Oslos Eurovisioonil Gruusiat esindav laulja Sofia lõpetas Vene-Gruusia sõja puhkedes päevapealt oma karjääri Moskvas ning pöördus tagasi kodumaale. Katki jäi ka armulugu Vene hokitähe Pavel Burega.

 
Eurovisiooni-aastad pole vennad. Nagu ka üht riiki esindavad artistid ei pruugi olla õed-hingesugulased. Mullu boikoteeris Gruusia lauluvõistlust Moskvas. Üllatuseks oli seal aga tähtkülalisena kohal Gruusiat tunamullu Serbias esindanud pimelaulja Diana Gurtskaya (30). Keda Vene Kesktelevisioon talutas Moskvas võidukalt ringi kui suurt rahupühakut. Too, tumedad prillid ees, jutlustaski pimesi lahkelt kõigile kaamerate ees: «Gruusia ja Vene rahvad  on sajandeid sõbrad olnud, ja nii saab see olema...»
Tänavu Norra pealinnas peetaval võistlusel on Gruusia mängus tagasi. Väga vastandliku lauljannaga. Sest kui Gurtskaya elab-laulab rahuga Moskvas edasi, siis Sofia Nizharadze (24) vastupidi... Õppinud kahes Moskva mainekas teatri- ja muusikakõrgkoolis ning saanud seal rahvusvahelisele tähelennule hoo sisse, pöördus ta Vene-Gruusia sõja puhkedes päevapealt tagasi kodumaale.
#end#
Viisakus kohustab
Telefoniintervjuud Kroonikaga kokku leppides annab Sofia management  teada, et nende laulja räägib inglise keelt. Imestan - aastaid Moskvas õppinud-elanud-töötanud lauljannale peaks ju suupärasem olema vene keel. Ja kahtlustan uhke mägirahva põhimõttelist poliitilist eelistust.
Sofia ise telefoni otsas naerab selle peale: «Minul pole vahet, kas inglise või vene keeles. Dovaite po russki! Me siin arvasime, et eestlasele sobib enam inglise keel...» Naernud kahe Nõukogude vennasvabariigi esindajatena oma tänaseid vastastikuseid eelarvamusi, jätkame juttu inglise keeles.
Gruusia otsusest mullust võistlust Moskvas boikoteerida ei kipu Sofia diplomaatiliselt midagi arvama. (Grusiinide ingliskeelne laul «Put In» ärritas Vene karu tagajalgele. Moskva laval esitamiseks nõudsid nad lauluteksti muutmist. Gruusia jäi uhkelt enesele kindlaks ja loobus. - M.K.) «Minu  isiklik arvamus on eee-aaa...,» kobab Sofia. «Laul oli ju päris hea. Ja selle inglisekeelne tekst «Put In» polnud ju Putin... See küsimus pole tõesti minule.»
Ühe Kroonikale tuttava Eesti grusiini väitel pole Diana Gurtskayal Moskvas grusiinidest enam ammu sooja ega külma ning vastupidi. Kas tema jutlused grusiinide ja venelaste sajanditepikkusest rahupõlvest Moskvas on pime lihtsameelsus või silmakirjalikkus? «Rahu on iga grusiinlase ja venelase unistus, kui nad on normaalsed,» pareerib Sofia.
Ka ei tõtta Sofia hukka mõistma, et Diana pärast sõdagi Pugatšova klannis Moskvas oma karjääri jätkab: «No see on igaühe enda otsustada. Tema valis nii, mina naa. Ta on väga hea laulja ja artist.»
 
Koju pääses Armeenia kaudu
Sõda lahvatas 7. augustil. Sofia üritas Moskvast koju lennata kohe järgmisel päeval. Kuid kõik Tbilisi-lennud tühistati. Nii pääses Sofia lõpuks kolmandal päeval lennuga Armeeniasse ning sealt autoga vanamatekoju Tbilisis. «Tahtsin oma lähedastega ja rahvaga koos olla,» ütleb ta lihtsalt. «Maal, kus ma olen elanud kauem, kui mis tahes muus paigas maailmas.»
Sofial on seljataga Tbilisi konservatoorium (klaver + laul). Edasi näitleja- ja lauljadiplom kahest Moskva mainekast kõrgkoolist GITISest ja Gnessini-nimelisest Muusikaakadeemiast. Seljataga mitmed muusikalipeaosad Moskvas. Rääkimata sinna jäänud paljudest sõpradest...
Gruusia ja Venemaa sõjalise konflikti jahtudes on Moskva sõbrad tal Tbilisis külas käinud. Koos on esinetud:
«Viimati aastavahetusel, kui meil oli külalistäht Jose Carreras ise. Mul oli au temaga duetti laulda. Siis samal kontserdil astus üles ka Moskva sõbrast muusikalitäht Aleksander Marakulin.» Temaga koos esitas Sofia dueti Lloyd Webberi «Ooperifantoomist». Sofia tunnistab, et unistab laulda kord just Christine'i rolli juba täispikas lavastuses.
 
