«Mul oli plaanis, et õhtul pidu-pidu, aga pärast õliprotseduure lihtsalt liuglesin üle Leonardo da Vinci sildade toa poole, läksin voodisse ja uinusin nagu printsess!» õhkab Anu Saagim. Tema visiit ühte Euroopa kallimasse spaahotelli, kus Araabia printsid-printsessid parandavad enda välimust kullamaskide ja ilukirurgiaga, oli Anu sõnul üle mõistuse!

Kullatud eralennukiga sõidutatakse Türki Mardan Palace’i ilukirurgiakompleksi üle maailma parimaid kirurge ja rikkaid patsiente. Viimased saavad pärast noa alt tulekut seal ka suursuguse hoolitsuse keskel taastuda. Sääraste ülikalliste ilupakettide peale Anul (49) hammas ei hakka, niisamuti ei lasknud ta endale ligi kiusatust käia seal ära kalamarjamassaažis ega proovida lehtkullalaastudest näomaski. Küll aga lasi ta mõnuga avada enese kolmandat silma ajurveda iidse meditsiinitehnikaga – 45 minutit jutti niristati talle laubale hõrgult lõhnavat õli, mis mööda keha alla sirises.

«Ma olen eluaeg unistanud, et saaksin lihtsalt lebada väga kallis õlis, iga naharakk seda imamas!» rõkatab Anu.

Laras, Antalyas ehk Türgi Rivieras asuva Mardan Palace’i spaakompleksis, mis ainuüksi 1100 m2 suur, on võimalik nautida 45 erinevat massaaži, hammami, erinevaid eksootilisi saunu ja basseine. Hotelli VIP-külalistele on rajatud salaspaa – ilutempel, kuhu pääseb vaid salasõna kasutades läbi metsikult möllava kose. «See, mis nende veekardinate taga avaneb, on kirjeldamatu. Kullast ja marmorist saunakompleks võtab esialgu sõnatuks. Seal võib nautida näiteks musta kalamarja ja kulla massaaži, šampanja- ja kristallivanne, ioon- ja thalassoteraapiat,» loetleb Anu. Esindatud on kõik saunatüübid tervest maailmast, välja arvatud eestlaste suitsusaun.

«Seal on isegi lumekoobas, kus reaalselt sajab lund. Meie pidasime seal lumesõja maha!» naerab Anu.

{poolik}

Aprilli lõpul viis päeva väldanud reis turgutas ihu ja hinge. Iga hommik mõnules Anu jõusaalis, abivalmis teenindaja rätikuid ja jooke kätte kandmas, siis massaaži ja – hops basseini! Anu jutt hoogustub vaimustushüüdeks: «Ma sain lugeda! Kolm raamatut võtsin kaasa ja sain kõik läbi loetud. Kui inimesel on närvid krussis, soovitan sellist reisi tõesti. Imekaunis Vahemere kaldal asuvas pärlis tundsin end tõelise tuhande ja ühe öö muinasjutuprintsessina. Pärast Eestis veel nädal aega nagu lendlesin, tuli selline energialaeng ja jõud sellest reisist!»

Kulda uputatud

Sõbrad panid Anule ette minna koos tutvuma maailma ühe luksuslikuma hotelliga. «Mina, kes ma olen alati olnud Türgi suhtes fu-fuu-fuu-pirtsakas, krimpsutasin nina ja ütlesin, et olen neid elu jooksul näinud küll. Läksin lihtsalt sellepärast, et siin olid aprilli lõpus nii s...d ilmad.» Aga nii nagu lennujaamast Rollse Royce`iga kohale sõidutati – jõukate koorekiht tuuakse muidugi helikopteri või eralennukiga –, vajusid Anul silmad suureks kui tõllarattad. Vastu võtsid laulvad purskkaevud, sultanite kujud, 20karaadise kullaga kaetud fassaadid-põrandad-seinad.

Peahoone arhitektuur järgib Istanbulis asuva Ottomari impeeriumi aegset Dolmabahce paleed. Peahoone aulas lookleb unikaalne liblikakujuline klaasist trepp, mis ehtis kunagi muinasjutuliselt rikka Türgi sultani paleed. Aulas laiutab ka malahhiidist ja kullast valmistatud antiikne tiibklaver, millel klimberdanud nii mõnegi maailmakuulsuse sõrmed.

