Mati koduaias Kristiine linnaosas istudes on läbi lahtise akna näha, kuidas köögis askeldab tema 94aastane ema Endla, krundi ühes otsas paneb puid riita arhitektist õde Tiina ja poeg Andreski käib aiast läbi. Tänavalt vaadates ei paista Mati kodu hiiglasliku häärberina, ometi elab selles majas kolm leibkonda. Nagu suur Itaalia perekond. Siin elavad Mati koos abikaasa Alice’iga (hääldatakse aliiss), Tiina ja ema ning Mati noorem poeg Andres oma perega. Oma pesa on siin ka Tiina ja Taivo Linna tütrel Leenil.

Kas inimesed omavahel vaidlema või lausa tülli ei lähe, kes kui palju elektrit või vett kulutab ja kas ikka õiglaselt maksab? Mati vastab naerusui: “Meil on kõik ideaalselt paigas. Igaühel on oma näidikud ja kõik maksavad nii palju kui kulutavad. Ka krunt on meil kokkuleppeliselt ära jagatud ja kõik teavad, kust keegi muru niidab. Minul on see tagumine plats, kus on peenrad. Viljapuud on kõik ühised ja kui on hea õuna-aasta, töötab mahlategemise artell kolm päeva. Muide, Andres on meil väga hea siidrimeister.”

Andres võib küll teha maailma parimat kodusiidrit, aga Mati sellest suurt ei hooli. Maitseb küll ära, aga see on ka kõik. Või mis sest siidrist, Mati ei joo enam üldse. “Ma olin ikka üsna kõva viinavõtja, aga kaks aastat tagasi enne 70. sünnipäeva sattusin haiglasse ja sellest hetkest ei ole ma viina joonud.”

Miks sattus Mati Talvik kaks aastat tagasi haiglasse ja mis on sellest ajast telelegendi elus muutunud loe lähemalt juba selle nädala ajakirjast Naised!

VEEL VÄRSKES AJAKIRJAS NAISED:
• Taimetark Maret Makko õpetab ravimtaimedega suhtlema
• Suur suvejookide ja veekindlate ripsmetušide test
• Suvised maitsed: kaks arbuusidieeti ja kolm marjakooki

Tekst: Inge Pitsner / ajakiri Naised