Ansambel BLIND sattus New Yorgis plaadiesitlustuuril gängikakluse keerisesse, võttis napsu koos FBI poolt taga otsitava mehega ja sõlmis sidemeid, mis võivad aidata neil USAs läbi murda.

USAs Totally Blind Drunk Drivers’i nime all tegutseva Tallinna bändi edu tekitab ameeriklastes hämmingut. Plaadikompanii LunaSea Records andis välja juba nende teise albumi. Enamik kohalikke, aastaid tegutsenud punte pole esimesenigi jõudnud.

“Kõigest” 3 miljonit

Connecticuti raadiojaam Radio WPKN-FM valis Blindi eelmisel plaadil «The Breast Off» oleva pala «What The Hell» aasta looks. Neist tehti tunnipikkused raadio- ja telesaated. Üldse oli see album 40 raadio edetabelis.

«WPKNi reporter vabandas, et neil on suhteliselt väike, 3 miljoni kuulajaga jaam. Ma ei hakanud talle ütlema, kui palju Eestis inimesi elab,» muigab Blindi solist Urmas Voolpriit (27).

Urmas loodab, et värsket albumit «Estonians» saadab veelgi suurem edu. Lootus võib täituda, sest LunaSea Recordsile kuuluvas rockiklubis Luna Lounge toimunud esitlusel oli kohal hulk kriitikuid, ajakirjanikke ja raadioesindajaid.

«LunaSea pole väga suur kompanii, aga sealt on kõvad bändid läbi käinud. Näiteks The Strokes. Nende idee on bänd kõvaks ajada ja siis edasi müüa. Meiega möödunud aastal koos mänginud Long Wave on juba astme võrra kõrgemale tõusnud, neid näeb pidevalt MTV 2s,» tutvustab Urmas.

Kui Blindi esimest, mõni aasta tagasi teisipäeva õhtul kell kaheksa toimunud kontserti oli kuulamas neli inimest, siis nüüd olid kontserdid nädalalõppudel prime time’il menukates klubides. Näiteks The Bitter End’is, kust alustas karjääri Bob Dylan, ja tõusvas trendikohas Piano.

Pidu pilvelõhkuja katusel

Ameerikas peab läbilöögiks õnne olema. Seda Blindil ka oli, sest selle mõne aasta taguse USA debüütkontserdi nelja vaataja seas oli LunaSea Recordsi boss, kes poisid paar päeva hiljem Eesti Maja kaudu üles otsis. Ta jättis laupäevaõhtusel kontserdil ühe New Yorgi bändi ära ja lasi selle asemel lavale Blindi. Pärast kontserti sõlmiti esimene plaadileping.

«USA bändimehed vangutavad meie lugu kuuldes imestunult pead. Paljud ansamblid on 10–15 aastat iga nädal klubides mänginud, aga plaadifirmad pole neist huvitunud. Eks seal peab vedamist ja sidemeid olema ning muidugi tuleb ka ise hea olla,» lausub Urmas.

Sel korral sõlmis Blind tutvusi helistuudio HotHead Studios korraldatud katusepeol, kuhu nad aukülalistena olid kutsutud. Urmase sõnul tähendab ainuüksi kutse sellisele peole, et sa oled tegija. Just kõva seltskonnaga õlleklaasi taga lõõgastudes sõlmuvad sidemed ja kasulikud diilid. Pärast seda üritust tulid nende kontserdile mitmed plaadilevitajad ning tele- ja raadioinimesed.

«Manhattanil pilvelõhkuja katusel peetud pidu ise oli kirjeldamatu,» poetab Urmas.

Tänavakaklus ja tagaotsitav

Pilvede vahelt alla tulles põrkus Blind aga New Yorgi karmi reaalsusega. Staten Islandil jalutades puhkes nende läheduses kohaliku gängi ja koolipoiste vahel armutu rusikavõitlus. Sireenide unnates kihutasid kohale hulk politseiautosid ja hambuni relvastatud erirühm. Blind pääses rüsinast terve nahaga.

«Istusime seal ühte kõrtsi maha,» meenutab Urmas. «Baarmen küsis, kas me kaklust nägime. Kuuldes, et nägime, ohkas ta sügavalt — et tulete meile külla ja satute kohe madina keskele. Kinnitamaks, et kõik ameeriklased pole nii kurjad, tegi ta meile esimese ringi jooke välja.»

Ühes teises baaris tutvus Blind aga FBI poolt taga otsitava endise muusikuga. Pillimehed olid sättinud end lõunakohvi jooma, kui nende juurde vajus habemik mehemürakas. Ta ütles, et vabanes kaks kuud tagasi vanglast ning kukkus õlut ja kangemat kraami välja käristama. Kuulnud, et tegu on bändimeestega, palus ta pubi seinale Blindi plakati panna. Mees kirus, et on 40 aastat laulnud ja kunagi bändi teinud, aga särava karjääri asemel istus hoopis vanglas.

«Kui baaridaam kah purju jäi, soovis ta koos meiega pilti teha põhjendusega, et kui me kuulsaks ja rikkaks saame, võib ta ühisfotost uhkust tunda. Kutsusime meest ka pildile, aga ta ei tulnud. Ütles, et on FBI poolt taga otsitav. Samas töötas ta seal turvamehena. Vaat selline elu!» lausub Urmas.

Nii baaridaam kui ka turvamees olevat Blindi plaadilepingust kuuldes siiralt üllatunud. Baaridaam oli kunagi Alabamast New Yorki lauljakarjääri tegema tulnud, aga leidis end lõpuks leti tagant.

«Me ise ei saagi aru, kui palju meil on vedanud, aga neid inimesi kuulates hakkad seda mõistma. Meil pole megalt läinud, aga jalg on ukse vahel. Asi on ka raha poole pealt edenenud — kui algul andsime kontserte tasuta, siis nüüd makstakse enam-vähem korralikult,» ütleb Urmas.