Vannitoa peegelpõrandad on uputatud kulda. Numbritoas toimib kõik kaugjuhtimispultide teel, ka tualetipott.

Tants sajadollarilistel

Hotelli omanik ärimees Telman Ismailov, kes rajas koha perekonna rikkusele aluse pannud isa mälestuseks, püüab kokku tuua «väikseid maailmaimesid». Ja maailma-staare. Hotelli omanik on tuntud oma laristavate elukommete poolest – Jennifer Lopezile maksis ta endale sünnipäevalaulu esitamise eest 1,4 miljonit dollarit, Paris Hiltonile 2009. aastal Mardan Palace’i avapeole tuleku eest 2 miljonit dollarit, teist samapalju Mariah Careyle, ning vaid looja teab, kui palju oma lemmikstaarile Monica Belluccile.

Hotelliomanik Ismailovi eralennuk on üle kullatud ja koos külalistega on ta vuhtinud tantsu sajadollarilistel, pidutsedes õhtusel kokteilipeol ööklubi diskoteegis Monkey Lounge. Muuseas, selle sissepääsu, pikka klaasseintega koridori tuuakse igal õhtul trobikond ehtsat ahvi, keda külalised narritada võivad…

«Vastu hommikut peolt lahkudes on nii mõnigi vend nendega äravahetamiseni sarnane ja ahvid vaatavad ja parastavad hoopis neid,» räägib Anu.

Kompleksis asuvad restoranid, salongid, terrassid, baarid ja poed; privaatranda on veetud 9000 tonni maailma peenimat Egiptuse valget liiva. Imposantses aulas korraldatakse uhkeid tee- ja kohvitseremooniaid.

Mardan Palace maailma suurimaks nimetatud veekompleksis on koskesid, akvaariume ja veealuseid kaljusid. Välibasseini keskele rajatud akvaarium on jagatud osadeks, mis esitlevad Vaikse ookeani, Vahemere, Kariibi mere ning Punase mere floorat ja faunat. Seal ringi ujuvaid kalu ja haisid, kellega koos saab ka ise sukeldumas käia, võib enda ümber hõljumas vaadata veealuses restoranis einestades.

Mardan Palace, mille ehitusmaksumus oli 1,4 miljardit eurot ja kallimad toad maksavad 11 400 eurot öö, sai 2010. aastal Maailma Turismiagentuuri tunnustuse kui parim viietärnihotell, parim spaa ja parim presidendisviit. Sel aastal teevad nad aga põhjamaalastele alesid, nii et nädalane lihtsam pakett, milles pole kalamarja- ega kullaprotseduure, läheb maksma 800 euro kanti. Anu käis seal GoAdventure reisibüroo kaudu.

“Sinu ilusate silmade eest...”

«Võid tulla sinna ilma kohvrita, sest kõik, alustades maailma kalleimate kellade-ehete-kasukatega, saad seal osta,» muljetab Anu. Ta leidis sealt ka odavamad poed, kust soetas siidist suvekleidid soodsama hinnaga, kui need maksnuks mõnes Viru Keskuse brändikaupluses.

«Türklastele omaselt sai ka kõiges tingida. Müüja ütles, et «sinu ilusate silmade eest annan alla». Nad tahavad, et seal hotellis õnnelik oleksid. Nad loevad su soove silmadest!»

Parim oli Anu sõnul aga privaatsuse tunne, sest suures kompleksis oli rahvas hajutatud. «Oled seal oma fluidumis, ei raatsi välja minnagi,» kirjeldab Anu. Kuni ta nägi oma toa aknast Kremli torne... Anu avastas kõrvalt teise hotelli, täpse Kremli koopia, mis oli puupüsti täis venelasi.

Tema peatuspaiga vastu see aga ei saanud – Anu tundis, et teda koheldakse Mardan Palace`is otsekui kuningliku perekonna liiget. Niisamuti kõiki teisi. «Kui ketran tagasi viimaste aastate reise, olen sellest Türgi reisist saanud suurema laksu kui Pariisist, Londonist või Viinist. Olen saanud surematu elamuse. Kuigi aasta alles pooles vinnas, võin öelda, et see on minu aasta 2011 kultuurišokk,» leiab Anu.