Modelliagentuuri omanik BEATRICE ja DJ PRIIT KUUSIK on kindlad, et pisipoeg Balthazar Serafimiga sündis uuesti siia ilma keegi nende esivanematest.

Astroloogiaga tegelev Beatrice (34) vaatas Avesta kalendri järgi, et eelmisel, 21. märtsil lõppenud astroloogilisel aastal sündinud lapsed on meie sekka tagasi tulnud esivanemad.

Jaanuaris ilmavalgust näinud Balthazar ongi algusest peale maailma vaadanud erakordselt täiskasvanuliku pilguga.

Rohkem pole Beatrice poja kohta tähtedelt uurinud. Lapse esimesel kolmel kuul on talle horoskoobi tegemine üldse lubamatu, ja on ka edaspidi nn keelatud tsoon.

«Tuleviku vaatamiseks peab alati olema selle inimese nõusolek,» selgitab Beatrice astroloogide eetikat. Mis nõusolekut sa mõnekuuselt titelt ikka küsid? «Ega mul olegi olnud tahtmist talle horoskoopi koostada, pole lihtsalt sellist mõtet tulnud,» tunnistab Beatrice.

Uuris enne 3000 nime

Kuigi ultraheli lapse sugu ei näidanud, aimas Beatrice, et sündimas on poiss: «Naised tunnetavad selliseid asju.» Samamoodi sai ta oma rasedusest aru ammu enne, kui meditsiinilised tõendid seda kinnitasid.

Last oodates luges Beatrice põhjalikult läbi venekeelse nimeraamatu, kus käsitletud 3000 nime koos seletustega. Kuigi plaanis oli leida ka tüdrukule sobivaid, pöördus tähelepanu kuidagi iseenesest jälle poisslapse nimedele.

Lõpliku valiku tegid Beatrice ja Priit Kuusik (39) pärast poja sündi. Siis oli selge, et Beatrice lemmiknimi Balthazar, mis tähendab kuningat, sobib küll. Serafim on aga tuleingel. Mingit hellitusvormi pole vanemad kummastki nimest teinud, beebi on Balthazar või Balthazaruška. Ametlikult aga Balthazar Serafim Kuusik.

Sattus Leedus haiglasse

Poiss polnud planeeritud, küll aga väga oodatud laps. «Kunagi, kui Simona sündis, mõtlesin, et võiks olla rohkem kui üks laps,» räägib Beatrice. «Olen oma eelmiste elukaaslastega ka last tahtnud, aga nüüd võib öelda, et jumal tänatud, et ta varem ei tulnud!»

Simonat oodates polnud Beatricel tervisega mingeid probleeme. Balthazariga oli ta sunnitud raseduse katkemise ohus pool aega voodis veetma. Igasugune füüsiline koormus oli vastunäidustatud. Mitu korda sattus Beatrice haiglasse. Ega ta ka arstide ettekirjutustest alati kinni pidanud. Nii oli tal autosõit täielikult keelatud, aga Beatrice ja Priit võtsid kätte ja põrutasid autoga Leetu Beatrice isale külla. Isaga nad eriti koos olla ei saanudki, kohale jõudes oli Beatrice sunnitud otseteed haiglasse minema.

Sündis hiljem

Priidul jäi vaid üle abitult kõrval muretseda. «Kartsin kahe inimese elu pärast,» tunnistab mees. «Praegu on seda paha öelda, aga siis mõtlesin vahel, et kui oleks teadnud, et mu naine peab selle pärast nii palju kannatama, poleks last tahtnudki.»

Beatrice meenutab, kuidas arstid rääkisid talle, et katsuks ikka 28 nädalat rasedust täis venitada. Siis, et katsuks nüüd veel 30. ja siis 32. nädalani vastu pidada. Kui siis 36. nädal ikka veel ühes tükis õnnelikult läbi sai, andis arst Beatricele vabad käed: nüüd pole vaja enam karta, tee, mis tahad!

