Ärimees Leonid Tuder(52) liigub viimasel ajal üha sagedamini ringi noorukese saatejuhi Darja Kelderi(23) seltsis. Huvitav-huvitav, kas meest köidavad noore daami välimus ja isiksus või on Darja Kelder üks tema järjekordsetest kasulikest suhetest?

Eesti äri- ja meediamaailmas aimub uus paar. Esmapilgul vaid eraelulistele seikadele orienteeritud suhe võib mõne aja pärast osutuda tunduvalt määravamaks.

Naine – sarmikas telesaatevedaja Darja Kelder, kelle igakolmapäevane saade “Eetris on Eesti” aitab eestlastel ja eestimaalastel omavahel paremini kohaneda.
Mees – kaval ärimees Leonid Tuder, kelle äritegevuse alustalad ehk inimsuhted võiks kokku võtta Juhan Smuuli fraasiga “…ja nendega liitunud”.

Legend – kõigepealt nägi Leonid Tuder Õhtulehes Darja Kelderi pilti. Luges loo läbi, jättis nime meelde, lõikas pildi välja ning pani seifi. Paremaid aegu ootama. Mõni aeg hiljem nägi ta Flamingo ööklubis Darjat pidutsemas. Läks juurde, võttis käest kinni ja ütles tere nagu vanale tuttavale. Sõnale järgnes sõna, fraasile fraas, ning mõnda aega hiljem hakati neid seltskonnas koos nägema. Loo pildi ajalehest välja lõikamisest on muide jutustanud Leonid Tuder ise.

Telemaja töötajad näevad üsna tihti kolmapäevaõhtuti maja ees parkimas Leonid Tuderi autot. Dzhentelmen ootab, kuni daam saatetegemise lõpetab.
Leonid Tuder suudab teda tundvate inimeste väitel sulanduda mis tahes seltskonda, arendada üliabivalmidusel põhinevat diplomaatiat ning kokkuvõttes kasutada uut tutvust järjekordse mosaiigikivina mõnes oma tulevases plaanis.
Üks tema armastatumaid vestlusteemasid on aga oma tähtsate suhete kirjeldamine. Nii on ta mõnuga jutustanud seotusest president Meriga ning rõhutanud, et tunneb eesnimepidi mitmed allilma juhtfiguure.

Kas Leonid Tuder näeb võluva Darjaga kurameerimises leevendust oma keskeakriisile, on see vananeva abielumehe suur kirg või peaks see suhe aitama tal taas kuskil vajaliku sammukese edasi astuda? Küsimused jäävad esiotsa vastuseta.

Darja Kelder ehk Dashake on meile tuttav teleriekraanilt. Leonid Tuderit aga võiks portreteerida läbi suhetegamma nende inimestega, kellest ta ise palju rääkinud on.

Suletud uksed ja Lennart Meri

Miks käis Tuder vabariigi aastapäeval presidendi vastuvõtul, küsis nii mõnigi sündmusele vahetult või teleri abil kaasa elanutest. Millised on tema teened riigi ees? Millised on tema vabariiklikult olulised ettevõtmised?
Leonid Tuder on Abloy lukufirma Eesti esinduse juht ja piltlikult öeldes jõudis ta presidendi lähikonda läbi suletud uste.

Lugu juhtus kolm aastat tagasi. Alailma kiirustav ja veidi hajameelne president tõmbas oma kabinetiukse kinni nii õnnetult, et unustas võtmed ruumi sisse. Kohale kutsutud lukuspets pälvis presidendi tähelepanu sellega, et keeruka luku kriimustusteta avamiseks kulus vaid kolmkümmend sekundit.
Mõnda aega hiljem sai Leonid Tuder väärika tellimuse – paigaldada kõik presidendilossi lukud. Ning veel veidi hiljem tõi kirjakandja tema lauale riigivapiga kuvääri, mis sisaldas kutset tulla vabariigi aastapäeval presidendi vastuvõtule.

#p2v#“Kogemata” Arno Mägi sünnipäevale

Kuidas sattus Leonid Tuder sel suvel Ammende villas peetud pankrotihaldur Arno Mägi sünnipäevale? Kutsutud külaliste nimekirjas teda polnud, peol aga viibis ta koos Darja Kelderiga. Kes, muide, samuti kutsutud külaliste hulka ei kuulunud.

Linnalegend räägib, et Leonid Tuder mänginud Arno Mägi sünnipäeval autojuhti oma kauaaegsele tuttavale, peole kutsutud purjespordikeskuse juhile Raimo Kägule. Et Pärnus aeg Raimo Kägu peolt tulekuni lõbusamalt kuluks, võtnud Tuder kaasa ka sõbratari Darja Kelderi.

Millegipärast aga ei piirdunud Leonid Tuder vaid sellega, et Raimo Kägu Ammende villa ukse ees maha panna. Kaugel sellest – kutsutud külalise selja taga soovis peoperemehele õnne ka Leonid Tuder! Õnnesoovidega tema visiit ei piirdunud, Leonid Tuder lõbutses koos Darjaga kuni ürituse lõpuni.

Saatejuht Darja Kelder ise Arno Mägi sünnipäevast rääkida ei taha. “Ma ei ütleks, et me tihti koos väljas käime,” nendib ta. “Või noh, mul on palju sõpru ja Leonid Tuderiga ei käi ma väljas sagedamini kui teistega.”
Armusuhet Leonid Tuderiga aga ei taha Darja üldse kommenteerida.

