Päevast, mil Cathy Korju kaunitele juustele asetati iluduskuninganna kroon, on möödas pea tosin aastat. Tema modellikarjäär maailma moelavadel osutus aastate jooksul sama säravaks nagu tema naeratus missiks kroonimisel.

Kuus aastat on ta elanud avalikkuse tähelepanu eest koduseinte vahele tõmbununa ning pühendunud eelkõige perele. Kohe-kohe sünnib perekonda teine laps.
Eksmiss ja modell Cathy Korju-Tullkvist seisab taas uue ja õnneliku elurolli künnisel – kohe-kohe on sündimas tema ja tema abikaasa Gennadi Tullkvisti teine laps. Võib-olla jõululaps. Aga võib-olla aastavahetuse või esimese jaanuari laps.

Cathy on õnnelik. Ja kuna uue inimese sünd on oma olemuselt ime, eelistab ka Cathy oma aastavahetusemüsteeriumit kerge saladuselooriga varjata:
“Jaa, ma tean, mis soost meie laps sünnib. Aga ma ei räägi sellest veel. Mitte enne kui ta on sündinud. Tegelikult… Mul on isegi nimi valmis mõeldud, aga kuna ma tahan tema soo sünnihetkeni saladuseks jätta, ei saa ma ka seda nime praegu välja öelda.”

Kuna Cathy abikaasa Gennadi on tegev nii Eestis kui ka Rootsis, viibis ka Cathy vahepeal Rootsimaal. Õige pea ootab ta Eestisse järele ka Gennadit.

“Ütlesin meie lapsele, et ei tohi enne sündida kui Gena Eestisse jõuab – tahame sel tähtal päeval kindlasti koos olla,” ütleb noor ema.

“Oleksin võinud ka Rootsis sünnitada, aga ma tahtsin kindlasti minna sama ämmaemanda juurde, kes meil Patrickut sünnitada aitas. Olime toona sünnitusel vaid kolmekesi- mina, minu mees ja ämmaemand, aga mul on sellest väga head mälestused.”

Suurepärane ämmaemand oli ka põhiliseks põhjuseks, miks Cathy Korju-Tullkvist otsustas lapse sünnitada erahaiglas Fertilitas. “Kui Patrick sündis, oli Fertilitase ja riiklike haiglate vahel tugev vahe erahaigla kasuks. Praegu seda enam pole. Mulle tundub, et riiklikes haiglates on vast isegi parem aparatuur ja mugavamad tingimused. Aga mina tahan kindlasti oma ämmaemanda juurde tagasi minna.”

Arenenud riikides üha enam kõlapinda leidev moeteema kodus sünnitamine Cathy Korju-Tullkvisti ei köida. “Haiglas on parem. Sünnituse ajast jääb igasuguseid pilte silme ette ja need pildid ei pea koduga seostuma. Kodu on ikkagi nii puhas ja püha koht.”

Laps on karjäärist tähtsam
“Jälle juhtus kõik korraga ja hästi kiirelt, nagu see minu puhul varemgi juhtunud on,” ütleb Cathy õnnelikult.

“Tegelikult oli nii, et enne kui ma rasedaks jäin, olin just elus esimest korda tööle läinud. Olin kõigega väga rahul, mul oli suurepärane töö, aga nüüd pean ma sellest mõnda aega eemal olema.”

#p4v#Cathy Korju Tullkvist töötas klienditeeninduse juhina Eesti-Rootsi ühisfirmas Medicover. “Minu töö seisnes selles, et me töötasime välja Eesti ravikindlustuses täiesti uudset toodet. Kaardisüsteemi meie VIP-klientidele. Süsteem toimiks nii, et klient ostab meie kaardi ning see on tema jaoks ravikindlustus – kaardi omanikul on alati võimalus meie tohtrite poole pöörduda.”

Cathy usub kindlalt, et pöördub töö juurde Medicoveris tagasi. “Esimese aasta tahan lapsega kindlasti kodus olla, aga siis lähen tööle tagasi. Ehkki perekond on mulle karjäärist tähtsam, on ka töö oluline.”

Varem on Cathy kellast-kellani tööl käinud vaid kolm kuud oma elust, töötades sellal ühes advokaadibüroos sekretärina.

Modell on Cathy olnud kauem kui Miss Estonia. Ta on üks neid väheseid naisi, kes modellitöö eest riigipalka said, nimelt töötas kaunis daam enne Tallinna Moemaja mannekeenina.

Pärast iluduskuningannaks kroonimist 1989-l aastal jätkas Cathy Korju esiotsa moemajas, siirdus aga õige peatselt maailma prestiizhikamatele moelavadele.
Ka kuus aastat tagasi määras perekonna karjäärile eelistamine Cathy saatuse.

Pärast ärimees Gennadi Tullkvistiga kohtumist ning nende Rootsis toimunud laulatust pühendus Cathy rohkem kodule ning loobus peaaegu täiesti moemaailma ahvatlevatest pakkumistest. Ainsateks eranditeks olid endisele maailmamainega modellile moefirma Klementi kataloogid ning üks üsna juhuslik osalemine kõõmavastase shampooni reklaamis.

Pärast laulatust pole ta ühegi lepingu alla kirjutanud perekonnanime Korju. “Kannan au ja lugupidamisega oma mehe perekonnanime,” põhjendab Cathy seda otsust. Kuna aga härra Tullkvist pole end Eesti avalikus elus kuigivõrd teadvustanud, tunnevad paljud Cathy imetlejad teda endiselt pigem Cathy Korju nime all.

