VILJA ja EDGAR SAVISAARe abielu saadavad lakkamatud arutelud ja kuluaariklatš. Kas tegu on päris- või poliitilise suhtega?

#p2v#Vilja (39) ja Edgari (51) suhe ja abielu on olnud omalaadne legend algusest peale. Registreerimispäeva varjutas märge «poliitiline pulm», enne seda oli Edgar Savisaare kurikuulus «lindiskandaal» sumbunud tema abi Vilja Laanaru ennastohverdavasse ambrasuurile viskumisse.

Legendid, kuluaarisahinad ja klatš pole vaibunud ka nende kuuendaks abieluaastaks. Ning Edgarit saadavad endiselt kuulujutud salasuhetest erakonna noorte naisliikmetega. Kes ei mäletaks — Kristiina Heinmets, Kadri Must, Evelyn Sepp...

Vilja, mis tundeid tekitavad teis sagedased kuulujutud Edgari kõrvalehüpete kohta?
Kui ma ütleksin, et mitte mingeid, siis valetaksin. Loomulikult mõjutavad need nii minu kui
ka mu abikaasa meeleolu. Aga meeleolutasandile see mõju ka jääb. Meie suhteid kuulujutud ei muuda. Meil on väga usalduslik suhe.

Kas olete mõelnud, et kus suitsu, seal tuld?
Mul ei ole sellist tunnet. Arvan, et kuulujutud, et meil on kõrvalsuhteid, võivad olla tingitud sellest, et me mõlemad oleme väga töised inimesed. Meie puhul ei saa rääkida sellest, et naine istub päevade kaupa kodus, tegeleb aiapidamise ja emarolliga ning saab siis jälgida, millal mees koju tuleb.
Nii minu kui ka Edgari tööpäevad on väga pikad ja tihedad ning täis kohtumisi erinevate inimestega. (Vilja vajub mõttesse.) Võib-olla see tekitabki jutte, et me oleme tegelikult lahus.

Kui palju te reaalselt koos olla saate?#p3p#
Laupäevad–pühapäevad oleme alati koos. Tööpäeviti joome koos hommikukohvi ning sööme koos hilise õhtusöögi. Vahel, jah, saabub Edgar alles nii hilja, et meie tütar Rosina on juba söönud ja vannis või magama läinud.

Miks ütles Keskerakonna infojuht Evelyn Sepp, et Edgar Savisaar ööbib koos oma abikaasaga paar-kolm ööd nädalas?
Noh, see polnud tema poolt mitte just kõige parem väljendus... Mul tekib küsimus, kust Evelyn Sepp meie koosveedetud öid teab... Võimalik, et see jutt oli kuidagi seotud meie maamajaga, Hundisilma taluga. Edgarile meeldib seal rohkem kui linnas. Meie linnas olev elamine on rohkem peatuspaik. Kui Rosinal klass läbi saab, kolime jälle kogu perega suveks maale. Aga kui Evelyn väidab, et me ööbime koos vaid paar–kolm ööd nädalas, siis ta eksib.

Edgar Savisaare ja Evelyn Sepa suhtest hakati sahistama pärast seda, kui Evelyn Edgariga Urmas Oti aastalõpusaates kaasas käis...
Aga see oli ju tema töö. Ta on Edgari pressisekretär. Kui mina Edgari abi olin, käisin mina temaga teles kaasas. Lisaks sellele, et aidata tal esinemine ette valmistada, on abi asi jälgida ka seda, kas näiteks esineja lips on otse ja muid selliseid pisiasju. Kui abi seda ei märka, pole ta oma tööd korralikult teinud. Mul on endal ka avalike suhete juht. Toomas Raag.

Nii et Edgar Savisaare tööväline aeg möödub pereringis?
Jah, me Rosinaga täidame kogu tema aja ära. (Vilja puhkeb naerma.)

Miks ikkagi saadab just Edgar Savisaart kroonilise naisteküti maine?
Ta on nii karismaatiline inimene. Tema kõrval on väga põnev elada ja töötada. Ta on hea juht ja tema alluvuses töötamine annab hea kogemuse.

Naised, eriti kui nad on noored ja ilusad, jäävad rohkem silma.
Arvan, et noortel naistel Edgar Savisaare ümber on teda isegi rohkem vaja kui temal neid. Temalt on väga palju õppida. Kui ma nende asemel oleks, oleks mul ka väga hea meel, et saan tugeva juhi kõrval kogemusi. Naised kasutavad selle võimaluse lihtsalt ära. See ei tekita meie suhtele mingeid probleeme. Ka mind võib leida näiteks võõra mehega lõunat söömas.

Need on väga tugeva naise sõnad.
Abielu on väga keeruline süsteem, seal on tõesti tarkust ja jõudu vaja. Kaks võõrast inimest saavad kokku ning otsustavad hakata koos elama, majandama ja lapsi kasvatama… Enne kohtumist on nad teineteisele ju täiesti võõrad ning see tutvuseaeg enne abielu ei pruugi inimesest päris õiget pilti anda. Lihtsalt pole nii palju aega, et kõike järele proovida. Selleks, et abieluga hakkama saada, tuleb kõikidel osapooltel pingutada.

