„Hiina vaimustas, üllatas ja šokeeris. Muljeid on seinast seina alates ajaloo- ja kultuurielamustest kuni ehmatusteni sealseid süljetopse või tualettruume nähes,“ räägib teledaam Annely Adermann. Ta käis koos kolleeg Sirje Eesmaaga Hiinat avastamas.

Annely Adermann (44) ja Sirje Eesmaa (66) vaimustusid tosin päeva kestnud reisi jooksul suurlinnade Pekingi ja Shanghai tuledesärast, aga väisasid ka hiiglasliku riigi mõistes väiksemaid, miljoni elanikuga linnakesi.

Nõukaaeg ja kapitalism käsikäes

Hiina tegelikku suurust on eestlasel keeruline ette kujutada. Sealne rahvaarv on 1,3 miljardit ja ainuüksi pealinnas Pekingis elab üle 20 miljoni inimese. „Levib nali, et kui Hiinas tuli jutuks Eesti 400 000 elanikuga pealinn Tallinn, siis olevat hiinlased imestanud, et miks tehti ühe riigi pealinn paika, kus elab nii vähe rahvast?!“ naerab Sirje.

Annely räägib, et ehkki ametlikult on Hiina sotsialistlik riik, siis tegelikkuses vohab seal kummaline segu kommunismist ja kapitalismist. Näiteks lehvivad tänavatel punalipud, plakatitel naeratavad pioneerid ja Mao Zedong ning hotelli sisenejaid tervitab loosung „Miljonid inimesed on uue ajastu teerajajad, et Hiina sotsialism veelgi rohkem õitseks!“. Samas on aga Shanghai oma 4000 pilvelõhkuja, elustandardi ja võimalustega kordades uhkem kui New York. „Näiteks Pekingi kesklinnas on ühe tüüpilise korrusmaja korteri üür mitu tuhat eurot ja väiksema linna magalarajooni korter maksab 500 000 eurot – seda saavat Hiina keskklass endale lubada,“ ütleb Annely.

Jaga
Kommentaarid