Prints CHARLES sai oma elu armastuse. Kuninganna Elizabeth ei paistnud aga asjaga sugugi rahul olevat.

 Prints Charlesi (56) ja Camilla Parker-Bowlesi (57) 35 aastat kestnud armuromaan kulmineerus laupäeval abielu registreerimisega Windsori raekojas ning sellele järgnenud sisseõnnistamisega Windsori kabelis. Kroonprintsi ja tema kauaaegse armukese pulmadest sai osa üle 800 külalise, tänavatel elas paarile kaasa üle 20 000 poolehoidja.

Rõõmupidu tundus see olevat kõigile peale Charlesi ema kuninganna Elizabeth II. Sünge majesteet suutis hädavaevalt naeratada. Miniaga ei vahetanud ta sõnagi ning vältis isegi tema poole vaatamist. Värske Cornwalli hertsoginna päeva raskeim hetk saabus aga St. George’i kabeli trepil, kuhu kuninglik perekond pidi pildistamiseks kogunema. Tema Kõrgeausus pidas välklambisähvatuste ees vastu vaid 52 sekundit ning tõttas siis koju teleka ette hobuste võiduajamist vaatama.

Kurjad keeled räägivad, et kuninganna asus oma suhtumist näitama niipea, kui Camilla päev varem Windsori lossi saabus. Kui paar raekotta registreerimisele läks, ei jätnud ta nendega hüvasti, ja kui nad abieluinimestena naasid, ei tervitanud ega õnnitlenud neid. Selle asemel hoidis ta end rakkes noorpaari külaliste võõrustamisega.

45 minutit kestnud õnnistamistseremoonia ajal oli kuninganna morn ja murelik. Ta ei laulnud hümni ega osalenud palvusel. Kui paar 800 külalise ees oma pattusid üles tunnistas, põrnitses kuninganna jäiselt kaugusse. «Isegi prints Philip heitis talle etteheitva pilgu,» ütleb üks külaline.

Naiskülalisi jahmatas kuninganna rõivavalik. Kuigi hea tava kohaselt ei kanna pulmakülalised valget, oli Elizabeth II kostüüm peaaegu sama värvi Camilla kleidiga, mida too kandis abielu registreerimisel.

Asjasse pühendatute sõnul on Camilla Elizabethile vastumeelne juba 1970. aastast, mil tema poeg naisega tutvus. Camilla abiellus 1973. aastal Andrew Parker-Bowlesiga. Kui Elizabeth kuulis, et Charlesi suhe Camillaga sellest hoolimata jätkub, sattus ta raevu.

Pärast printsess Diana surma hakkasid Charles ja Camilla vähehaaval «kapist välja» tulema. Sellegipoolest ei lubanud kuninganna Charlesil Camillat kaasa võtta ühelegi kuninglikule üritusele, millel ta ise osales. Kui Camilla 1998. aastal Charlesi 50. sünnipäeva puhuks Highgrove’i lossis peo korraldas, keeldus kuninganna sellel osalemast.

Sestsaadik on suhted veidi soojenenud… kuid mitte märkimisväärselt. Möödunud kuul oli Charles maruvihane, kui Camillal ei lubatud osaleda kahel Buckinghami palees toimunud banketil.

«Asi pole selles, et kuninganna vihkab Camillat,» räägib üks asjasse pühendatu. «Talle ei meeldi see, mida Camilla tema perekonnaga teha võib. Elizabeth ei saa aru, miks Charles üldse uuesti abielluma pidi.»

Vastukaaluks Elizabethi kibestunud suhtumisele kiitsid Charlesi pojad William ja Harry isa naisevõtu igati heaks. «Mina olen igatahes rahul,» ütles William pärast abielu sisseõnnistamist oma värskele kasuvennale Tom Parker-Bowlesile. «Jep, mina ka!» vastas too.

Abielu registreerimisel kandis Camilla Philip Treacy kübarat, Antonia Robinsoni ja Anna Valentine’i disainitud austrikarva siidjakki ja šifoonkleiti ja Linda Benneti kingi.

 Abielu õnnistamise ajaks pani Camilla selga Antonia Robinsoni ja Anna Valentine’i portselansinise kleidi ja kuldtikanditega kaunistatud maani mantli. Komplekti täiendas Philip Treacy sulgedest ja Swarovski teemantidest koosnev peaehe. Särav ja elegantne pruut teenis ära isegi printsess Diana pulmakleidi looja Elizabeth Emanueli kiituse. «Camilla nägi täpselt õige välja. Väga armas, väga elegantne. Tema disainerid on tublit tööd teinud,» ütles ta.