Nädala alguses sai avalikuks, et väike Saaremaal asuv IT-firma EQ Computer keeldub maksmast Brigitte Susanne Hundi esindaja Robert Sarve esitatud 1480 eurost nõuet, kuna ei arva, et nemad ei peaks oma klientide tegude eest vastutama.

Sama arvas ka Robert Sarv, kes otsustas eile IT-firma vastu esitades nõudest loobuda. Vastutama peavad inimesed, kes Brigittet sõimasid.

Robert Sarve ligi 1500 eurone nõue käis kahe EQ Computer OÜ kuuluva IP-aadressi alt tehtud kommentaari kohta.

Praeguseks kustutatud kommentaarid, mis tehti pseudonüümide Annika ja Marise alt, kirjutati Kroonikas ilmunud loo "TV3 VIDEO | Brigitte Susanne Hunt on hämmingus, et netikommentaatorid polegi kohtuähvardusest kohkunud: mitte midagi pole muutunud!" juurde.

Annika: "Mida sa siis tahad kuulda, kui endast oma elu jagad meedias. Ära süüdista kommentaatoreid, vaid ennast! See on ju otsene raha väljapressimine. Kui endast igas portaalis ei kuulutaks, poleks ka kommentaatoreid. Ela elu vääriliselt ja pole ka halvustajaid."

Maris: "Te ei tea Hundist midagi, aga olete nõus, et oma moraalituse pärast tahab normaalseid inimesi liistule võtta... Sorry, lapsel on vaja täiskasvanuks saada!!"

Robert Sarv ütles resoluutselt, et tema klient ei tegele väljapressimisega, samuti ei ole ta moraalitu.

Kaebus tekitas debati

See juhtum tekitas elava debati avalikus Facebooki grupis 5LOOPS, mis on räppmuusikale keskendunud kogukond.

Grupi administraator ja räppar Martti Poom jagas liikmetele lugemiseks algselt Saarte Hääles ilmunud artiklit ja alustas sarkastiliselt: "Kui sul on raha otsas ja sa ei tea kuidas enam teenida, siis hakka andma inimesi kohtusse, kellele sa ei meeldi. Mis'est et sul võiks olla suva nende arvamusest, sest sa tunned, et sa oled parem inimene kui nemad, kuid tõsine on fakt, et sul pole raha. Ja siis hakkadki väljapressima inimestelt - sõnavabadust eirates."

"Ja varsti elamegi ajas, kus keegi ei või öelda midagi kellegi kohta, kui ainult takka kiita, olenemata tema rumalatest väljaütlemistest."

"Ei või teha ka nalja inimese üle, sest see on kõigi jaoks naljakas peale tema - temale olid need hingehaavad. Hiljem ei või isegi otsa vaadata, sest see võib tekitada ka sügavaid hingehaavu. Siis tulevad ka lähenemiskeelud, kuna sa ei ole piisavalt "kellegi maitse järgi riides" ja sa tekitad sellega sisemist valu."

"Kurb lihtsalt, kuidas lastakse inimestelt raha röövida, kes lihtsalt julgesid öelda et üks inimene on "moraalitu"," ütles Martti lõpetuseks.

Kui kõik postitanud inimesed mõistsid Brigitte käitumise hukka, siis seisis raadiohääle kui avaliku elu tegelase õiguste eest teine avaliku elu tegelane Henry Kõrvits ehk Genka.

Henry Kõrvits

Ta kirjutas: "Ma ei tea. Kui sulle keegi ei meeldi, siis võiks ka suu kinni hoida, sest see on ikkagi hateri probleem. Lisaks internet on avalik ruum. Kui sust möödub tänaval inimene, kes sulle ei meeldi, sa ei hakka talle takka karjuma, et "hea kuradi värdjas!"

"Ja vabandus, et "avaliku elu tegelane võiks solvanguid ikka taluda” - no ikka ei peaks. Ükski inimene ei peaks. Mõni talub, mõni mitte, aga keegi ei pea!" rõhutas Genka.

Martti Poom vastas: "Arvamusi on ajast algusest olnud poolt ja vastu. Üks asi on vihakõne, teine asi on arvamus. "Sa oled moraalitu inimene" ei tohiks olla karistatav - see on arvamus. See pole "sinu sugust paska ei tohiks eksisteerida maailmas"."

"Tuleks nagu mõista, et iga sinule viitav lause, ei peaks su enesehinnangut mõjutama, kui sa seisad suure kasti otsast raekoja platsis ning kaagutad OMA arvamust kõigile. On ju loogiline, et keegi vastab sinna "Mis kuradi lolli ila sa ajad!". Ei saa eeldada, et sa meeldid kõigile ja kui ei meeldi, siis hoia suu kinni,"lisas Poom.

Grupi administraator küsib ka olulise küsimuse: "Olles kuulnud antud persooni (Brigitte Susanne Hundi) raadiosaateid, siis tema keel on üsnagi kergelt hindav teisi inimesi väga negatiivselt. Miks ei suudeta sama kriitikat enda suunas vastu võtta?"

Pada sõimab katelt

Mõned kuud tagasi oli Brigitte ise "solvaja" rollis. Ta jagas oma Instagramis loos pilti tõsielustaar Seidi Voogrest, kes oli endal lasknud juustesse valged salgud teha, ja laamast ning küsis: "kes kandis soengut paremini?"

Foto: Instagram

Juhtum sotsiaalmeediast kaugemale ei jõudnud, sest Brigitte ütles, et see oli nali, ja ka Seidi võttis seda naljana.

Genka leiab, et kui lasta liiga vabalt inimestel "arvamust avaldada", siis võib olukord kiiresti käärima minna.

"Asi võib liikuda sinnapoole, et ma võin karistamatult ja süsteemselt kedagi kommentaaridega terroriseerida, hommikust õhtuni laimata ja küberkiusata. Ja siis ütlen et "kle chill, sa oled avaliku elu tegelane, l***! Ma teen ju nalja aint, chill lehm!” Ei ole ju okei kuidagi?" tõi räppar värvika näite.

Martti Poom leiab, et Brigitte ja keegi teine ei peaks tema moodi hoolima võõraste ja veel anonüümsete kommentaatorite sõimust.

"Inimene ise vastutab oma maine eest, mitte teised inimesed. Kas sa saad olla avaliku elu tegelane, kui sa ei suuda mõista, et kuskil Puhja külje all võib olla Jaan, kes arvab et sa oled tema maailmaruumis idioot? Las Jaan olla sinu maailmaruumis idioot - fair trade," sõnas ka.

Genka põhiliseks argumendiks oli, et vahet pole, kas inimene on avaliku elu tegelane või mitte, sõimamist ei pea taluma.