Cathy haritus võimaldaks tal teha üsna erinevaid töid. Daamil on omaaegne majandustenikumi finants-ökonomisti diplom ning aastajagu päevi on ta õppinud ka Eesti Kõrgemas Kommertskoolis. Nii et vähemalt põhimõtteliselt oleks tal võimalus tööd leida ka mõnes audiitorfirmas.

“Tegelikult ei ole ma seda kunagi tahtnud – mulle ei sobi kuiv töö ja ma kardan olukorda, kus keegi võiks mulle altkäemaksu pakkuda. Omal ajal praktikal käies leidsin firma raamatupidamisest ühe vea. Kui omanik mulle selle äraparandamise eest tänuks lilled ja kommikarbi tõi, sattusin suurde segadusse. Minu jaoks päästis olukorra ainult teadmine, et see on vaid praktika – võisin minna juhendaja juurde ja talle kõik ära rääkida. Ent kui ma audiitorina töötaksin, oleks selliseid juhtumeid ilmselt tihti…“

Ehkki Cathy elab avalikust elust tagasitõmbununa, on tal fänne. Kord kliinikus olles kohtus Cathy näiteks seal töötava daamiga, kellel on kõigest temaga seonduvast lausa koduarhiiv koostatud.

Hea muinajutuema

Perekond ja lapsed on Cathy jaoks tähtsaimad. Kui temalt küsida, peab ta end pigem eksmissiks või modelliks, vastab ta mõtlikult, et eelkõige identifitseerib ta end siiski läbi oma isiksuse ning läbi isiklike väärtushinnagute. Väärtushinnangutes aga on perekond olulisimal kohal.

Cathy praegu juba nelja-aastane poeg Patrick armastab muinasjutte. Ning neid loeb ema Cathy talle pea igal õhtul. Mõnda aega tagasi märkis Cathy, et lemmikraamatud on “Karupoeg Puhh” ja “Alice Imedemaal” on poja lemmikraamatud, mistõttu need on juba üsna kapsaks loetud.

Kristliku mõtteviisiga Cathy näeks meeleldi, et eesti keeles oleks ilmunud rohkem kristlikku maailmapilti kandvaid lasteraamatuid. Kuna aga neid kuigivõrd tõlgitud ei ole, tõlgib Cathy oma pere ja lähedaste tarbeks ise.
Ehkki kaunis daam ei varja oma kristlikku ellusuhtumist, ei armasta ta seda ka eriti rõhutada. “Usk on südameasi ja südametunnistuse küsimus. Ma arvan, et enamik inimesi usub tegelikult Jumalat, nad lihtsalt ei räägi sellest kuigivõrd.”

Kui Cathyga annetest rääkida, väidab ta veendunult, et temal pole ainsatki. Tagasihoidlikult mainib ta: “Tunnen näiteks alailma, et ma ei oska rääkida, kirjalikult on palju kergem väljenduda.” Kirjutada Cathyle meeldib, muuhulgas kirjutab ta ka luuletusi, ent nende avaldamist ei pea ta vajalikuks.
Ehk on Cathy anne hoopis emaks olemine? Daam vajub mõttesse, kuid ei söanda enese puhul ka seda uskuda.

“Kindlasti on tegemist suure ema-armastusega, aga ma ei ole kindel, et see on anne. Mul on hea meel, et ma ei saanud emaks kuigi noorelt. Usun, et praegu ma suudan oma lapsi rohkem armastada kui ma seda verinoorelt oleksin suutnud. Aga ma pole tõesti kindel, et see anne on… Emaks olemine oleneb üsna tugevalt ka ümbrusest. Kui peres on kõik hästi, kui abikaasadel on hea sissetulek, kui üksteise jaoks leitakse aega, siis oskab igaüks hea ema olla. Andest võiks ehk rääkida juhul, kui naine suudab hea ema olla ka rasketes tingimustes,” arutleb
Cathy Korju-Tullkvist.

Cathy peab end üsna rangeks emaks. Eriti rangelt suhtub ta korrahoidmisesse. “Mu vanemad on meenutanud, et ma olin lapsena olnud lausa puhtusehull. Kõik nende asjad panin ka nii korralikult ära, et nemad ei leidnud midagi üles. Õpetan oma pojale samuti, et kõik asjad tuleb panna nende õigetele kohtadele, nii saab see talle harjumuseks.”

Ideaaliks heategevus

“Missitiitel on tiitel kogu eluks,” nendib eksmiss Cathy Korju tagasi vaadates. “Eesti on nii väike maa, et kui sind on korra missiks valitud, kannad sa seda tiitlit elu aeg. Seepärast on oluline, et missid end õigesti teadvustaksid.”
Cathy arvates peaks missiaasta esmaseks ülesandeks olema oma riigi esindamine.

“Ja kindlasti heategevus,” on ta veendunud. “Missil on kergem mingeid ideid inimesteni viia kui näiteks poliitikutel, sest on teemasid, kus missi arvamus võib olla usaldusväärsem ja olulisem kui poliitikute oma. Heategevus on just üks selline teema.”

Heategevust näeb Cathy Korju-Tullkvist ka ideaalseima tööna, mida ta elus teha tahaks. Eriti sellist heategevust, millega saaks lapsi aidata.
Esialgu pole Cathy Korju-Tullkvistil siiski aega tööst mõelda. Eesootav aastalõpp toob talle ja tema perekonnale loodetavasti kauneima võimalikest kingitustest ning Cathy päevi täidab praegu selleks päevaks valmistumine.