Nii käiski Beatrice päris raseduse lõpus veel seltskonnaüritustel, jättes mulje, nagu ei takistaks lapseootus teda milleski. Balthazar sündis lõpuks hoopis nädal pärast arstide pandud tähtaega, 4. jaanuaril.

Kaks kuud kapslis

Beatrice ei jõua ära imestada, kuivõrd on sünnitusmajad muutunud sest ajast, kui ta Simona (16) sünnitas. «Kõik oli nii ilus, puhas ja tore nagu kosmoselaevas,» kiidab ta Pelgulinna haiglat. «Last ei viidud minema nagu vanasti, sain ta kohe rinnale. Palusin veel arstil lapse ülevaatusega oodata, et saaksime esimene tund aega koos olla.»

Priit oli loomulikult sünnitusel toeks — see oli Beatrice suur soov. Mees arutleb, et tema kuulub vist juba sellesse vanemasse, peresünnituseelsesse põlvkonda: «Kui oma tutvusringkonnas hiljem rääkisin, et olin sünnitusel ja lõikasin nabanööri läbi, siis imestati, et misasja?!»

Esimesed paar kuud oli Beatrice lapsega nagu omas maailmas. «Istusin ainult diivani peal ja tõstsin last ühe rinna otsast teise otsa,» kirjeldab ta. «Paar nädalat pärast Balthazari sündi läks vahel päevi, kui ma ei jõudnud isegi duši alla, paar kuud möödus ilma meiliboksi vaatamata.»

Kõva iseloomuga

Mõlemad vanemad tunnistavad, et beebiga on rohkem tegemist, kui nad algul arvata oskasid. «Action käib ööpäev läbi ja iga päev on erinev,» sõnab Priit. Kindlat režiimi poisil pole, õigemini kehtestab ta ise endale pidevalt muutuva päevakava.

Rinnapiima sai Balthazar esimesed kolm kuud. «Sai niikaua, kuni jätkus,» põhjendab Beatrice, miks poiss edaspidi pudelitoidule jäi. «Simonaga oli täpselt samuti: kolm kuud oli piima ohtralt ja siis järsku sai otsa!»

Teatavasti lasi Beatrice aastate eest oma rindu suurendada. «Lapse söötmist see ei seganud,» kinnitab naine.

Vahepeal sõi Balthazar nii palju, et õhtuks oli ümmargune nagu pall. «Vaatasin teda, et issake, kohe plahvatab,» naerab Beatrice. Tagajärjeks oli muidugi metsik kaalutõus, üle igasuguste normide. Nüüd, maikuust alates, sööb noormees jälle vähem.

«Iseloom on tal kõva, see on juba praegu näha,» tunnustavad vanemad. Kui nad Balthazariga ujumas käivad, siis mõni päev poiss lihtsalt ei uju. Ei nuta ega midagi, lihtsalt streigib.

Nagu esimest korda

Kuigi Balthazar on Beatrice teine laps, on vahepealsed aastad teinud oma töö. «Kõik oleks nagu esimest korda, midagi ei mäletanud: kuidas vannitada, kuidas naba puhastada,» räägib Beatrice. «Mäletan Simona beebiajast ainult seda, kuidas ma pidevalt pesin ja triikisin. Aga kas ta nuttis või oli rahulik laps? Ei mäleta.»

Tagantjärele imestab Beatrice iseennast, kuidas ta küll Simonaga üksi hakkama sai. Praegu on tal abiks Priit, assistent Julia, vahel ka ema. «Ma ei kujuta ette, kuidas ma poisiga üksi toime tuleksin?» vangutab Beatrice pead.

Muidugi, nüüd on tal lisaks lapsele vaja tegelda ka äriasjadega. Sest märtsis, poja kolmandal elukuul, hakkas Beatrice vaikselt titemaailmast välja tulema, uuesti tööasjadega tegelema.

