Dokumentaalfilmis "The Day John Lennon Died" meenutab Yoko Ono detailselt saatuslikul päeval tehtud otsuseid, millel polnud seost Lennoni surmaga - muusik oleks oma tapjaga kohtunud ühel või teisel viisil, vahendab Express.co.

Saatuslik päev algas fotograafi Anne Leibovitzi külastusega muusiku koju. Aeg oli läbi viia armupaari fotosessioon, mille tulemuseks oli maailmakuulus foto, kus Yoko Ono ja John Lennon suudlesid põrandal lebades. Sama foto jõudis ka ajakirja Rolling Stone esikaanele.

Foto: GP/MPI/Capital Pictures / Scanpix
Lõuna ajal saabusid muusiku koju San Franscisco RKO Radio ajakirjanikud, et läbi viia intervjuu. Pärast vestlust meediaga lahkus paar poole viie paiku õhtul stuudiosse, et lindistada uut laulu "Walking On Thin Ice".

Stuudio poole kõndides peatas Lennonit fänn, kes ta veidi hiljem ära tapab, Mark Chapman. Fänn ulatas Lennonile tema albumi, et küsida autogrammi. Lennon tuli fännile vastu.

Sama päeva õhtul naasesid Lennon ja Onu koju ning teekonnal oma auto juurest koduni, Chapman tulistas Lennonit kaks korda õlga ja kaks korda pähe.

Kuigi Lennon toimetati kiiremas korras Roosevelti haiglasse, polnud arstid võimelised muusikut elustama. John Lennon kuulutati surnuks.

Samal ajal ootas Chapman sündmuskohal politseid, kes teda arreteeriks.

Yoko Ono on saatuslikku päeva enda peas korduvalt läbi mänginud ning jõuab alati järelduseni, et mitte ükski otsus poleks ära hoidnud tema abikaasa surma saatuslikul päeval.

Meenutades autosõitu stuudiost koju, soovis Yoko Ono einestada. "Kas läheksime vahest restorani?" Lennon polnud plaaniga päri. "Ei, ma tahan näha poega Seani, enne kui ta magama jääb," soovis Lennon.

Ono mäletab peatumist mõtte peal, et Sean oli tolleks hetkeks ilmselt juba magama jäänud kuid tõdeb, et enne kodu restoranis einestades oleks sündmused päädinud ikkagi samamoodi. "Isegi kui me oleksime läinud restorani - see poleks midagi muutnud." Päev oleks lõppenud sama kohutavalt.

"Auto peatus ja me väljusime autost," meenutab Ono. "See oli väga kohutav."

Sündmuskohale saabunud politseinik nägi, kuidas verega kaetud Lennonit vestibüülist minema veeti. "See oli hetk kui taipasin, kellega tegu," meenutab inspektor.

Aasta pärast John Lennoni tapmist mõistis kohus Chapmani süüdi teise astme mõrvas ja saatis mehe kaheks aastakümneks vangi. Mõrvar istub endiselt trellide taga ning on palunud armu kümnel korral. Armu pole mehele antud, sest ka pikaaegne korralik käitumine ei kaalu üle tehtud kuriteo mastaapsust ja meelevaldset elu röövimist.