“Kujutage endale ette: august 2004. aastal. Delegatsioon USA-st on külastamas Eesti pealinna Tallinnat. Nende hulka kuuluvad ka kaks tulevast presidendikandidaati — Hillary Clinton ja John McCain. Pärast rasket päeva täis ametlikke kohtumisi soovivad senaatorid natuke lõõgastuda. Ja mis oleks Baltikumis selleks parem viis, kui mõned pitsid viina? Üks asi viib teiseni ja asjast saab võistlus — mille senaator Clinton võidab,” kirjutab ajakirjanik Gabriel Gatehouse BBC kodulehel.

Vähemalt on nii väitnud Terry McAuliffe Clintoni kampaania meeskonnast, lisab ajakirjanik.

Kuna sündmus toimus juba ligi neli aastat tagasi, tunnistab BBC-lane, et tema detektiivitöö kauni Tallinna vanalinna baarides ei anna soovitud tulemusi. Pole kedagi, kes nimetatud sündmuse kohta oskaks pikemalt pajatada.

Pärast mõningat sihitut ekslemist seadis ajakirjanik sammud majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, et kohtuda minister Juhan Partsiga, kes tollal peaministri ametis oli ja ka nimetatud delegatsiooniga kohtus.

Partsi sõnul jõid külalised kohvi ja proovisid isegi kohalikke maiustusi, kuid viinajoomise võistlust minister ei mäleta.

“Kui juhtus ka midagi sellist, siis oli see kindlasti pärast minuga kohtumist, sest minu mäletamist mööda oli nad väga värsked ja keskendusid töistele teemadele,” meenutas Parts.

Järgmisena läks briti ajakirjanik sadamasse, kus kohtus kapten Alar Volmeriga, kes tol korral senaatoreid Tallinna lahel sõidutas.

Kapten ei mäletanud samuti mingit viinajoomist.

Ei jäänud ajakirjanikul muud üle, kui sammud tagasi vanalinna seada. Seekord restorani “Gloria”, mis mõnede väidete kohaselt ka kuulsa võistluse toimumispaigaks oli olnud.

Restoranis sai ajakirjanik kokku omanikust peakoka Dimitri Demjanoviga, kes mainis sõbralikult, et oma suurklientide kohta ta informatsiooni ei jaga.

“Miski ütles mulle, et ma olin tõele väga lähedal. Ma üritasin anda oma parimat,” kirjutab BBC-lane.

“Kui ma äkki küsiksin teilt väga lihtsaid küsimusi ning ootaksin neile “jah või ei” vastuseid?” tegi ajakirjanik ettepaneku peakokale, kes sellele vastu ei olnud.

“Kas 2004. aasta augustis lõunatasid John McCain ja Hillary Clinton teie restoranis?” alustas ajakirjanik ja sai jaatava vastuse.

“Kas joodi ka viina?” jätkas BBC-lane ja sai jälle jaatava vastuse.

“Ma tahtsin teada, kui palju. Peakokk väitis, et ei mäleta, kuid lõpuks siiski selgus, et kumbki oli joonud neli pitsi,” kirjutab briti ajakirjanik.

“Hillary võitis,” vastas Demjanov ilma kahtluseta kõige olulisemale küsimusele. “Pärast nelja pitsi oli ta endiselt püsti.”

“Aga John McCain?” uuris ajakirjanik edasi.

Pärast mõningast mõttepausi nentis Demjanov, et ka McCain oli endiselt püsti jäänud.

“See vastus tekitas hoopis rohkem küsimusi: mis alustel Clinton siis võitis? Kuid härra Demjanovile oli asi juba tüütuks muutunud. Ta naeris, kuid ei paljastanud rohkem enam midagi,” lõpetab BBC mees oma loo.

Dimitri Demjanov teatas täna Delfile, et tema BBC ajakirjanikuga kohtudes ei kinnitanud ega lükanud ka ümber spekulatsioone väidetava viinajoomise võistluse kohta restoranis “Gloria”.

Ajakirjanik teadis peaaegu kõiki loetletud fakte juba varem ja muud võimalust polnud, kui kehitada õlgu ja nendega nõustuda, jättes ajakirjaniku oma versiooniga, selgitas Demjanov.

“Iseenesest viinavõistluses pole midagi taunitavat ja isegi omamoodi tore ja inimlik, et selline asi toimus või ei toimunud — poliitikud on ju ka lihtsalt inimesed,” leiab Demjanov.

“Samas olen korduvalt ajakirjanikule ka rõhutanud, et ei tea ega mäleta sellest aastatetagusest külaskäigust midagi ja infot klientide kohta pole ka kombeks jagada. Sama vastasin ka BBC ajakirjanikule tagasi saadetud e-kirjas,” teatas Delfile restorani “Gloria” juht Demjanov.