Vahepeal ohjas modelliagentuuri Beatrice abiline Julia, kes on neli aastat tema juures töötanud, seetõttu sujus töö omaniku time out’i ajal tõrgeteta. Mass Modelneti kontor asub Beatrice kodus, seetõttu on töö ja titenduse ühendamine ideaalilähedane.

«Praegu läheb meil päris hästi, oleme kindlalt Eesti kolme–nelja juhtiva modelliagentuuri seas,» võib Beatrice uhkust tunda. «Et ma pidin kolm aastat tagasi uue agentuuri looma, on hoopis kasuks tulnud. Olin sunnitud end kätte võtma ja hakkama asju ajama.»

Hoiavad last seltsielust eemal

Viimase kuu jooksul on Beatricet taas näha seltskonnaüritustel, peamiselt moedemonstratsioonidel oma modellidele kaasa elamas. Last hoiab siis Priit. Koos on nad väljas käinud vaid korda paar, siis on lapsevalves Beatrice ema.

«Ei olegi sellist tunnet, et tahaks hirmsasti kuhugi minna,» kinnitavad mõlemad. Beatrice lisab, et tunneb puudust ainult kinoskäikudest. Ta on suur «Sõrmuste isanda» fänn ja kolmas osa jooksis kinos just pärast Balthazari sündi.

Tihti küsitakse seltskonnas Beatricelt, millal ta poega näha saab. Et võtku järgmine kord laps kaasa! «Me ei pea õigeks nii väikest beebit rahva hulka vedada,» avavad Beatrice ja Priit oma põhimõtteid. Beatrice räägib, kuidas hiljuti ühel üritusel oli keegi lausa alla kuu vanuse lapsega: «Ma lihtsalt ei suutnud seda vaadata!»

«Küll ta jõuab inimestega suhelda, kui ta suuremaks saab,» arvab ka Priit. «Palju inimesi, vali muusika, see võib ju beebil stressi tekitada. Võib-olla aastaselt hakkame teda kaasa võtma.»

Esimesed kolm kuud hoidsid Beatrice ja Priit last kõigi võõraste eest, koju pääsesid vaid kõige lähedasemad. Alles viimasel ajal on katsikulised teretulnud. Beatrice loodab, et Balthazar saab olla kooliajani kodus ega pea ka lasteaeda minema.

Paari aasta pärast vanaemaks?

Praegu tundub, et väliselt on Balthazar rohkem isa moodi. «Suu on vist Beatrice oma,» leiab Priit. Aga muidu tuleb oma titepõlve piltidega võrreldes päris tuttav tunne.

Priit kinnitab, et Beatrice pole emaduse tõttu naisena vähem ihaldusväärne. «Loomulikult jääb seksuaalset poolt vähemaks. Tahaks küll! Aga tihti segab see, et poiss ei jäta palju vaba aega, ja ega vist pole ka suurem nauding seda teha, kui poiss näiteks karjub,» selgitab ta. «Aga see, et ta emana hoolitseb lapse eest, tõstab minu silmis tema väärtust veelgi.»

Beatrice on Priidu sõnul pärast Balthazari sündi rõõmsameelsemaks muutunud. «Ta on emotsionaalselt teisel tasandil, positiivsem. Üldse on lapse sünd toonud meie perekonda uut head energiat.»

Esialgu nad veel järgmise lapse peale ei mõtle. «Proovin Balthazariga hakkama saada,» naljatab Priit. Beatrice aga ütleb, et tema on selline inimene, kes kunagi mingeid plaane ei tee: «Kui tuleb, siis tuleb.»

Esimese lapse sündides oli ta vaid 18aastane. «Simona sai kindlasti vähem tähelepanu kui praegu Balthazar,» vaeb Beatrice noorelt või vanemalt sünnitamise plusse-miinuseid. «Aga ma muretsen Balthazari pärast hulga rohkem kui omal ajal Simona pärast. Siis tundus kõik nii lihtne ja loomulik.»

Beatricel poleks midagi selle vastu, kui temast peagi vanaema saaks: «Arvan, et esimese lapse võiks sünnitada varakult, 18–20aastaselt.»