Hommikul aeti üles teatega, et üks kaksiktornidest põleb

"Tollest hommikust mäletan nii palju, et mind aeti üles teatega, et twinnis (World Trade Center - toim.) on ilmselt tulekahju, kuna üks tornidest suitseb. Läksime katusele, kohvitassid näpus asja kontrollima, aga kuna sealt täielikku ülevaadet ei saanud, otsustasime uudiste kasuks," räägib Joel, kes ööbis New Yorgi Eesti maja katusekorteris. "Mõned hetked said mööduda, kui teine lennuk torni rammis - lives tundus see ikka üsna ebareaalne, veidike Orson Welles´ilik ainult, et koos pildiga."

Urmas ööbis kaksiktornidest aga ohutus kauguses. "Kell oli 9 läbi, kui üks kohalik helistas meile, et pange telku käima, twin põleb! Keegi ei teadnud ju lennukist midagi. Tegin akna lahti, sest jube ilus soe ilm oli. Siis kuulsime lennukimüra ja matsu ja samal ajal siis telekast nägime pilti," räägib Urmas, et kuulis reaalselt oma kõrvaga teist kokkupõrget.

Kuna New Yorgil oli tol hetkel palju eestlasi, nii kodumaalt, kui kohalikke väliseestlasi, siis püüti üksteisega võimalikult ruttu ühendust saada.

Paarike magas sisse ja lükkas kaksiktornide külastamise edasi

"Enamus inimestega saime üsna ruttu ühendust, mure oli ühe sõbraga, kes töötas üsna Wall Streeti külje all. Kui ta lõpuks välja ilmus, nägi ta ikka suht tolmuahv välja. Samuti oli mure ühe paarikese pärast, kes plaanis hommikul kaksiktornide vaateplatvormile minna. Hiljem tuli välja, et nad olid sisse maganud ja külastuse järgmisele päevale edasi lükanud," pajatab Joel, et vähemalt ühel paaril oli see õnnepäev.

"No meie siuksed külmad põhjamaa mehed võtsime rahulikult. Ohu (trummar Andres Ohu - toim.) läks poodi, et süüa osta. Seal aga oli paanika, inimesed ostsid vett jne.. Müüjad olid samuti paanikas ja ei saanud aru, miks üks mees ostab mune ja peekoneid ja andis ähmis peaga talle kilose paki mingit oregaanot või midagi, et noh võta!, äkki läheb tarvis!" muheleb Urmas praegu tagasi vaadates.

Eesti majast kujunues kiirelt midagi staabilaadset, kuhu paljud inimesed kogunesid ning sündmuste arenemist jälgisid.

Hirm: kas New Yorki ründab ka kolmas lennuk?

Kerge kõhedus tuli meestel sisse, kui liikvele läks jutt, et üks lennuk on veel lisaks suundumas Empire State Buildnigi juurde - Eesti Maja asub sellest vaid paari kiviviske kaugusel.

"Selleks ajaks, kui meie oma ninad välja julgesime pista, enam nagu otsest paanikat ei hoomanud, Didi  (Blindi mänedžer Indrek Ditmann - toim.) küll rääkis, kuidas Queensis inimesed vett ja tuletikke meeletutes kogustes kokku ostsid, samas kui tema tollel hetkel veel täielikus teadmatuses hommikukohvil käis."

"Sürrealistlik oli pilt paar päeva hiljem. Kuna Manhattanilt välja inimesi lasti, aga sisse mitte, siis see maailma mürarikkaim tihedalt autosid ja rahvast täis linn oli nigu kummituslinnaks muutunud. Kõndisime keset päeva 5ndal Avenuel keset teed, mis on tavaliselt paksult kollaseid taksosid ja rahvast täis. Nagu ulmefilmis. Kes NYC-is on käinud, saab aru," räägib Urmas erakordsest vaatepildist.

"Poodides anti vabatahtlikele abistajatele ja loomulikult tuletõrjujatele, politseinikele tasuta juua-süüa, isegi riideid! Kui tolmused mehed sealt all-linna poolt tulid - see oli nagu sõjatsoon. Tahtsime ka sinna võimalikult lähedale minna, aga sõjavägi oli ees. Hävitajad lendasid üle pea," meenutab Urmas 9/11 terrorismirünnakule järgnevat.

"Linn oli tolmu- ja kärshaisuga mitu päeva kaetud. Käisime veel hiinalinna otsa pealt toimunut kaemas, kuni teetõketeni välja. Sealt avanes küll trööstitu vaade - kogu plokk oli lihtsalt minema pühitud, mõned kohe kohe kokku kukkumas hooned tossamas, kurnatud tuletõrjujad korraks hinge tõmbamas..." meenutab Joel, et vaatepilt oli päris hirmus.

Sekeldused lennujaamas

Vaatamata segadusele õnnestus Blindil anda New Yorgis ka paar kontserti. Tagasi tulles oli maailm aga muutunud - trummar Andres Ohu võeti Joeli sõnul "kolm korda tükkideks", enne kui lennukisse lubati.