Tugevad naisi-lavastajaid pole palju, ei meil ega mujal. «Ja eks vist jah, üksindus on sellesse elukutsesse nagu lepinguga ka sisse kirjutatud,» möönab Eili Neuhaus (44). Tugev naine, Rakvere lavastaja, kes seisab paljude Ülle Lichtfeldti õnnestunud peaosade taga. Ja suuresti tänu kellele püsib ka rahvalemmik teatridaam Ines Aru vahvate rollidega teatrimängus.    

Kahel katsel lavaka ukse taha jäänud, ja pedagoogilise instituudi näitejuhi diplomiga lõpetanud Eili Neuhaus maandus siis oma esimese suure armastuse, mehe ja vastsündinud lapsega tööle tagasi sünnikanti – Hulja külakultuurimaja juhatajaks. Nüüd juba kakskümmend aastat Rakvere teatri inspitsient-rekvisiitor, on ta oma leivaameti kõrvalt ka lavastanud. Oma poolteistkümmend teatritükki. Neli suve tagasi võitis Ontika mõisas välja tulnud «Mtsenski maakonna leedi Macbeth» eripreemia Eesti teatri aastaauhindade jagamiselt, nimiosa eest pälvis siis parima näitlejanna tiitli Ülle Lichtfeldt. Eili järgmine vene klassika lavastus – Ostrovski «Kaasavaratu» Rakvere teatris – sai ka kriitikutelt kiita, olgugi et sündis see Rakvere teatris «kanakarjakambaka» tingimustes – meesnäitlejad tõstsid oma maja inspitsiendist naislavastaja vastu kõva mässu.
Kolmapäeval esietendus Kukruse Polaarmõisas Eili lavastuses järgmine vene tükk. Sotsialistliku realismi tähtkirjanikuks tembeldatud Maksim Gorki sajanditagune näidend «Vassa Železnova». Mõistagi nimiosas taas Ülle Lichtfeldt, kes kiidab, et see on kindlalt parim tükk, mis Eili seni on teinud.  

Kust säärane vene värgi või hinge huvi?
Ei, mina olen Rakvere lähedalt Kassikülast. Minu lapsepõlves kuulus see Kullaru sovhoosi.