Pimedate Ööde Filmifestivali korraldaja TIINA LOKK (47) võib uhke olla: nägime ära kõik Euroopa filmiaasta auhindadele kandideerinud filmid.

#p2v#1. Kuidas festival sinu jaoks lõppes?

Lõpuõhtul kommenteerisin teles ülekannet Roomast Euroopa Filmiakadeemia aasta auhindade väljakuulutamiselt. Peole Sakala keskuses jõudsin sealt kahe paiku öösel, tantsisime varahommikuni.

2. Mida arvad sellest, et Almodovari film «Räägi temaga» tegi Roomas puhta töö?

Viimastel aastatel on ikka võitnud filmid, milles kõrge autorikunst on kooskõlas kommertsiaalse meelelahutuslikkuse ja inimlikkusega.

3. Sinu lemmikfilm?

Filmiakadeemia liikmena häälestasin Aki Kaurismäki filmi «Mees ilma minevikuta» poolt. Väikese inimese mured ja rõõmud, julgus välja öelda, et inimene peab jääma iseendaks. Tahtsin seda PÖFFi avafilmiks, aga see jõudis enne Tallinnas ekraanile.

4. Milline tänavune film võiks ärritada eestlasi vaidlema?

Rootslaste «Lilia 4-Ever». Stockholmi prostituudiks kupeldatud tüdruku lugu, meie Paldiskis filmitud elutegelikkus. Ühed leiavad, et see on tehtud mustvalgete liialdustega, tõstmaks Lääne ühiskonna meeste vastutustunnet. Teised, et hoiatusfilmiks meie tüdrukutele. Kolmandad süüdistavad filmi hoiakus, et litsindus on geenidega veres… Mu oma tütardele läks see film meeletult hinge.

5. Kas elu hädadest on lihtsam häid filme teha?

Elus mõjub ju hea ka paremini just halva foonil. Seda tugevam on elujaatus — õnn, ilu, mis iganes.

6. Milline on PÖFF kümne aasta pärast?

Praegu näen õudusunenägusid, et veneaegne tehnika praegustes teatri- ja koosolekusaalides üles ütleb... PÖFFil on kõik eeldused saada kohtumispaigaks maailma filmitegijatele. Asi on raha taga. Kapriisne rahvas nõuab kõiges kõrgemat klassi — hoiame kokku külaliste kutsumise pealt.

7. Kui raha oleks, kelle staaridest enda kõrvale festivali avama kutsuksid?

Johnny Deppi. Või Travolta.

8. Kas parteid pole sind kui tegusat naist värbama hakanud?

Eks nad kõik ole mul siin järjest kosjas käinud.

9. Parim kompliment sinu töö eest?

Olime oma kontoris ühel päeval töö kätte täitsa ära kustunud, kui sisse astus Jõulujazzi korraldaja Anne Ermi kuller suure kommikarbiga, öeldes: «Aitäh, et elus olete!»

10. Millega end ise nüüd premeerid?

Tahan võtta oma lapsed ja minna nädalaks kuhugi. Viimased kolm kuud on olnud nii tihedad, et ei teagi õieti, mida lapsed või sõber teevad.