Ühel ilusal juulikuu päeval avastasin duši all olles oma rinnast tüki ... "Mõtlesin, et see kõik ongi sellepärast, et olen rinnavähikampaania patroon. Olen kõige selle sees olnud ja lõpuks tõmbasin endale ka vähi ligi," räägib Birgit Naistelehes.

Pärast esimest ehmatust järgnes eitamisperiood ja Birgit lülitas end sellest teemast välja lausa kuuks-pooleteiseks. Kuid siis oli rind taas valus. "Ma ei suutnud end isegi liigutada."Lisaks mammograafile ja ultrahelile võeti Birgitil rinnast nõeltega mitu proovi, mida ta ise kirjeldab kui kõige ebamugavamt protseduuri oma senises elus.

Arsti sõnul oli tegemist tsüstiga, mis on küllaltki levinud ja paljudel inimestel on keha neid täis. Kõige tipuks selgus, et arsti diagnoositud tsüsti peal oli lisaks üks kahtlane tükk - nii pisike, et ise poleks saanud seda avastada.

Teadmatus on kõige hullem ja Birgit pidi proovide vastuseid ootama mitu nädalat. "Ma ei maganud, ma ei söönud, ma ei suutnud isegi nutta," meenutab ta.

Lõpuks helistati Birgitile ja öeldi, et kõik on korras, kuid ta peab hakkama 5-6 kuu tagant käima kontrollis. Pärast kõnet hakkas Birgit lihtsalt nutma.

Ta juhtis rinnavähi teavituskampaania patroonina ennegi avalikkuse tähelepanu sellele, et tuleb hoolikalt kontrollis käia. Nüüd teeb ta seda oma kogemuse põhalt ja hoiatab: "Rinnavähk ei ole vaid vanemate naiste probleem, üha enam puudutab see noori naisi ja isegi mehi, millest avalikkus vähem räägib."