Kutsus end Pranas Mickeviciuse pulma ja jäi võlgu

Möödunud suve üks kõmulisemaid pidusid oli ärimees Pranas Mickeviciuse ja tema elukaaslase Emilie Villi pulm, mis peeti Sitsiilias. Kutsutute hulgas olid Eesti ja Leedu ärimehed.

Kurioosse anekdoodina liigub väärikate pulmakülaliste hulgas lugu sellest, kuidas enam-vähem viimasel hetkel võttis peigmehega kontakti Leonid Tuder ning palus ka ennast kutsuda.

Veelgi kurioossem on aga tõik, et ainus pulmakülaline, kes lennukipiletite eest veel tasunud ei ole, on seesama end ise peole kutsunud Tuder.

Nii Arno Mägi sünnipäevale kui ka Mickeviciuse pulma peoperemehe kutsega tulnud ärimehed on kommenteerinud, et igal peol peab olema “oma jobu”. Ning vähemalt neil kahel peol on sisering selle tiitli omistanud Leonid Tuderile.

Tiit Vähi, B-hepatiit ja kadunud villa

Leonid Tuder on tihedalt seotud sel suvel Kadriorust kaduma läinud Puhkide villaga. Lugu iseenesest on üsna põnev – mängu tuleb ainulaadne põhjendus ühe maja maamunalt kaotamiseks.

Aastal 1997 ostis äsja valitsusjuhi kohalt tagasi astunud Tiit Vähi Kadriorus paikneva omapärase puitarhitektuuriga, eestiaegsele äriperekonnale Puhkile kuulunud villa avalikul enampakkumisel oma firmale Maryline. Aastal 1999 rääkis Vähi ajakirjanduses oma plaanist maja korda teha ning sinna elama asuda.
Veidi hiljem müüs Tiit Vähi maja maha. Poole kallimalt kui ostis – uus omanik ladus lauale üle kuue miljoni krooni. Ostja oli firma Metalme Works, mille juhatuse esimees on Jossif Eidelkind ning mille nõukogusse kuuluvad Leonid Tuder, Mark Rivkin ja Andres Aavik.

Tänavu augustis kadus maja Kadriorust kui nõiavitsa väel. Metalme Works põhjendas maja lammutamist nii, et nõukogude ajal tegutses selles majas sõjaväehaigla ning seetõttu valitses majas ka aastaid hiljem B-hepatiidi nakkusoht.

Pidevalt ränkade nakkustega tegelev sanitaararst ja Aidsi Ennetuskeskuse direktriss Nelli Kalikova kinnitab, et B-hepatiit levib samamoodi nagu HI-viirus – verega, suguühte teel ja rasedalt lootele. Õhu, seinte ja trepikäsipuude kaudu aga ei saa see kuidagi edasi kanduda.

Muinsuskaitseamet epidemioloogiga nõu ei pidanud – Metalme Works sai B-hepatiidi ohust rääkides lammutusloa. Praegu kaalutakse vabanenud krundile uue modernse korterelamu ehitamist.

Et perekond Puhki järeltulijad pole isakodu eest vähimatki kompensatsiooni saanud, on tegelikult eraldi teema. Eriti kui mõelda sellele, et just Puhkide raha ja mõjuvõim oli esimese vabariigi algusajal see jõud, mis riigi majandusel jalule tõusta aitas.

#p3p#Pärast Mait Metsamaa mõrva huviorbiidis

Tavapärasest teravamalt hakati Leonid Tuderi isikule tähelepanu pöörama pärast tema kauaaegse tuttava Mait Metsamaa mõrvamist.
Politseikuluaarides liikus jutt, et Tuder on üks võimalikke kahtlusaluseid, olgu siis mõrva tellijana või toimepanijana.

Leonid Tuder oli toona kuulujutu pärast sügavalt nördinud, süüdistas sellest kirjutanud pressi diletantismis ning demonstreeris avalikult oma “indulgentsi” – kriminaalpolitsei tippuurija Boriss Kotljari allkirjaga paberit selle kohta, et ta käis politseis kui tunnistaja, mitte kui kahtlusalune.

Tunnistusi andis Leonid Tuder ka pärast ärimees Lembit Aru kadumist. Nimelt oli perekonnasõbra Leonid Tuderi Olematu Rüütli restoranis peetud sünnipäev viimane üritus, kus Terjet ja Lembitut koos nähti.

Avalikkuse ja ajakirjandusega on Leonid Tuderil olnud omapärased suhted juba ammu. Nii näiteks lekitas just tema pressi infot kadunud Mait Metsamaa perevälise suhte kohta ning hoolitses innukalt ka selle eest, et kõik vajalikud fotod vajalikesse kohtadesse jõuaksid.

Eriti kummaliseks aga muutub eelkirjeldatu selle fakti valguses, et isand Tuderil olid Metsamaa eraelu valgustades omad motiivid – kustumatu huvi ühise lemmikdaami vastu.

Nii mõnelgi, kes praegu Leonid Tuderi isiklikke suhteid teab, on tekkinud küsimus – kas Darja Kelder huvitab keskealist ärimeest kui noor ja sarmikas beib või hoopis kui lootustandev teleajakirjanik. Ehk teisisõnu – kas on tõenäoline, et sage telemaja külastamine on Leonid Tuderi jaoks veel üks võimalus kätt elu pulsil hoida?