«Intelligentse inimesena tean ma ise oma vigu,» leiab Eurovisiooni üks õhtujuhte ANNELY PEEBO, kelle isik suure näitemängu järel palju kära põhjustas.

#p2#Viini Volksoperi esimene metsosopran Annely Peebo (30) on Eestis endiselt jututeemaks. Küll süüdistatakse teda selles, et ta lasi Eurovisiooni eel ETV kulu ja kirjadega oma hambaid kohendada, küll heidetakse ette tema laulvat hääletooni otse-eetris. Tagatipuks ei oskavat Peebo komplimentidele vastata! Asjaosaline ise on seni kommentaaridest hoidunud, kuid leiab selleks nüüd sobiva aja olevat.

Annely, kuidas sa Eurovisioonile ja enda rollile tagantjärele vaatad?
Vaatan sellele show’le nüüd hoopis rahunenumana järele. Minu mälestused on positiivsed. Kõik oli suurepärane, ma ei saa mitte kellelegi mitte midagi ette heita — ei korralduse ega millegi muu osas. Leian, et sain ka ise hakkama.

Palju sinu isiku tõttu Eurovisioonile Austrias tähelepanu pöörati?
Ma ei ole jõudnud kokku lugeda kõiki väikseid asju, mis pole päris minu osavõtul meedias ilmunud. Aga ainuüksi välisajakirjandusele — kui Eesti välja jätta — andsin enne Eurovisiooni, selle ajal ja pärast seda ühtekokku kuuskümmend intervjuud. 

Kuidas suhtud Eesti ja muu maailma ajakirjanike kriitikasse — sinu liiga laulev hääletoon teleülekande ajal?
Inimesed ei saa aru, et üks asi on lihtsalt tavalise vestluse toon, teine lavatoon. Hääl pisut ikka tõuseb, kui publiku ette astud. Ma leian, et see on mõttetult üles puhutud probleem, mida tegelikult ei ole ning mis näitab vaid seda tekitanud inimeste kadedust.

Millise hinnangu sa Anu Lambi häälekoolitusele annad?
Ega Anu Lamp ei teinudki ju tegelikult hääleproove — pigem oli ta minu ja Marko Matvere #p3p# omavaheliste dialoogide kokkusobitaja.

Sulle heideti ette ka seda, et sa ei vastanud komplimentidele, mida punktijagajad eri
maadest tegid?

See on jällegi asi, mis mind nende etteheitjate juures üllatab. Ma saan selliseid komplimente sada tükki päevas. Ma oskan neile vastata. Asi seisnes satelliidiühenduses. Me pidime Markoga teksti rääkimise ajal mõtlema samal ajal ka juba ette, mida edasi öelda. Komplimendid jõudsid meieni ka hilinemisega — satelliidiühenduse tõttu. Rezhissöör andis mulle kõrvamikrofonis juba käsu ettemääratud tekstiga edasi minna. Kõik oli ju viimase detailini paika pandud ja — me püsisime graafikus!

Kuidas kommenteerid hammaste lugu — et Eurovisiooni eelarvest said sa ka endale uued hambad suhu?
Oi, see ongi ka just üks asi, mida tahtsin selgitada. Ma parandasin enne Eurovisiooni tõesti paar hammast suus ära — lasin plombeerida ning pisut valgendada. Aga et ma oleks teinud seda mingisuguste Eurovisiooni eelarvest tulnud rahadega, ei vasta tõele. Tegin seda enda kulu ja kirjadega.

Kuidas sellised spekulatsioonid tekivad?
Ma ei kujuta ette. Eesti meedia vahel lahmib liigselt. Mujal maailmas arvestatakse palju rohkem sellega, et inimene võib oma õiguste kaitseks kohtust abi otsida.

Kuivõrd sa end kriitikast häirida lased?
Ausalt öeldes ei lase ma end kriitikast üldse häirida. Positiivne on alati vastuvõetav, negatiivse, nagu öeldakse, lasen ühest kõrvast sisse ja teisest välja. Ma olen intelligentne inimene ja intelligentne inimene on ise suurepäraselt teadlik oma vigadest. Ma tean neid ega pea seda kõrvalt kuulma ega arvesse võtma. Muidugi juhul, kui ei ole tegemist tõepoolest hästi põhjendatud kriitikaga. 

Kõige solvavam kriitika, mida oled elus ja töös tunda saanud?
Ausalt öeldes isegi ei meenu. Nagu ütlesin, ei lase ma end kriitikast välja viia. See segaks ning pärsiks edasiliikumist. Ma olen professionaal ja teen oma tööd hästi. See on ka üks põhjusi, miks ma olen juba aastaid töötanud ühes Euroopa suurimas kultuurikeskuses, Viini Volksoperis. Kui ma ei oleks professionaal, oleks minu asemel juba ammu keegi teine — lauljaid on ju mustmiljon.

Oled oma Eurovisiooni-õhtu kleidid endale saanud: tead sa ka, millal või kus neid kandma hakkad?
Lugesin ise ka, justkui oleksin need kostüümid kätte saanud! Minu käes neid ei ole ning keegi pole ka öelnud, et ma nad tõesti endale saan. Võib-olla rändavad need Eurovisiooni muuseumisse?

Oleksid sa valmis nad mingi summa eest välja ostma?
Oh, ma isegi ei oska öelda. Võib-olla, aga kardan siiski, et mitte.

On sulle Eurovisioonil esinemisega seoses ka mingeid pakkumisi tehtud?
On, ja üsna palju, aga ma ei saa nendest veel rääkida. Olen selline inimene, et kui midagi ei ole veel allkirjastatud, see tähendab päris kindel, siis ma sellest parem ei räägi. Aga Hollywoodi-tee ei ole küll ei minul ega Markol jalge all, nagu spekuleeriti.

Kuidas su tuttavad mujalt maailmast ning pereliikmed sind esinemise eest tunnustanud on?
Kõik on kiitnud. Alates lähedastest, kuni tänaval oma tänu avaldavate inimesteni välja. Astutakse ligi, tervitatakse ja kiidetakse. Oma tuttavatelt ja ka võõrastelt olen ma nii hääle kui ka kogu show eest kiita saanud. Kanadast Inglismaani välja.
Kas nüüd kuuled laval tänu Eurovisiooni õhtujuhi rollile ka jõulisemat aplausi?
Paraku ei ole mul pärast Eurovisiooni ühtegi esinemist olnud, nii et ma ei saa seda öelda. Eks see ole siis paista, kui ma taas üles astun.

Sinu side Eestiga edaspidi?
Kuigi Austria punktijagaja tervitas mind ülevoolavalt otse-eetris — Annely, parimad tervitused sulle sinu kodulinnast Viinist! —, on Eesti mul peas kogu aeg olnud. Ega kao sealt kuhugi! Eestis ma käin ja olen. Kindlasti külastan puhkuse eesmärgil oma kodukanti Viljandimaad ka enne jaanipäeva. 

Mida jääd Eurovisioonist ka edaspidi, aastate pärast mäletama? Meenub sulle mõni seik?
Oi, palju ilusaid seiku oli! Aga midagi konkreetset? Ikkagi kogu tiimitöö. Kuidas minu ja Markoga käituti, kuidas tunnustati — ei unustatud õigel ajal head sõna öelda. Ja ka seda, et see suur show kulges viperusteta.