Läinud aastal tunnustati Saksamaal ökoloogilise nahahooldussarja Annemarie Börlindi loojat oma panuse eest ilumaailma sama elutöö-preemiaga, mille on saanud ka luksusbrändi Estee Lauder rajaja ning glamuurse moeajakirja Vogue ilurubriigi juht.

Aknemurest arenes elutöö

Võibolla poleks Annemarie Börlindi tooteid iial sündinud, kui Ida-Saksamaal Leipzigis kasvanud Annemarie poleks olnud neiuna hädas probleemse näonahaga. Ei aidanud isegi arstiretseptid. Viimaks, 26aastaselt tutvus Annemarie ravitsejaga, kes looduslike ravimitega imet tegi - kandes taimeekstrakte otse nahale, hakkas noore naise näonahk üllatuslikult üha tervemat jumet võtma.

Pärast seda oli Annemarie looduse võlujõust sedavõrd vaimustuses, et asus ka ise taimede mõju ja raviomadusi uurima ning pühendus kosmetoloogiaõpinguile. Ta avas peagi nahahoolduskliiniku ning mõne aja pärast alustas looduskosmeetika tootmist.

Äri läks liigagi hästi ning äratas tollase Ida-Saksamaa valitsuse tähelepanu. Et riigistamisest pääseda, pages Annemarie koos perekonna ja oma unikaalse teadmistepagasiga läände.

Samal pulgal Helena Rubinsteiniga

Õnnelik juhus viis ta kokku õige inimesega, sama ala töösturi Hermann Börneriga, kes kiirelt Annemariega 1959.aastal käed lõi. Perekonnanimedest tuletati firma nimi Börlind.

Hermann ja Annemari rajasid tehase Lõuna-Saksamaale, Calwi linna lähistele Schwarzwaldi rahvuspargi alale, mis on tuntud oma küllusliku, eriliselt pehme kloorivaba allikavee poolest.

Olles taimede mitmekülgseid omadusi ning koosmõju põhjalikult uurinud juba pool sajandit, on firma tõusnud maailma juhtivaks ökoloogiliste loodustoodete brändiks, mis on hinnatud salongides ja spaades ligi neljakümnes riigis nii Euroopas kui ka Aasias ja Ameerikas.

Börlindi üks edu võtmeid on kaasaegsus – vaatamata auväärsele eale on ka Annemarie ise suurepärane innovaator.

Hiljuti portreteeris juhtiv naisteajakiri Annemarie Börlindit kõrvuti luksuskosmeetikast tuntud nimedega nagu Estee Lauder, Helena Rubinstein, Maria Galland ja Elizabeth Arden, nimetades Lindneri ainukeseks elusolevaks firmaasutajaks, kes on kosmeetikaäris end kehtestanud juba üle poole sajandi.
Annemarie Börlind, Annemarie Lindner

Daam luubiga

Särav ja vitaalne vanaproua usub, et nii välimise kui seesmise ilu ja nooruse saladus on lihtne: muidugi, tuleb ka enese eest hoolitseda, ent parim nooruseeliksiir on elu ise.

Ja töö: „Minu motoks on – et nooreks jääda, tuleb tööd teha. Kui tõused igal hommikul varakult, sätid end päevaks valmis, täidad võetud kohustused ja ülesanded lõpuni, ja nii edasi ja nii edasi … Siis tegutsemine hoiabki noorena. Tahaksin tööd teha seni, kuni tervis lubab. Ja mulle meeldib väga tantsida! Tants on minu kirg,“ rääkis Lindner videoloos saksa ajakirjanikele mõne aasta eest.

Heledas suvekostüümis daami sametine jume ning kergejalgsed tantsusammud ei reeda kuidagi, et tegemist on üheksakümnendaid käiva vanaprouaga.

Muide, kui Annemarie tänaval või kohvikus ära tuntakse ning mõne nahaprobleemi kohta nõu küsitakse,  ei ütle ta kunagi ära. Igaks juhuks kannab Annemarie oma pisikeses ridikülis alati luupi kaasas – vilunud pilguga suudab ta kiirelt öelda, milliste ürtide või õlide segu nahk parasjagu vajab.

Krutskeid täis

Paari aasta eest Börlindi spaakeskust külastanud Annemarie Börlindi Eesti esindaja Tiina Annamaa sõnul on Annemarie Lindner uskumatult elujõuline ja tegus vanaproua, sätitud alates meigist perfektse maniküürini: „Ja ta oskab elu nautida! Eks ta on oma elutöö teinud, nüüd on aeg vilju noppida. Muuhulgas armastab Annemarie väga šampanjat. Kutsus meid, et „tüdrukud“, ma viin teid šampust jooma, ma tean siin lähedal üht kena kohta, kus väga head šampanjat pakutakse. Ja sõitiski oma S-klassi Mercedesega ette.“

Tollal 87-aastane proua, kes nagu ta „tüdrukutele“ teada andis, oli hommikul jõudnud kirsimoosi valmis keeta, õhkas, et on vast palav päev, lasi autol katuse alla ning arendas kiirust, mida temaealiselt vanaproualt oodata ei osatud.

Pärast pokaalikest šampanjat teatas Annemarie rooli istudes nagu muuseas: et mitte riskida politseile vahelejäämisega, sõidavad nad tagasi mööda kõrvalisi mägiteid. Et pole siin midagi pabistada, küll tema juba teab, kus politseid kindlasti ei ole, on Tiinal Annemariega sõidetud sõidud Lõuna-Saksa mägiteedel värvikalt meeles.