Prantsusmaa presidendi NICOLAS SARKOZY järjest avalikumad armuavaldused endise modelli Carla Bruni aadressil sundisid tema eksabikaasat CECILIA SARKOZY’d välja ütlema oma kibeda tõe.

 
«Nicolas on seelikukütt,» ütleb Cecilia Sarkozy (50) uues raamatus. «Ta on väga kitsi. Ta ei armasta kedagi, isegi mitte oma lapsi.» Endine esimene leedi leiab, et tema eksmees on lahutusest saadik käitunud naeruväärselt. «Ta ei käitu nagu vabariigi president. Tal on käitumisprobleem.»
 
«Üleslöödud lehmad»
Naised presidendi ümber pole Cecilia arvates muud kui «üleslöödud lehmad» (või petasses fardees, nagu ütlevad prantslased). Isegi presidendi naiskolleegid ei pääse Cecilia teravast keelest — nad on «igavad müürililled», aga nüüd, kui Sarkozy’l pole esimest leedit, peab ta end ümbritsema «kaunite Diori riietatud asjakestega».
Sarkozy (52) armus Carla Brunisse (40) kõigest kuu pärast lahutust Ceciliast, kellega ta oli abielus 12 aastat. Vähe sellest, et Carla magab nüüd Elysee palees Sarkozy ja Cecilia abieluvoodis, ta on juba ka rase. Tema sõrmes särab 30 000 dollarit maksnud kihlasõrmus, mis on piinlikul kombel äravahetamiseni sarnane sõrmusega, mille oli saanud Cecilia Sarkozy’lt veidi enne nende lahkuminekut. Diori Cupidoni-nimelise ehte on disaininud Cecilia parim sõber Victoire de Castellane.
Cecilia julged ütlemised vormistas raamatuks ajakirjanik Anna Bitton. Endine esimene leedi püüdis küll takistada selle ilmumist, kuid ta ei eita, et need on tema sõnad. Ta väidab, et tegemist oli eravestlustega, mis ei pidanud avalikkuse ette jõudma. Bitton vastab, et Cecilia oli intervjuud andes täiesti teadlik, et tema sõnad kuuluvad avaldamisele. Ta nimetab Ceciliat «jääkülmaks sinivereliseks imperaatoriks» «ja vaeseks väikeseks rikkaks tüdrukuks, kes on sõltuvuses šoppamisest».
 
Prantsuse armuelu eripärad Prantslased jälgivad huviga riikliku seebiooperi järjekordset osa: eksmodellist eksabikaasa sõimab eksmodellist tulevast abikaasat, samal ajal kui armunud president hõljub õnneuimasena ringi nagu teismeline. Ta pole veel aastatki president olnud, kuid juba on tema armuelust ilmunud kümneid ajakirjaartikleid.
Prantslased riigipealt sellist käitumist ei oota. Neile meeldib juustu süüa ja salaja armukese magamistoa aknast sisse ronida. Nad ei häbene oma silmakirjalikkust. Nüüd kisub president ise saladustelt loori.
«Ma purustasin meie riigi valede ja silmakirjalikkuse traditsiooni,» kuulutab Sarkozy. «Me Carlaga oleme otsustanud, et me ei taha valetada. Me ei taha ennast peita.»
Prantslased ei välista, et president on mõistust kaotamas. Kui Cecilia ta veidi pärast presidendiks saamist maha jättis, oli Sarkozy meeleheitest hullumas. Stiilset ja võluvat Ceciliat peeti kaasaegseks Jackie Kennedy’ks, kes sobis ülihästi dünaamilise presidendi kõrvale. Pärast lahutust oktoobris oli Sarkozy mõnda aega isegi salaja haiglaravil — stress tõi kaasa kurgupõletiku ja kõrge palaviku. Ta anus, et naine tuleks teda vaatama. Cecilia tuligi, kuid ei jäänud eksabikaasa juurde. Ta sööstis vana armastuse, Maroko ärimehe Richard Attiase embusse.
 