Teie Edgariga pingutate?
Meie abielu on püsinud ja püsib, sest me teeme kõiki asju koos. Me aitame teineteist ja täidame erinevaid funktsioone.

Mis võiks olla hea abielu valem?
Teise hinge pole mõtet pugeda. Kui on armastus ja usaldus, siis on ka tuge ja jõudu koos edasi minna. Meil see nii on.

Kas te vahel tülitsete ka?
(Viljal on silmanähtavalt lõbus.) Oi, ikka tülitseme. Ma ei tea ühtegi abielupaari, kes kunagi ei tülitseks. Kord on ühel paha tuju, kord teisel. Vahel tuleb ette ka arusaamatusi, ja enne kui need klaaritud saavad, on ka tüli.

Kaua te järjest riius olete?
Nii umbes viis või kümme minutit. Pikki riide meil ole, vaikimisperioode ka mitte. Õnneks ma ei oskaks niimoodi olla, et me omavahel ei räägi. Me oleme kaks emotsionaalset inimest. Võib-olla see ei ole alati hea, aga samas aitab see kõiki probleeme kiiresti ära klaarida.

Olete kunagi mõelnud lahutusest?
(Vilja jääb mõttesse.) Ei ole. Selle kuue aasta jooksul, mil me abielus oleme, pole ma kordagi lahutada tahtnud. (Savisaared on olnud kuus aastat abielus ja kuusteist aastat tuttavad. Tütar Rosina on üheteistkümneaastane.)

Kas Edgar Savisaar on siis nii hea abikaasa?
Mis see teine parem oleks. Jälle uus võõras inimene, kellega tuleb kõike otsast alustada.
Muidugi, meilgi on olnud mõõnasid, aga need on üle läinud. Edgar suudab alati üllatada. Lähisuhe on täis väikesi üllatusi ja see tekitab jälle uusi tundeid.

Aga kiusatused?
Uute suhete puhul ei tea keegi ette, mis neist areneb. Ning sellel, et esimesest virvendusest midagi tõeliselt head võiks tulla, on väga väike tõenäosus. Mida vanemaks ma saan, seda vähem tunnen soovi uute inimestega kohaneda. 

Mis teid ja Edgarit kokku liidab?
(Nüüd mõtleb Vilja kohe tükk aega.) Ma julgen öelda, et meie abielu on õnnelik. Meie suhe algas siis, kui Eestis algasid väga suured muutused. Me oleme igas etapis koos olnud
ja kõigest koos läbi tulnud. Ma arvan, et meid liidab ja teeb tugevaks just see ühine elukogemus. Me ei käi tõesti iga päev käest kinni hoides ringi, aga kes seda ikka teevad…

Kui te poleks Edgar Savisaarega tutvunud ja abiellunud, kes te siis praegu oleksite?
Ilmselt oleksin oma teadusliku karjääri tee lõpuni käinud. Minu erialaks oli meditsiinipsühholoogia ja ma töötasin kiirabihaiglas doktor Sullingu grupis. See oli väga tugev meeskond, selle liikmed on saanud korraliku hariduse ja töökogemuse ka lääne haiglates.
Samal ajal kirjutasin ka doktoritööd. See sai peaaegu valmis, aga on senimaani kaitsmata. Kui ma poleks Edgar Savisaarega kohtunud, oleks see ilmselt kaitstud.

Ja poliitiline karjäär? Oleks olematu?
Ma ei usu. Mul on väga madal sotsiaalne valulävi. Ilmselt oleksin ma varem või hiljem poliitikasse jõudnud ka ilma Edgar Savisaareta.

Kas te ennustusi usute? On keegi teile ka midagi tõelevastavat ennustanud?
Minu jaoks on astroloogia päristeadus, mitte ennustamine. Iseasi muidugi, kuidas seda tõlgendatakse. Ajalehesabahoroskoope ma loomulikult ei usu.
Kunagi Võru bussijaamas ennustas mustlane, et ma abiellun suures linnas ja mul saab olema kaks last. Esimene pool on täide läinud, teise lapse nimel tuleb veel pingutada.

On teil plaanis Edgariga teine laps saada?
Plaan oleks esialgu ehk palju öeldud. Pigem soov… Laste vastu pole mul kunagi midagi, ma vist olen selline naiselik ja emalik tüüp… Kui titekäru või mõnd väikest last näen, tuleb
ikka see tahtmine peale.

Millal see juhtuda võiks?
Mul on veel paar aastat aega otsustada. Loomulikult pole see ainult minu otsus. Oleme teisest lapsest ka abikaasaga rääkinud. Eks see seaks minu elule suuremad piirangud kui tema omale. Lapse jaoks peab ju aega olema. Aga jah, tahaks küll veel teist korda emaks saada.