Anna-Maria Galojan veetis fantastilise puhkuse kommunistliku režiimi haardes ägavas, ent rõõmsate inimeste ja romantiliste randadega Kuubas.

Ka sügises võib olla võlu! Anna-Maria (27) kahenädalane puhkusereis möödus Kuubale kuuluval maalilisel Cayo Coco saarel maailmakuulsa kirjaniku Ernest Hemingway lemmikrannal lesides, kolmekümnekraadises merevees sulistades ja flamingosid toites.
 
Kas sul oli Kuubaga ka varasemaid kokkupuuteid?
Kui olin laps, töötas mu isa seal mõnda aega ülikooli õppejõuna. Ju siis on teatud Kuuba armastuse pisik mul veres. Ise käisin seal esimest korda.
 
Millised olid esmamuljed?
Esimesed muljed olid lennujaamast. Ütleks, et palju kohti, sealhulgas lennujaam,  on steriilselt puhtad, mis oli väga meeldiv ja nauditav üllatus. Esimesena jooksis mulle vastu üks vahva inglise kokkerspanjel - nad kasutavad just neid loomi piirikontrollis. Meeldiv ja soe tunne. Kodus on mul ju peaaegu samasugune kutsa.
 
Kuidas sa peamiselt aega veetsid?
Peamiselt puhkasin. Viibisin Cayo Coco ehk Coco Key saarel, mis asub Ciego de Ávila osariigis. Võtsin aja maha ja pühendusin maalimisele, hispaania keele õppele ja loomulikult oma tulevasele raamatule. Samuti ei puudunud mu päevakavast salsatunnid ning suplemine soojas ja puhtas Kariibi meres, mis on kuni 30 kraadi soe. Käisin kolm korda päevas söötmas oma sõpru flamingosid, kes osutusid väga sõbralikeks ja seltsivateks lindudeks. Õhtused ujumised olid mu lemmikud, kuigi seda oli vaja harrastada ranna turvameeste valve all, kuna kui päike läheb looja, tulevad randa metsikud lehmad. Neid on Kuubas päris palju.
#end#
Kui ohtlikud need lehmad on ja kas on teada ka mingeid traagilisi juhtumeid?
Traagilistest juhtumitest ei tea. Aga tegemist on väga suurte, kuid Eesti lehmadega võrreldes suht kõhnade loomadega. Neist lehmadest tehakse seal palju suveniire, näiteks juukseklambreid, ehteid ja sigarikarpe.
 
Millised on Kuuba rannad?
Eelkõige on nad puhtad! Rääkides Cayo Coco randadest, kus ma puhkasin, meeldis mulle kõige rohkem Ernest Hemingway lemmikrand Pilar, mis on nimetatud kuulsa kirjaniku auks ja kus ta kirjutas minu arvates ühe oma parima teose «Vanamees ja meri». Antud rannajoonele pole ehitatud veel ühtegi resorti, mis annab selge
eelise just sellele rannale.
 
Kas see romantiline rand ei tekitanud sinus mõtet seksist siinsamas, otse kuumal rannaliival või sumedas kuuvalguses Kariibi mere tähtede all?
Jah, Kuuba on väga romantiline ja põnev koht...
 
Missugused on tänased Kuuba bikiinitrendid?
On raske rääkida just Kuuba bikiinitrendidest, kuna kaaspuhkajad pole enamikus kohalikud, vaid britid ja kanadalased. Kuid Kuubas saab soetada väga ilusaid käsitööna valmistatud kootud ujumisriideid ja, mis peamine, minu suvelemmikvärvi - valgeid.
 
Mis mulje jätsid sulle kuubalased?
Tsiteerides Kuuba rahvuskangelase Jose Marti sõnu: kuubalased on iseseisvad, tasakaalukad, mõõdukad ja väärikad inimesed.
 
Paistavad nad kommunistliku režiimi tingimustes elades õnnelikud või pigem  õnnetud?
Inimeste elu läheb edasi iga režiimi ajal. On õnnelikke ja vähem õnnelikke inimesi, nagu igas riigis.
 
Kas Fidel Castro juhitud 1959. aasta revolutsioon tegi sinu hinnangul kuubalastele teene või hoopis kahju?
Oleks ebaõiglane väita, et Kuubal valitsev režiim on tagurlik ja oma rahva vastane. 
 
Kas Kuuba oleks sinu jaoks ideaalne elupaik?
Kuuba on vaieldamatult väga huvitav maa, kuid arvan, et igaühe jaoks on ideaalseks elamiskohaks piirkond, kus ta on sündinud. Kas või puhtalt organismi huvides. Kahtlen sügavalt, kas Eesti ilmastikuga harjunud organism suudaks täielikult kohaneda drastiliselt teistsuguse kliimaga, isegi väga meeldivaga.
 
