«Neile kulunuks sinna marjaks pingeid maandama üks vabalt lendlev tegelane, nagu meie Ženja Fokin,» diagnoosib «ABBA lugu» meie astroloogileedi EDDA PAUKSON.

 

Rootsi ikoon-neliku biograafia haarab seinast seina ja pakub igaühele midagi. Kui Mart Juur tuletas siit seose eesti pagulaskirjaniku Karl Ristikivi «Päevaraamatuga» (vt Kroonika 2/2012), siis Paukson soovitab seda kui ilmekat astroloogilise sobivuse õpikut. «Väga ehtsad Ambur, Skorpion, Jäär ja Sõnn!» kiidab ta.

Alustan kaanepildi järgi vasakult – ABBA muusikaline käivitaja ja mootor Benny Andersson. Juba tema habemesse muhelev nägu, muretu iseloom ja jätkuvalt muusikat loov esprii… No väga tüüpiline Ambur! ABBA nelikus kahtlemata emotsionaalne liider. Tulemärk, kes hoidis tuju üleval, kooslust koos ja põlevana. Ja ka maailmakuulsusega kaasnenud pressile on Ambur kõige tugevam vastu seisma… Poisikesest peale muretu boheemlane, kes ei lase ühtegi mõttetut probleemi või stressi endale liiga ligi.

Eriti tuligi see ju välja kooselus Fridaga – kes tüüpilise Skorpionina pikalt ja pidevalt endaga rahul polnud. Kui naine lamas päevade kaupa depressioonis, seisis mees voodi kõrval ja julgustas, kuis oskas, oma Amburi sära ja heatahtlikkusega teda tegutsema. Isegi kui Benny «lapsesuuga» öeldud naljad mööda panid. Aga Skorpion on ürgselt tark, et saada headest kavatsustest aru. Nende kahe kooselus üritas Benny rõõmsalt üleval hoida positiivsuse sädet. Ambur ise ongi parandamatu optimist – tema juhtplaneet on ju õnnetoov Jupiter! Aga kaua sa jaksad, kui Skorpion päevast päeva kõrvalt oma raskusevaimu peale kallab. Pole ime, et Amburit hakkab see pika peale ärritama. Ja Skorpionit omakorda tunne, et teda ei võeta tõsiselt. Eks sellest võis Benny ja Frida abielu lõpuks lõhki minna…

{poolik}

Tõupuhta Skorpionina oligi Frida selles nelikus kõige tõsisema meelelaadiga. Sai ta ju lavalise enesekindlusegi kätte mitte šlaagri-, vaid just keerukama džässilauljana! Jah, Skorpion kahtleb iseendas – kas tema on ikka kõige parem seda või teist tegema. Ta on ju maksimalist, tahab kõike kui juba, siis ainult hästi teha. Aga kui ta siis ühel hetkel endas kindluse kätte saab – siis on Skorpion kõigist kaheteistkümnest märgist ka kõige tugevam. Seejuures oli Fridal ka arukust kõige sügavamal kriisihetkel pöörduda hea psühholoogi poole… Kahtlemata, tema eneseotsingud olid neist neljast kõige sügavamal. Mis juba välimuse järgi tüüpilisena silma torkab, on Frida terav pilk. Sest kui Skorpion üldse silma vaatab, siis otse ja sügavalt.

Skorpion on ainus märk, kes võib ka maoli porri langenuna sealt tõusta nagu fööniks tuhast. Nii pole ka ime Frida harukordne elukaar – Saksa sõduri sohitütrest Saksa vürstinnaks…

See patt, et Frida jättis talle plikast peast sündinud poja ja tütre oma esimese mehe kasvatada, kolides Stockholmi lauljaks saama … Vaat, kui Skorpion tunneb, et tema lastele saab nii parem, siis on ta valmis võtma vastu kas või häbi saada avalikult «rongaemaks» tembeldatud.

Samas kui Agnetha, vastupidi, ei kannatanud ABBA-karjääri pärast päevagi oma lastest lahus olla… Jäär-naisi iseloomustabki mitte kana-, vaid lausa ahviarmastus! Kord see paitab, siis põletab või lämmatab… Pole ime, et Agnetha tütar Linda oma teismelisemässus 13aastselt kodust põgenes ja hoopis Agnetha sõbranna juurde elama kolis. Ühesõnaga, ABBA naised olid äärmusteni erinevad…

Nagu Ambur aitab Skorpioni ülearusest muretsemisest ja kahtlustest edasi, tegutsema, nii oli omavahel tasakaalus ja üsna ideaalne ka teine ABBA paar. Jäära valitsevad eeskätt impulsiivsed tunded, ka armukadedus! – kõik käib tal tuliselt ja plahvatusohtlikult. Björn oma Sõnniliku rahu ja kannatlikkusega üritas Agnethat maandada. Sõnn kompenseerib küllaga ka Jäära puudujäägi asises mõtlemises, kindlustab hakkamasaamise ka elu praktilise poolega. 

