Restoran-lounge Rumours noore, kuid suurte kogemustega prantslasest peakoka Emile Hebrardi tõi Eestisse armastus.

Emile Hebrard (30) kohtus oma Eestist pärit kallima Darjaga (20) Prantsusmaal Alpides. Turismindust õppiv ja restoranis administraatori ametit pidav neiu oli mägedes suusapuhkusel, Emile aga rassis pottide ja pannide taga. Noored veetsid Alpides ühise kuu ja kui Emile’i töö lõppes, tuli ta Eestisse.

«See on uskumatu ja suurepärane kokkusattumus, et me just sel hetkel mõlemad seal olime ja kohtusime! Mulle Eesti väga meeldib ja mulle meeldib siin elada,» kiidab Emile tugeva prantsuse aktsendiga inglise keeles.

«Omavahel räägime peamiselt prantsuse keeles. Vahel juhtub ka nii, et mina küsin prantsuse keeles ja tema vastab inglise keeles,» ütleb Emile’i elukaaslane Darja Dovbõs soravas eesti keeles.

Rahvuselt on neiu hoopis ukrainlanna. «Ehkki mu mõlemad vanemad on ukrainlased, panid nad mind väiksena eestikeelsesse lasteaeda. Põhjusel, et elame ju siin ja et keele suhu saaksin.» Oma kallima emakeelt õppis Darja gümnaasiumis. Suuremad oskused tulid aga siis, kui ta pärast kooli lõppu neljaks kuuks Prantsusmaale lapsehoidjana tööle läks.

Emile, sa oled Eestis elanud seitse kuud. Oled siinse eluga harjunud?

Ma olen väga hästi harjunud, sest mul on tekkinud palju häid sõpru. Minu suurepärane töökollektiiv teeb samuti kõik, et ma siin end koduselt ja hästi tunneksin.

Näed sa enda tulevikku Eestis?

Me ei tea kunagi ette, kuidas elud lähevad ja kuhu teed viivad. Selle ehedaim tõestus on see, et ma täna Eestis olen. Praegu plaanin ma siia jääda vähemalt viieks aastaks, sest mul on lihtsalt nii hea töökoht! Tahan õppida tundma Eesti kultuuri ja tutvuda siinsete ilusate paikadega. Muidugi veidi ka eesti keelt õppida.

{poolik}


Millised on Eesti ja Prantsusmaa suurimad erinevused?

Arvan, et suurim erinevus on see, kuidas inimesed elavad ja oma aega kasutavad. Näiteks prantslased on kellaajas täpsemad. Ei saa öelda, et Eestis on midagi paremini või halvemini kui Prantsusmaal. On muidugi erinevused – erinev taust ja ajalugu.


Kui hästi sa end eesti köögiga kurssi oled viinud?

Ma näen eesti kööki kui segu Skandinaavia ja vene köögist. Samas pole ma siin veel nii kaua viibinud, et teaksin kõiki nüansse. Loodan end asjaga õige pea paremini kurssi viia ning teie kultuuri ja kööki paremini tundma õppida. Mind isiklikult huvitab näiteks väga see, mis vahe on Põhja- ja Lõuna-Eesti köögil.


Verivorst on su lemmikute hulgas?

Muide, meie peres on verivorsti alati söödud! Mulle meeldib see küpsetatud õunaviiludega. Lisan karrit, basmati riisi ja kaunistuseks punase sibula rõngaid – lihtsad ained, mis teevad söögi maitsvaks.


Mis on sind Eestis kõige rohkem üllatanud?

Kui aprillis siia jõudsin, hoiatati mind Eestimaa karmide talvede eest – need olevat väga külmad ja et tuleb palju lund maha. Nüüd on juba detsembri lõpp ja kus lumi on?! Mind üllatas ka see, et teil on palju kukeseeni. Kui siin on võimalik minna ja neid metsast korjata, siis Prantsusmaal müüakse neid hingehinna eest.


Millist elu sa Prantsusmaal elasid?

Prantsusmaa on suur, väga paljud kokad töötavad suvel ühes ja talvel teises kohas. Olin suveperioodil Cote d’Azuris ja talvel Alpides. Olen pere viiest lapsest noorim. Kasvasin Lõuna-Prantsusmaal Avignonis, kus on uhked veiniistandused. See on huvitava ajalooga koht, mis köidab turiste.

Mu isapoolne vanaisa oli kokk. Ta tegi kõike tohutu kirega, see kirg viis ta isikliku kokaraamatu koostamiseni. Vanaisa pani sellele nimeks «Aquarelle» (akvarell), sest tema jaoks oli toiduvalmistamine suurt kunst. Nii näib see ka mulle.


Mida arvad Gordon Ramsay kuulsast teleshow’st «Põrgukatel»?

Väga hea saade! Sealt näeb, millised olud võivad vahel köögis valitseda – meeletu kiirus, suur stress ja pinge. Paraku on nii, et kui sul on suur vastutus, siis tuleb vahel ka veidi karm olla. Sellest hoolimata lähen tööle alati heatujulisena ja tegutsen koos oma mõnusa kollektiiviga, et saada üheskoos veelgi paremaks.


Mida arvad siinsetest restoranidest?

Näiteks Horisondis sain ma maitsta suurepärast hanemaksa! Ka julgen ma soovitada oma hea sõbra, restorani Dominic peakoka Allar Oeselgi menüüd.


Kui tihti sa kodus süüa teed?

Kui mul on vaba aega, toimetan köögis suurima heameelega. Teen oma kallile tüdrukule süüa, vahel ka sõpradele. Mulle meeldib uusi toite välja mõelda ja neid kodus serveerida. Olen söögi suhtes valiv, mulle on ääretult oluline toiduainete värskus ja kvaliteet. Proovin süüa tehes lähtuda aastaaegadest, sellest, mida loodus meile sel hetkel pakub.


Kas olete Darjaga ka pulmadest ja lastest rääkinud?

Ma olen inimene, kes ei taha oma eraelu suurelt eksponeerida ega mõtetest valjul häälel rääkida. Muidugi soovin ma ühel päeval isaks saada ja oma armastust ka lastega jagada.