Suudaksid sa kuubalaste keskmise elatustaseme tingimustes pikemalt elada?
Raske öelda, kuni pole proovinud. Samas, inimene harjub paljuga. Eks nad elavad keeruliselt, kuid jäävad samas heatahtlikeks, meeldivateks ja avatud inimesteks. Nad pole kibestunud, see on põhiline. Haridus ja meditsiin on Kuubas kogu elanikkonnale tasuta kättesaadav.
Muide, rääkides meditsiinist: Kuubas on tervelt kaks meditsiini eelarvet, üks riigi poolt otsene ja teine see, mis tuleb turismist saadavast kasumist. Seega võib öelda, et vähemalt meditsiin on päris kõrgel tasemel.
 
Väidetavalt hoiavad Kuuba salateenistused Lääne turistidel hoolega silma peal. Märkasid sa seal
midagi niisugust?

Mul pole paranoiasid. Samas peavad nad loomulikult turistidel silma peal hoidma, nagu ka igal teisel maal. Just reisijate endi huvides.
 
Muretsesid sa oma isiklike asjade, näiteks rahakoti pärast?
Polnud põhjust. Nagu juba mainisin, inimesed on seal väga head.
 
Ühesõnaga, ei midagi ohtlikku?
Tugevad tüdrukud jäävad alati ellu!
 
Lõunamaa meestele meeldivad põhjamaised naised. Kogesid sa kuumade šokolaadipoiste lähenemiskatseid?
Kõik sõltub paljuski iga turisti enda konkreetsest käitumisest ja signaalidest, mida ta saadab, olgu ta siis puhkusel Kuubal, Egiptuses või Araabia Ühendemiraatides. Mina ei otsi võõraste lähenemiskatseid, ning kuubalaste käitumine oli minu suhtes väga diskreetne ja meeldiv.
 
Kas Kuuba mehed ja naised on oma Eesti sookaaslastest kaunimad?
Usun, et ühegi riigi ega rahva kohta ei saa selliseid järeldusi teha, sest igal pool on huvitavaid ja kenasid inimesi.
 
Millised on sealsed restoranilõuna ja kuulsate riidebrändide hinnad?
Restoranilõuna hinnad jäävad Londoni ja Tallinna kesklinnade omadega samasse kategooriasse. Kuulsate riidebrändide kohta ei oska ma öelda, kas neid on seal või mitte. Pole huvi tundnud.
Kui üldse riietest rääkida, siis Kuubas on vahva vaadata koolivormis noori, keda nähes tekkis nostalgia omaaegse ilusa Eesti koolivormi järele. Jõudsin seda omal ajal kaks aastat kanda, enne kui see kao-tati.
 
Millega rabas kuuba köök?
Kõige rohkem maitses mulle kohalik, väga värskest saagist pärit kala. Õhtusöögi kõrvale on päris hea ka kohaliku tumeda rummiga segatud Kuuba kuulsaim kokteil nimega Cuba Libre.
 
Kas sa kuulsaid Havanna sigareid proovisid? Päikeseloojangus, klaasikese rummi kõrvale...
Ma ei suitseta, pole seda kunagi teinud ja alustamiseks olen vist juba liiga vana. Küll aga tõin kaasa mõned Eestis raskesti kättesaadavad sigarid oma suitsetamist harrastavatele sõpradele.
 
Mida sa peale sõpradele mõeldud sigarite veel kaasa tõid?
Suurimaks varanduseks pean mulle seal kingitud maailmakuulsa fotograafi Alberto Korda parimate mustvalgete piltide albumit. See on vapustav! Ta on teinud parimad pildid 20. sajandi Kuuba ajaloost, alates ilu- ja sensuaalsetest piltidest ning lõpetades Fidel Castro ja Nikita Hruštšovi kohtumisega Moskvas.
 
Kas Kuuba-reisile kulutatud raha tasub end elamuste ja muljete näol ära?
Cayo Coco toredad rannad, mugav lennujaam ja spaad on kõik see, mis võiks garanteerida unustamatu ja mugava puhkuse!
 
Kuuba kuumusest tagasi meie sügisesse jõudmine oli šokk?
Tagasiteel tegin õnneks mõnusa paaripäevase vahepeatuse Londonis. Seal polnud nii palav kui Kuubas, ja samas oli palju soojem, võrreldes Eestiga.
 
Kes sind sel imelisel reisil saatis ja kas su süda on hetkel hõivatud või vaba?
No comments!