Neist neljast oli Björn kindlasti kõige asjalikum – maaelement Sõnn, pole kahtlustki! Hea organisaatorina oskas tema kõige paremini ka raha lugeda. Ja hea diplomaadi- ja võõrkeelteoskusega on just Björn tänaseni valmis kõigi nelja eest intervjuusid andma ja kõneisik olema. Seegi sobib, et Björn esineb nüüd avalikult kui veendunud ateist – uskuda ainult seda, mis on silmaga nähtav ja käega katsutav, on kõigile maamärkidele, aga eriti just Sõnnile omane.

Öeldakse, et kõik kaksteist märki võivad milleski paari sobida. Ja et kõige erinevamad on just kõrvuti paiknevad märgid. Huvitaval kombel said ABBAs paarideks kokku just nimelt naabermärgid: Jäär talle järgneva Sõnniga ning Skorpion naaber Amburiga. Seega paarideks jagunemine – et Agnethat tõmbas just Björn ja Fridat Benny – käis seal üsna loogiliselt. Erinevuste kiire tõmbumine, mis hiljem argipäevas kasvas järjest ägedamaks tõukumiseks.

Kuigi…! Väga sageli abielluvad just omavahel tähekaardi vastasmärgid, nagu eriti just Sõnnid ja Skorpionid! Nii et ma ei imestaks, kui seal pikkade aastate jooksul ka Björni ja Frida vahel midagi arenes, isegi kui nad selle tunde endas juba eos maha surusid. Kes teab…?! Mõlemad on eriti seksuaalsed märgid. Ambur ja Jäär, olgu pealegi tulemärgid – seks ei ole nende elus peamine.

See, et kahest naisest just Agnethat hakati pidama suureks seksisümboliks… Jäärad reeglina kiirgavadki välja rohkem seksuaalsust, kui neis sellele sisemist katet on. Samas kui üliseksuaalne Skorpion on ainuke märk, kes võib aastaid ka ilma olla – olgu armees või meremehena laevas. Skorpion oskab oma seksuaalenergiat suunata ümber töösse, loomingusse – millessegi muusse, mida ta sama maksimaalselt ette võtab.

Jäär on küll uudishimulik ja impulsiivne, aga sügavad tunded jäävad temast natuke kaugele – ta on kõiges, ka seksis, liiga pealiskaudne. Ja tal pole aega. Nagu, muide, ka Amburil, kes tormab, kuram teab, kus kohal – ja ikka otsib-otsib. Vahel isegi teadmata täpselt, mida…

Igal juhul Frida ja Björni vahel kindlasti mingi tõmme oli. Nii et see Agnetha võis olla ka sellepärast armukade. Nii kui keegi naine Björni pole vaatas, oli riid jälle majas. Benny Amburina armukade polnud, kohe kindlasti mitte…

Jäär on suhetes võtjapool. Jäära-naised veel eriti. Nemad võtavad peaaegu alati endale ise mehe, hoolimata eelarvamusest, et jahti peaks pidama tugevam sugupool. Nii võttis ka Agnetha Björni. Seevastu Frida kannatas, pulmakleit valmis õmmeldud, ju oma üheksa aastat, enne kui Benny lõpuks temaga registreeris. Sest Amburid on need, kes oma suhetes abielusadamasse ei rutta. Pigem kipuvad eest ära jooksma. Enne otsust «tema on mulle see õige», peab Ambur tundma, et see on raudkindel. Seda enam, et Benny oli viie-kuueteistkümneaastaselt isaks saades ühe vale naise haardesse juba kinni jäänud!

Seegi on loogiline, etFrida Skorpionina ei tahtnud Bennyga selliseid avalikke üldrahvalikke pulmi, nagu Agnethal Björniga olid. Skorpion eelistab loomuomaselt rohkem varjul valla – aga kui ta lööb särama, siis täiega!

Tuli + vesi = aur!

Aga ABBA kõige ägedam vastasseis oli kogu aeg õhus just naiste vahel… Jäär ja Skorpion ongi sodiaagi kaks kõige jõulisemat ja minakesksemat märki. Ühe juhtlause on «Mina olen!», teisel «Mina tean!»… Ühesõnaga, Jäär ja Skorpion on vastandlikud – tuli ja vesi! Agnetha ja Frida tõuked olid paratamatus, kuidas nad ka ei püüdnud sobivust ja sõprust välja näidata.

