Samas on Borati tegelaskuju välja mõelnud tegelane ehk juudi soost Sacha Baron Cohen jäänud ise varju. Isegi oma intervjuusid annab ta alati karakteris, tema tuntumateks alter egodeks on lisaks Kasahstani reporterile Boratile veel räppar Ali-G, vahendab The Sun.

Nüüd on 35-aastane koomik astunud tegelaskujude kaitsvast varjust välja aja andnud oma esimese intervjuu iseendana ajakirjale Rolling Stone.

Esimese üllatuspommina teatas Sacha ajakirjale, et Borati tegelaskujuks andis talle inspiratsiooni üks juut, keda ta kohtas Lõuna-Venemaal veedetud puhkuse ajal.

“See kutt oli arst ja niipea, kui ma teda nägin, hakkasin ma naerma,” meenutab Sacha. “Mäletan, kuidas ta ütles: Sina inglis, jah — sina ütlema riist, ameeriklased ütlema rääst. [‘You’re English, yes, — you say cock, but Americans, they say a cack.’]

Põhja-Londonis elav Sacha on juudi usku, kes jälgib hoolsalt oma religiooni tavasid. Tema sõnul lõi ta antisemiitliku Borati tegelaskuju osalt ka sellepärast, et avalikustada ja naeruvääristada eelarvamusi.

“Borat on tegelikult tööriist,” sõnas Sacha. “Kuna ta näitab end antisemiidina, langeb ka temaga suhtlevatel inimestel enesekontroll ja nad näitavad oma tegelikke eelarvamusi paremini välja.” Sascha tunnistab, et ühes baaris filmitud sketš: “Viska juut kaevust all” on üsna vastuoluline ning mõned juudi kogukonna liikmed leidsid, et tegelikkuses see vaid suurendab juudiviha.

“Kuid minu jaoks näitas see midagi selle Tucson´is asuva baari kohta,” sõnas Sacha. “Ning küsimus on: kas see paljastas nende antisemiitluse? Võib-olla. Ent vahest see näitas hoopis seda, et nad olid antisemiitluse osas ükskõiksed.” “Kui ma õppisin ajalugu, siis üks kolmanda Reichi peamisi ajaloolasi Ian Kershaw kirjutas, et tee Auschwitzi oli sillutatud ükskõiksusega.”

Koomik pole ka nõus väitega, nagu solvaks Borat kasahhe. “Põhjus, miks me valisime Kasahstani, oli kuna keegi polnud selle maa kohta midagi kuulnud. See andis meile võimaluse mängida stereotüüpidel, mida inimesed võivad omada kaugete endiste sotsialismimaade suheldes.”

“Naljanumber pole siin Kasahstan. Nalja objektiks on inimesed, kes usuvad, et minu kirjeldatud Kasahstan ka tegelikkuses eksisteerib — kuid kes usub, et on olemas maa, kus homoseksuaalid kannavad siniseid mütse ja naised elavad puuris, joogiks juuakse kääritatud hobusekust ja vahekorras nõusoleku iga on just tõstetud üheksa eluaastani.”

Kasahstani valitsus on Borati peale kaevanud isegi USA presidendile. Sacha tunnistas, et oleks väga tahtnud olla kohal, mil maailma kõige võimsamale mehele kurdetakse tema loodud karakteri üle.

Sascha vananema oli tunnustatud baleriin, kes põgenes Teise maailmasõja eel Hitleri eest Londonisse. Tema ema õpetas koolis liikumist ning isa pidas riietepoodi.