Läinud nädalal jõudis avalikkuse ette uudis, et Eesti seltskonnaelu säravamaid paare LEONID APANANSKI ja MARICA LILLEMETS ei ela enam koos. Mis juhtus?

Kuigi majandus- ajakirjaniku Marica Lillemetsa (45) väitel on nad lahus juba poolteist aastat, on teda koos ärimees Apananskiga (51) veel möödunud aasta jooksul nähtud mitmel korral seltskonnaüritustel käsikäes aega veetmas ja ennastunustavalt tantsu löömas. «Ma käin vahel väljas ka inimesega, kellega elasin koos kümme aastat tagasi,» ütleb Marica selle peale.

Kuid Marica ja Apa viimase aja koosviibimised ei jäta pealtnägijate sõnul sugugi muljet, et tegu on kahe lahku läinud inimesega. Nagu viis aastat tagasi, nii ei lahku paar ka nüüd õhtu jooksul teineteise kõrvalt ja Apa silitab Marica kätt. «Jah, ta armastab mind,» ütleb Marica lihtsa enesestmõistetavusega.

Miks mindi siis lahku, kui on selline suur armastus? Kas Marica armastus sai otsa? «Elu ei ole nii mustvalge,» ütleb Marica pärast järelemõtlemishetke. «Kuigi praegu aknast välja vaadates võib see nii tunduda.»

Raha läinud, naine läinud?

Huvitava paari lahkumineku põhjuste kohta võib püstitada mitmeid versioone. Ka sellise, et lahusolek on vaid näiline. Et säästa Maricat Apananski pankrotiprotsessiga seotud ebameeldivustest. «Kohtu jaoks pole ju vahet, kas me elame koos või lahus,» kummutab Marica selle hüpoteesi. «Kahjuks pole see fiktiivne. Ma teen oma elus kõike tõeliselt.»

Kindlasti leidub palju neidki, kes peavad lahkumineku põhjuseks Apananski majandusprobleeme. Raha läinud, naine läinud. «Mina ei jõua maailma rikutusega võidu joosta,» ei hakka Marica vaidlema.

Mis ikkagi unelmatepaarina tundunud Marica ja Apa lahku viis, ei soostu Marica reetma. Ütleb vaid, et temale on praegu olulisemaid asju kui see poolteist aastat tagasi tehtud otsus. Kuid ka oma praegustest tööalastest tegemistest ei soovi kuni eelmise aastani ETVs majandussaadet «Insider» juhtinud naine rääkida.

Veidi rohkem kui aasta tagasi ajakirjale «Nädal» antud intervjuus arutleb Marica tulevikuplaanide üle. Tookord nägi ta peale ajakirjanduse kaht võimalust: professionaalne kunstiäri või poliitika.

Apananski ainus kirg

Kõrge lennuga ärimees Apananski ei häbenenud nende kooselu ajal tunnistada, et tema elus on ainult üks kirg ja see on Marica. Oma kiindumuse siira väljanäitamise tõttu ristiti Apananski Eesti Ekspressi naljarubriigis «Leoniid Lillemetsaks».

Vana kooli mehena meeldis Apananskile oma armastust muu hulgas väljendada ohtrate kingitustega. Ajakirjandusse jõudsid lood arvukatest ehetest, millega ta Maricat rõõmustas. 1997. aasta kevadel hakkas Marica sõrme ehtima kuldne kihlasõrmus, kus särasid nii briljant, smaragd, safiir kui ka rubiin.

Veel siis, kui Apananskile kuuluvate ASA ja AB Elukindlustuse peatne pankrot polnud enam saladus ja kindlustusvõtjad juba oma sissemakseid leinasid, šokeeris ärimees avalikkust , kinkides oma südamedaamile ligi 100 000 krooni maksva autoriehte. Eesti Ekspress avaldas pika loo, kus Marica kiitis armsamalt kingiks saadud luksuslikku Mercedes Elegance’i, millel olemas kõikvõimalikud lisad.

Süüdi oli minevik?

Oleks aga madal arvata, et majandusajakirjanikku ja ärimeest sidus raha. Nendevaheline tõmme paistab välja isegi neutraalsetelt seltskonnapiltidelt. Paari lähemalt tundvate inimeste sõnul valitses nende vahel lausa uskumatu harmoonia, täielik sobivus.

Ainsaks tumedamaks pilvekeseks Marica ja Apa ühises taevas oli olnud mehe eelmine elu, abielu Dolores Kalniniga ja nende kaks tütart, kes praegu on juba täiskasvanud. Tubli mehena ei tulnud Apananskil pähegi perele selga pöörata. Omanimelise kosmeetikakaupluste keti omaniku Doloresega jagasid nad vanalinnas isegi kontorit. Seda, kas sellest tüli-idust hakkas võrseid ajama lahkumineku otsus, Maricalt teada ei saa.