Armus Vene hokitähte
Moskvas laulis-mängis Sofia nimiosa ka «Romeos ja Julias». On's ka Sofia ise olnud Moskvas armunud mõnda vaenutseva hõimu esindajasse?
«Sa mõtled - venelasse?» itsitab Sofia. «Jah. No ma ei tea, oli see armastus või mitte. Aga mulle tõesti meeldis Moskvas üks vene noormees. Mina olin 19, alles Moskvasse tulnud, tema juba väga kuulus...» Pinnimise peale reedab Sofia nime. «Hokimängija Pavel Bure.»
Hokis võhiku ajakirjaniku palve peale mittevenepärast perekonnanime korrata naerab Sofia: «Okei, seda nime peaks küll teadma, isegi kui hokisse või temasse endasse armunud pole...!» (Sama mastaapi hokitäht kui omal ajal legendaarne Vladislav Tretjak. - toim.)
Ja mis sellest Romeo ja Julia loost sai?
«Nüüd on tema USAs. Ja mina Gruusias. Tema on abielus, mina mitte, aga... Igal juhul oli see väike ilus love story.»
Jääb mulje, et see ongi Sofia elu üks ja ainus LUGU. Tüüpiline lapstäht - alustas karjääri viieselt. Ja kui sõbrannad hakkasid käima poistega pidudel, harjutas Sofia kodus laulmist ja «tagus» klaverit. Sofia naerab: «Just. Aga ma ei kahetse seda. Tegin ja teen seda, mis mulle meeldib - muusikat.» Pidude asemel nautis tema maast-madalast värvikat elu teleshowdes, reisis-võidutses rahvusvahelistel konkurssidel.
«Mu lapsepõlve sõbrad on kõik abiellunud, neil kõigil on lapsed. Aga, ma ei kahetse, et olen pühendanud oma elu muusikale. Seni mitte.»
Sestap elab ta Tbilisis vanamatekodus: «Ei ole veel omaette kolinud. Mulle ei meeldi üksi olla. Meil on tore suur gruusia suguvõsa ja nende keskel tunnen ma end hoitult.»
Eestis Sofia veel käinud pole: «Kahjuks. Loodan lähitulevikus tulla, kui kutsute. Kõik grusiinid on Eestist vaimustuses!»
Sofia isapoolne vanaema oli pärit Türgist. «Mu sõbrad ütlevad, et ma olevat grusiinlastest emotsionaalsem ja kuumaverelisem,» naerab Sofia. «Ja nagu türklane - parandamatu optimist.»
 
Miks sina, Celine, veel elus oled...?
Hingeläinud filmidena kiidab ta vana head «Ristiisa» triloogiat ning «Seitset» sarmika Brad Pittiga. Kirjanikest nimetab Balzaci, Zweigi ja Tolstoid ning tema «Anna Kareninat». Aga seda, millal ta enda süda murtud või ta hingepõhjani patja nutnud oleks... Sofiale ei meenugi. Pika mõtlemise peale ütleb ta:  «Olin kurb koos Gruusiaga, kui meie sportlane Vancouveri taliolümpial õnnetuses surma sai. Ja nüüd, kui Poola lennuk alla kukkus...» Globaalsed kurbused, ei isiklikke. «Jah, mul on vist vedanud,» ütleb Sofia, näides õnnelikuna.
Kui Sofia saaks kõigi aegade maailmatähtedest kaks endaga õhtusöögile paluda... «Celine Dion... Ja Michael Jackson,» tuleb kiire vastus. Selle üle, millest ta nende kahega rääkida tahaks, mida küsiks, jääb ta mõtlema... «No nende karjäärist, kuidas nad kõike seda tegid. Ma ei tea, nii palju küsimusi...» Kuidas sina, Celine, ikka veel elus oled, kui Michael on surnud...? Sofia pahvatab naerma: «Täpselt...! Tore oleks kohtuda sinuga Oslos.» Tundub, et grusiinlanna ütleb seda eestlasele südamest.
Kõik grusiinid on Eestist vaimustuses!