Galojan, kes oli riietunud musta kleiti ning kandis tugevat meiki, istus käed põlvedel ning ootas kohtuistungi algust. Kõigil istungit kuulama tulnud inimestel paluti turvameestele üle anda kaamerad ning ka telefonid pidid olema turvameeste nina all välja lülitatud.

Hetkel on kohtuistungis tehtud paus, mis jätkub umbes tunni aja jooksul.

Galojani saatis üsnagi kummaline saatjaskond. Tema lähisõbrana oli kaasas vanem härra, kes kõiki kaitsva hundipilguga jälgis. Galojani kaitses kohtuistungil mustanahaline advokaat ning Galojan ise ei teinud kogu istungi vältel ühtegi sõnalist märkust.

Istung oli suhteliselt veider, kuna kohtuniku põhiprobleemiks oli see, et ta ei saanud dokumentidest ja probleemist õigesti aru. Just seetõttu nõuab kohtunik Galojanil ning tema esindajal 14 päeva jooksul tõlkida inglise keelde kõik kohtuistungit puudutavad küsimused.

Seetõttu on kohtunik andnud Galojanile uue kohtukuupäeva. Selleks ajaks peab ta 500 leheküljest koosnevad eestikeelsed dokumendid inglise keelde tõlkima ning need Westminster Magistrates kohtule üle andma.


Kohtunik võttis selle otsuse kokku sõnadega, ‘comperhensive cenario’, mis tähendab eesti keelde tõlgituna, et kogu informatsioon tuleb uuesti üle käia ning iga detail Suurbritannia kohtule ära tõlkida.

Galojan peab tõlketöö kohtule üle andma 18. aprilliks (kell 16.00). Uus ülekuulamine toimub 31. mail samas kohtuhoones.

Kuigi Galojan püüdis näidata rahulikku meelt, võis tema raudkülmast olekust välja lugeda närvilisust. Ta vaatas kohtusaali tulnud võõraid kummalise ning ärritunud pilguga, ometi ei õnnestunud tal kedagi ruumist välja ajada, kuna tegu oli avaliku istungiga.

London Westminster Magistrates Court on uhke ehitis ülikallis Marylbone rajoonis. Galojani istung toimub saalis number 2, mis on kõrgete lagedega ning suurte avarate akendega tuba.

Kuigi uus istungiaeg on juba paika pandud, on hetkel kohtunik Galojanile andnud vaid puhkepausi ning ta soovib istungiga tunni aja jooksul jätkata, et end Galojani süüdistustega kurssi viia. Kui eelmisel korral palus Galojan istungit edasi lükata, et ta saaks end paremini ettevalmistada - siis seekord on endiselt probleemiks lünklikult tõlgitud materjalid, millega Galojan peab kohtu paremini kurssi viima.

Foto: Katrin Lust-Buchanan