.

PREILI TURIST: Reede pealelõunal Helsingi-Tallinn laeval oli samalaadne kogemus... Suvine aeg ja suur osa reisijatest alla 30-aastased soomlased. Pool tundi peale laeva sadamast väljumist olid nad ennast ikka mõnusasti umbe tõmmanud ja käisid poes kastide kaupa õlud ning siidrit juurde ostmas. Ikka paras lällamine käis igal pool koridorides ning välistekkidel. Karaokebaaris üürgasid laulda ennast julgemaks joonud kodanikud, repertuaaris olid peamiselt nutused ballaadid. Peldikusse ma minna ei julgenudki ning arvestades, millise ebakindla sammuga naisolevused sealt välja astusid, oli see ilmselt tark otsus. Oleksin oma sandaalid ära rikkunud. Huvitav oli see, et eestlaste moodi reisijad istusid vaikselt omaette – kes nokkis läpakas meile, kes vaatas filmi ja kes rääkis vaikselt sõpradega. Purjus ega lällamas ei näinud ma seal mitte ühtegi eestlast, kuigi ringi liikusin palju.

EKS: Laevad on erinevad. Soomlased aga lärmavad ja tuiguvad iga laeva peal, vahet pole, on see Tallink või Viking. Samas lärmakaid soomlasi Soomes ei pidavat olema. Varemalt oli laevadel nagu personalile ka karmimad nõudmised. Nüüd, mida aeg edasi, seda ebasümpaatsemad ja ükskõiksemad teenindajaid kohtab. Rootsi kruiisi buffees oli kamp teenindajatibisid pundis ja ajasid kõvahäälselt juttu. Eriti viisakas vaatepilt polnud. Ma ei arva, et nendel seal mingi rividrill peaks olema, aga on mingi teeninduseetika, mida peab järgima. Kui Soome laeval karaokesse ei piilu, siis ülejäänud laeva peal pole ma küll midagi hullu kunagi näinud. Ja Vikingul on küll vetsud tiptop. Aga uus trend on Rootsi kruiisil – kamp naisi show-õhtul, nagu otse laudast tulnud. Ei korralikke riideid ega väljanägemist. Sama nagu teatrisse ei minda teksade või väljaveninud sviitrite ja kammimata peadega, ei sobi ka tantsuõhtule tulla retuuside või dressidega, õllepurgid hõlma all. Laevakompaniid peaks rohkem hakkama mingeid üldlevinud reegleid kehtestama. Isegi kõik need artiklis loetletud asjad eeldaks turvameeste sekkumist.

*Tekstid loetavuse huvides toimetatud.