Jäära impulsiivsus, tormakus ja pealiskaudsus käivad põhjalikule ning tasakaalu otsivale Skorpionile närvidele. Jäär on oma reaktsioonides «sodiaagi imik». Tajub-tahab-haarab kõike kohe. Noorelt abielludes hakkas Agnetha Björnilt ju kole kärsitult kohe ka last tahtma.

Impulsiivsus on Jäära puhul ka edu võtmeks. Agnetha sai ju enda kirjutatud lauludega juba 17aastaselt hoobilt kuulsaks. Samas kui Fridal läks kaua, enne kui ta rootslaste südamed võitis. Ja kui siis ABBA maailmakuulsaks saades kirjutati-räägiti Agnethast kui «seksikast blondist» ja Frida oli «see teine», olgugi et ta live’is Agnethast palju puhtamalt laulis... Selge see, et ABBA naiste vahel oli kõvasti rebimist ja riidu. Need kaks kokku, ühte tuppa ei taha mahtuda… Oi-oi-oi! Ma imestan, et nad suutsid seda laval varjata, tehes kümme aastat suurepärast koostööd.

Jäär plahvatab kärtsti, aga tal läheb viha ka sama kähku üle. Ta võib lärmata ja igasugu lollust teha, aga viis minutit – ja kõik on okei, tulevad uued plahvatused peale – ja vana viha on unustatud. Jäär on kardinaalmärk: nagu mõte tuleb, kohe tegutseb.

Skorpion on kindel märk – käivitub ja lahtub pikemalt. Skorpion, kui keegi on teda nõelanud, võlgu juba ei jää… Ja jääb vimma kandma. Skorpion pole küll sama enesekeskne, aga lihtsalt – JÕUD.

Teatud aja – kui Agnetha esimese lapse sai ning ta Frida kui vanema ja kogenuma naise ja ema nõu vajas – võisid need kaks naist ju korraks isegi sõbrannad olla. Seni, kuni Skorpioni kannatus Jääraga katkeb ja ta lõpu teeb. Jäär seda reeglina ei tee…

Koostööks on Jäär ja Skorpion konkurentsis väga loov komplekt, aga lähisuheteks mitte. Öeldakse, et tuli ajab vee keema ja vesi omakorda lämmatab tule – nii et tulemuseks on aur…

Agnetha foobiad – hirm lendamise ja hiljem ka meediasse sattumise ees – on väheke ebaloogilised. Lisaks Jäära-päikesemärgile mängivad Agnetha sünnikaardil kindlasti kaasa ka muude planeetide tugevad aspektid. Lõpuks oli Agnetha ju see, kes neljast enim meedia tähelepanu kartis ja tõrjus, paradoksaalsel kombel iga oma sammuga seda suuremat uudishimu ja igasugu häda ja skandaale endale ligi tõmbas. (Kuni oma 50. sünnipäevaks kohtukäiguni «ahistaja» vastu, kes – nagu seal siis avalikuks tuli – oli austaja, kelle naine ise tuppa lasi…) Samas kui ülejäänud kolm on saanud ka meediasurvega toime ja normaalselt oma elu elada.

Et abielupaarid lahku läksid, on loogiline. Nagu ka see, et tänaseni on vastu pidanud see, millest ABBA alguse sai – meeste loominguline sõprus. Bennys on Amburi säde ja loomingulisus, millele Björn lisab kapaga juurde sõnnilikku kahe jalaga maa peal asjaajamisoskust.

Loogiline on ka see, et just ABBA mehed olid need, kes läksid leidsid enda kõrvale uued naised – väliselt vägagi Agnetha ja Frida moodi eksemplarid –, aga ju siis vähem minakesksed, kes neile probleeme ei tekitanud, vaid lasid meestel särada ja lihtsalt elust rõõmu tunda.

Kokkuvõttes: ABBAs olid koos kaks «tuld», üks «maa», üks «vesi». Kahtlemata loominguks väga vägev kooslus! Mis neil puudu jäi – neljas element õhk! Naljaga pooleks – üks tõeline, pingeid maandav õhumärk, nii meil praegu selline tegelane nagu Ženja Fokin!

Vastandite äge tõmbumine ja tõukumine võis ABBAs tõesti saada kauaks edasiviivaks jõuks. Pluss neil oli ka oskus õigel ajal lõpetada, nii et maailmale jäi neist väärikas mulje ja muusika, mida publik hindab tänaseni.