Prints Charlesi personali vastu esitatud homovägistamis- ja pettusesüüdistused, Diana endise ülemteenri Paul Burrelli vargusprotsessi nurjumine ning Burrelli järgnenud eraelulised paljastused on kukutanud kuningliku perekonna toetuse 43 protsendile, selgub ICM-i küsitlusest ajalehele The Guardian.

Aasta algupoole, pärast armastatud kuninganna-ema matuseid ja kuninganna üliedukaid kuldjuubelipidustusi, pooldas kuningaperet 59 protsenti brittidest. Nüüdne tulemus on halvim sestsaadik, kui küsitlusi 1987. aastal alustati.

ICM küsis tuhandelt inimeselt, kas nende arvates läheks riigil paremini koos kuningaperega või ilma.

Tervelt 31 protsenti vastanuist arvas, et ilma monarhiata oleks parem. See oli viis protsenti kõrgem tulemus kui aasta algupoolel, kuid lähedane Diana surma järel 1997. aastal saadud arvule.

Nende arv, kes ei osanud arvata, kas riigil läheks paremini ilma monarhiata või koos sellega, oli maist saadik peaaegu kahekordistunud ja jõudnud 26 protsendini.

Viimastel nädalatel on nii Charlesi kui kuningannat süüdistatud pahategude varjamises — printsi seoses sisejuurdlusega vägistamissüüdistuste üle ja valitsejannat viimase hetke sekkumise eest Burrelli protsessi.

Burrell müüs oma jutustuse palee salaelust ühele tabloidlehele.

Üks teenija väidab, et Charlesi alluv vägistas teda 1989. aastal ja pääses karistuseta. Lisaks on kõlanud süüdistused, et Charlesi abi olla isikliku kasu eesmärgil müünud printsile toodud kingitusi, mis tollele ei meeldinud. Charles algatas uurimise, kuid see tõi kaasa kinnimätsimissüüdistused, sest juurdluse juhiks määrati kroonprintsi erasekretär.

Küsitluse järgi on ainsaks lootuskiireks asjaolu, et 60 protsenti vastajaist pidas Burrelli juhtumi mõju üksnes lühiajaliseks.

Kuningaperet toetavad peamiselt üle 65 aasta vanused inimesed, seevastu 45 protsenti 18-24 aastastest leiavad, et monarhiata oleks elu parem.