«Kui sa raha ära ei maksa, oled surnud mees,» tsiteerib kõrtsi Poseidon omanik Pait Reiman muusik ANTTI KAMMISTE ähvardust.

Reimani, Kammiste ja tagatipuks ka Ivo Linna tüli sai alguse paar-kolm nädalat tagasi, kui Kammiste ja Linna Reimani (39)Võrus asuvas kõrtsis Boschwechter esinemas käisid.

«Võrus on sellised reeglid,» seletab Reiman. «Kui võtame muusikud esinema, ei tohi nad paari nädala jooksul kohalikes baarides üles astuda. Muidu ei tule neid keegi kuulama.

Reimani sõnul kutsusid nad Kammiste mängima ja viimane väitis, et sealkandis tal sel ajavahemikul mänge pole. Ometi istus kontserdi ajal saalis ainult kümmekond inimest! «Selgus, et Kammiste oli eelmisel õhtul kohalikus Võhandu Trahteris ikkagi esinenud,» kurdab Reiman.

Seetõttu otsustas kõrtsiomanik mängu eest maksta ainult Kammistega koos olnud Linnale, pillimehega soovis ta enda sõnul aga kokku saada ja tasu väiksemaks kaubelda. Jutt käis 4000 kroonist.

Puhkes põrgu

Kui Linna tuli Tallinnas Reimani teise pubisse, Poseidonisse raha järele, maksis kõrtsiomanik hõbehäälele tasu ära ja teatas, mida oli Kammiste suhtes otsustanud. Seepeale haaras Iff telefoni ja helistas Anttile. Reiman väidab, et juba mõne hetke pärast karjus Kammiste talle telefoni: «Kui sa raha mulle kohe ära ei maksa, oled surnud mees!»

«Siis läks põrgu lahti,» kirjeldab Reiman Kammiste saabumist Poseidonisse. «Ta oli nagu metsaline. Jooksis mööda kõrtsi ringi, karjus ja hüsteeritses. Ühel hetkel tahtis mulle virutada, aga Linna hüppas vahele. Temaga ei olnud võimalik rääkida!»

Ajaks, kui saabusid turvamehed, lõhkus Kammiste maja ees prügikasti.

«Enne politsei saabumist tahtis Kammiste ka mu autot jalaga lüüa, aga Linna läks jälle vahele ja rahustas teda. Kui politsei saabus, hüppas Kammiste autosse ja kiirendas minema.»

Linna haaras hõlmast

«Pärast ütles Linna mulle, et ta on selline mees, et ajab asjad nii joonde, et ma toovat selle raha talle sinisel kandikul,» meenutab Reiman. Justkui sõnade kinnituseks haaranud Linna tema jopehõlmadest, pistnud käe põue ja hakanud ise ta taskust raha õngitsema. Reiman tõukas Linna seepeale eemale.

«Minu kommentaar on lühike,» ohkab Linna, «Kui me oleme oma töö ära teinud, aga inimene jätab raha maksmata, kuidas me siis peaksime sellele reageerima?»

Kuigi laulja tunnistas, et sai pool rahast kätte, toimib ta kui härrasmees. Kuna Kammiste mängis terve õhtu Linnale tausta ja tööd tehti üheskoos, nõutakse ka teenitud tasu ühiselt.

Kammiste soovib siiski tasu

«See, et läksin närvi ja endast välja, vastab tõele,» tunnistab Kammiste. «Aga keda see närvi ei ajaks, kui sa teed oma töö ära ja siis teatatakse: laku panni!

Kammiste mäletab, et kui Iff talle toru üle andis, ütles Pait: «Kammiste, sa oled siga ja seda pappi ma sulle ei maksa.» Võru kirjutamata reeglitest polnud Kammiste enda sõnul teadlik. Reiman, kes algselt soovis Kammiste tasu lihtsalt väiksemaks kaubelda, on nüüd selle maksmisest sootuks loobunud. «Ta lõhkus mu prügikasti ju ära!»

Lahendus jääb praegu igal juhul õhku. Kammiste tunnistab prügikasti lõhkumist, ning on valmis selle ka heastama, kuid… «Enne sooviksin siiski oma töötasu saada!»