Tunnete tulevärk Novembris tutvus Sarkozy Carlaga, keda rahvasuu kutsub meesteõgijaks. Mõni nädal hiljem tegi ta naisele abieluettepaneku ning viis ta sõbra eralennukiga Egiptusesse ja Jordaaniasse romantilisele reisile. Puhkuselt naastes teatas ta rahvale, et tal on Carlaga «tõsine suhe», mis viib peagi abieluni. Värskemad uudised Pariisist räägivad sellest, et Carlal on paari kuuga õnnestunud Sarkozy’st käima peale jääda.
Elysee palees valitseb ärevus — Sarkozy jätab kohtumisi ära, naerab iga tühiasja peale, räägib anekdoote ja kuulutab maailmale, et ta on armunud.
«Kui presidendiga rääkida, siis ta alati ei kuula sind,» kurdab Prantsusmaa peaminister Francois Fillon. «Ta jätab kohtumisi ära, mis pole üldse tema moodi. Millega see kõik ükskord lõpeb?»
Sarkozy populaarsus langeb ning kindlasti on sellele kaasa aidanud tõsiasi, et tema kihlatu ekskallimate hulka kuuluvad Mick Jagger, Eric Clapton ja Donald Trump. Prantslased näeksid Sarkozy kõrval meeleldi kedagi, kes käitub väljapeetumalt ning püsib riigipea varjus.
Tagasihoidlikkusest ja madalatest ülalpidamiskuludest Carla puhul rääkida ei saa. See oli selge juba tema modellikarjääri päevil — mis sest, et ta on püstirikka Itaalia töösturi kasulaps. Ühel moeetendusel küsiti temalt näiteks, kas ta ei tahaks mõnd pesukollektsiooni, mida ta laval näitas, endale jätta. Carla valis karusnahkse kasuka.
Sarkozy elustiil seevastu on siiamaani olnud üsna askeetlik. Kolleegide sõnul ei huvita teda toit ega alkohol. Nüüd aga sõidab endine töönarkomaan eralennukiga mööda maailma ja teeb oma kallimale hinnalisi kingitusi.
 
Ilus, tapjasilmadega tehisnaine Carlat tundvad inimesed ütlevad, et ta vajab tähelepanu ja meelelahutust. «Ta peab alati olema tähelepanu keskmes,» ütleb üks naise prantslasest tuttav. Tegelikult on ta aga juba ohvreid toonud. Carla on pikem kui Sarkozy ja seetõttu kannab ta viimasel ajal vaid madala kontsaga kingi. Sarkozy tavapärased viiesentimeetrised kontsad pole õnneks kõrgemaks muutunud.
Meesteõgija tiitli sai Carla külge pärast armulugu oma endise poiss-sõbra pojaga. Poeg — filosoofiaprofessor Raphael Enthoven — jättis Carla pärast maha oma naise Justine Levy. Naine nimetas Carlat oma pihtimusraamatus «ilusaks tapjasilmadega tehisnaiseks».
Carla ei teinud sellest numbrit. «Ma eelistan olla pigem kiskja kui vana mõrd,» nentis ta. Carlal on Enthoveniga poeg, kuid nad ei ole enam koos.
 
Armuvalus visklev president Sarkozy ja Carla armastuse kohta on liikvel kaks versiooni. Neist esimese kohaselt on president sõgedalt armunud ning pealegi vajab ta esimest leedit, keda riigivisiitidele kaasa võtta.
Teise versiooni kohaselt on vaene Sarkozy ikka veel armunud truudusetusse Ceciliasse ning Carla on kõigest tema kättemaksupruut. Kui seda versiooni uskuda, ei tohiks Carlal presidendi kõrval pikka pidu olla.
Sarkozy ja Cecilia 12aastane abielu oli umbes sama rahumeelne nagu Elizabeth Taylori ja Richard Burtoni oma. «Paljud naised unistavad minu kohast, mina aga unistan sellest, kuidas oma kohalt minema saada,» ütles Cecilia kunagi.
Üks presidendi lähikondlane kinnitab, et mees kannatas lahutuse pärast kohutavalt. «Pole kahtlust, et lahutus viis ta haiglavoodisse,» ütleb ta. «Sarkozy oli kindel, et tema ja Cecilia vahelisi erimeelsusi annab siluda ja et Ceciliast saab armastatud esimene leedi. Ta tahtis, et nende suhe toimiks. Cecilia alandas teda ja tegi ta haigeks. Cecilia peaaegu hävitas ta elu ja karjääri tema parimal ajal. Ta lihtsalt ei hoolinud enam. Nicolas’ jaoks oli see äärmuslik reetmine — miski, millest ta võib-olla kunagi üle ei saa.»
Sõpradel ja lähedastel on siiski hea meel, et sära on Sarkozy silmadesse tagasi tulnud. Nad loodavad, et Carla toob Elysee paleesse rõõmu ja naeru. «Prantsusmaad on aastaid juhtinud igavad mehed, kelle kannul lendavad näotud nahkhiired,» ütleb üks Pariisi ülikooliprofessor. «Seksikas modell ja poplauljatar võib anda meile maailma silmis põnevama imago.»
Ja ikkagi on see strateegia riskantne. Sarkozy’l on Prantsusmaaga suured plaanid, kuid tema armuelu võib ta hävitada.