«Hooldan Eesti üht kuulsamat näitlejat. Anna andeks, aga see on karm elu. Mul ei ole sellest kerge rääkida,» ohkab menusarjas «Naabriplika» kirikuisa mängiv näitleja Andrus Eelmäe, legendaarsete Herta Elviste ja Lembit Eelmäe ainus poeg.

Vanemuise teatri kauase esipaari, 1970ndate suurkujude, näitlejate Herta Elviste ja Lembit Eelmäe poeg Andrus Eelmäe (57) elab teatrita elu. Juba kuueteistkümnendat aastat on ta Tartust ära ja teenib leiba oma sünnilinnas Pärnus ilmalikel matustel kõnelejana. Kõik talle armsad inimesed on tema lähedal: hooldamist vajav ema Herta (90), abikaasa Anu (42), tütred Anette Maria (14) ja kaksikud tütred Ellinor ja Isabell (3). Kirikuõpetaja roll sarjas «Naabriplika» tõstis unustatud näitleja taas suurde plaani.

Kui me Kanal 2 sünnipäevapeol kohtusime, ütlesid, et elu omaaegsete tippnäitlejatest vanemate varjus ei ole midagi, mida peaks kadestama. Miks?
Kõlab ehk nukralt, aga see on tõsi. Kui sa vaatad mu rolle ja teatriteed, on minu jälg Eesti teatriloos olematu. Algusest peale oli mul kaelas silt: andekate vanemate keskpärane võsuke. Ma ei ole käinud Panso koolis, õppisin Vanemuise teatri noortestuudios, mis ei andnud kuigi põhjapanevat teatriharidust. Evald Hermaküla õppestuudiost arvati mind välja. Olin kakskümmend aastat Vanemuise teatri palgal, kuid kaalukaid osi mulle ei usaldatud.