“Kaasajal kasvab meie inimeste juures krooniliste haiguste hulk ja üheks oluliseks põhjuseks on kindlasti meie toidukvaliteedi halvenemine. Termin “tervislik toitumine” on omadega pankrotis – keegi ei tea, mis asi see on," kirjeldab olukorda toitumisseptsialist doktor Adik Levin, kelle arvates on oluline individuaalne toitumine ja tähtsaim teadlik toitumine.

"Soovitused on seinast seina ja tavakodanik on väga raskes olukorras. Kõik uus on hästi või väga hästi unustatud vana ehk teisisõnu näevad paljud väljapääsu selles, et hakata ise endale juurvilju ja puuvilju kasvatama. Väljapääsu sellest ummikust nähakse mahepõllumajanduses.”

“Elus toit on kõige parem toit,” arvab toortoitumise spetsialist Sille Poola ja ta ei räägi mitte loomadest vaid töötlemata taimedest. Kümme aastat taimetoitu ja viis aastat toortoitu söönud Sille Poola on lõpetanud Tartu Ülikooli, õppinud toitumisteraapiat Eestis ja saanud taimedel põhineva toitumise (Plant Based Nutrtion) instruktori tunnistuse Cornelli Ülikoolist.

Toortoitlus on taimetoitluse üks liik, mille puhul enamus toitudest tarbitakse mittetöödelduna ning toitu ei kuumutata kunagi üle 40-46 kraadi, eesmärgiga säilitada vitamiinid ja ensüümid. Sille Poola peab parimaks toitumisviisiks puuviljatoitumist, kus menüü koosneb täielikult seemnetega puuviljadest.

Süüa või mitte süüa? Sellele küsimusele vastab doktor Natalia Trofimova: “Kõige tähtsam paastumise mõte on taastada tasakaal.” Ravipaastu kui loodusravi koostisosa esmakasutuselevõtja Eestis on oma 30-aastase kogemuse jooksul välja töötanud efektiivsed organismi puhastavad ja tervist taastavad metoodikad. Lisaks Tartu Ülikoolile on ta õppinud Leningradi I Meditsiiniinstituudis dietoloogiat, Saksamaal Schwarzwaldis loodusravi ja vesiravi ning täiendanud end Inglismaal, Hispaanias, Rootsis.

Arvult neljas Alkeemia Akadeemia teemal "Toit & tervis" toimub esmaspäeval, 21. oktoobril kell 18 Von Krahlis. Vestlusringis osalevad meditsiiniteaduste doktor ja toitumisspetsialist Adik Levin, toortoitumise spetsialist Sille Poola ning arst ja ravipaastu spetsialist Natalia Trofimova. Sündmust salvestab Raadio 2 saade “Hallo, Kosmos!”