Maailmas, kus välimusest sõltub nii palju, pole «teistsugustel» lootustki läbi lüüa. Või siiski? AMERICA FERRERA usub, et võidab sisemine ilu.

America Ferrera (23) on võitnud seriaalis «Inetu Betty» (Ugly Betty) miljonite televaatajate südame. Tema karjäär algas kaheksa-aastaselt. Ta on mänginud filmides Real Women Have Curves, The Sisterhood of the Travelling Pants ja Lords of Dogtown. Kuid alles aimusetu stiilitaju ja kohmakate maneeridega Betty Suarezi kehastamine tõid tema õuele au ja kuulsuse.
Sarja üks produtsente, Hollywoodi kuulsus Salma Hayek, ei jõua noort staari ära kiita. «See sari on tehtud Kolumbia telenovela järgi,» ütleb ta. «Seda saatis juba seal fenomenaalne edu. Seejärel sai sellest tõeline telehitt kõigis Ladina-Ameerika maades. Olen näinud selle sarja kolme versiooni, ja leian, et America on parim Betty.»
 
Tunneb end ilusana
America Hollywoodi eakaaslased poevad või nahast välja, et saada glamuurseid rolle. America aga eelistab mängida inetuid pardipoegi. «Kui ma rolli sisse elan, tunnen ma end enesekindlana ja sisemiselt ilusana,» ütleb ta. «Loodan, et ühel päeval võin ma Americana tunda seda, mida ma tunnen Betty’na. Tema sees põleb valgus, nii hea on tema nahas olla.»
America leiab, et Betty roll aitab tal vabaneda pingetest, mis näitlejaametiga kaasnevad. «Ma ei ole modell. Ma pole kunagi tahtnud olla modell. Ma pole kunagi tahtnud teha Neutrogena reklaami,» räägib ta. «Minu eesmärk on rääkida lugusid. Ma esindan tõelisi inimesi. Ja minu jaoks on Betty kõige ilusam võimalus, mis mulle osaks on langenud. Ma esindan tervet põlvkonda naisi, kes ei suuda end identifitseerida kellegagi, keda nad televiisorist vaatavad. Nad on nähtamatud. Mul on au seda rolli mängida ja ma armastan, armastan, armastan Bettyt.»
Americal pole raske Betty rolli sisse elada, sest ka tema elus on olnud Betty-juhtumeid. «Neid tuleb ette iga päev,» naerab ta. «Esiteks olen ma ladina-ameeriklanna, teiseks ei ole ma tüüpiline tüdruk, kolmandaks töötan ma alal, kus läbikukkumisvõimalus on suur. Ma jalutasin New Yorgis ja leidsin tänavatelt paar Betty’t, nii et selles ei ole midagi ebamaist.»
 
Sisemised muutumised
Sellegipoolest muutub Betty selles seriaalis päris palju. «Inimesed küsivad minult, kas Betty stiilitaju paraneb, aga me peaksime keskenduma hoopis tema sisemisele muutumisele, sellele, mida ta õpib ja inimestele õpetab. Palju huvitavam on jälgida, kuidas ta targemaks saab ja õpib nende inimestega suhtlema omadel tingimustel.»
America teab, et inimesi köidavad tegelaskujud, kes pole täiuslikud. «Me armastame Betty’t, kuid kas tal on alati õigus?» küsib ta. «Ta poleks ehe, kui ta vahel ei eksiks.»
Tegelikult oli meelelahutusäri iluhullustus Americale alguses paras šokk. Ma ei teadnud, kui paks ja kole ma olen, kuni ma hakkasin castingutel käima,» räägib ta. «Ma ei tunne end paksu ja koledana. Minu jaoks on tähendusrikkad olnud just need rollid, mis on kuidagi vigased ja mida igaüks ei taha.»

Elu rambivalguses pole Americat veel ära tüüdanud. «Sõltub sellest, mille pärast ma rambivalguses olen,» arutleb ta. «Kui ma olen seal töö pärast, mida ma armastan, ja kui inimesed hindavad minu annet ja tööd, siis ma armastan seda, sest see annab mulle inimesena lootust. Sellele olen ma pühendanud oma elu. Kui ma olen rambivalguses seoses maailma seksikaimate naiste edetabeliga, siis on see ebamugav, sest see pole kuidagi seotud sellega, kes ma tegelikult olen. Ma ei taha, et inimesed vaataksid mind ja mõtleksid: «Ma tahaksin olla tema, sest tal on suurepärane elu ja ta on kuulus.» Sellised asjad ei lähe mulle üldse korda.»