MIKK MIKIVERi aasta alul tabanud ajuinfarktiga on kaasnenud Mikk ja CARMEN MIKIVERi 14aastase abielu rängimad kuud.

#p2#Näitleja ja lavastaja Mikk Mikiveril (65) ja tema näitlejannast abikaasal Carmenil (39) seisab lähikuudel ees pikk ja raske töö — Miku ajuinsuldist taastumise protsess. «Naerame siin, et Mikk hakkab uuesti koolis käima,» ütleb Carmen Mikiver heatujuliselt. Tema hääles on lootuse kõrval kuulda aga ka pinget ja muret.

Tuleb taas rääkima õppida

Jaanuari algul peaajuinfarkti üle elanud näitleja ja lavastaja Mikk Mikiver on kuu aega olnud kodusel ravil. Carmen Mikiveri sõnul on kogu olukord veel nii uus, et on võimatu öelda, kuidas taastusravi minema hakkab ja kas sel ka loodetud edu on.
«Tahaks ree peale saada,» kinnitab Carmen, «küll elu loksub pikapeale ise paika.»
Carmen räägib, et Miku esimene kuu kodusel ravil on möödunud arste ja ravivõimalusi ning -vahendeid otsides. Nüüd on õiged arstid leitud ning karm töö ja õppimine käib.
«See on tõesti nagu teistkordne kooliskäimine,» naerab Carmen jälle, «abikaasa peab uuesti rääkima õppima. Praegu ongi kõige tähtsam logopeediline ravi.»

Mikiveri ajus on arstide hinnangul iseenesest kõik korras: mõistus ja mõte töötavad ja mälu funktsioneerib. Ajus on olemas ka sõnad, kuid need ei jõua kõnekeskusest suhu, et sealt kuuldavale tulla. Raske on isegi lihtsaimaid sõnu leida ja välja ütelda.
Lugemis- ja kirjutamisvõime on mehel olemas, ta saab kõigest aru. Samuti on taastunud Mikiveri keha, füüsiliselt on mees suuteline pea kõigiks tegevusiks, milleks tervegi inimene.
Et taastusravi on seni olnud edukas, näitab tõik, et juba kaks kuud pärast ajuinfarkti oli Mikiver võimeline vabalt kõndima, jalgrattaga sõitma ning isegi autorooli istuma.

Mikiver ise suhtub ravisse lootusrikkalt ja teotahtega, senine paranemine on olnud kiire ja tulemuslik. Paraku on just kõnevõime see, mille taastumine võib võtta aastaid.

Abielu raskeimad kuud

Carmen Mikiveri sõnul võib esimesi kokkuvõtteid Mikiveri «teisest kooliskäimisest» teha paari kuu pärast. «Jah, ta peab vähemalt kaks kuud koolis käima, et oleks näha, kas sellel ettevõtmisel on üldse tulemust ja edu,» sõnab Carmen.

Carmen ja Mikk Mikiver on olnud abielus 14 aastat, viimaseid kuid võib kindlalt nimetada kooselu raskeimateks. Aga Carmen ei kurda, nii tema kui ka nende  13aastane poeg Jon Arnold on koondanud jõud, et paranemisprotsessi vaimselt valutumaks teha.
Sest tuntud ja armastatud lavastajale ja näitlejale on kõnevõime kaotus ennekõike suur psühholoogiline löök.