Aeg toob arutust. DIANA viimaseid eluaastaid käsitlevast raamatust selgub, et printsess oli õnnetum, kui me arvasime.

Viis aastat tagasi autoõnnetuses hukkunud printsess Dianat ja Dodi al Fayedi kujutati kui traagilist armastajapaari, kelle õnnelootused kustutas surm. Tegelikult tohterdas Diana sel ajal haavatud südant, mille oli murdnud Pakistani südamekirurg Hasnat Khan. Tutvus Dodiga oli traagilise õnnetuse ajaks kestnud vaid mõni nädal.

Kahe aasta jooksul pärast printsess Diana traagilist surma intervjueeris raamatu Diana in Search of Hereself («Diana ennast otsimas») autor Sally Bedell Smith rohkem kui 150 inimest, nende seas Diana sõpru, alluvaid ja nõuandjaid. «Kui inimesed nägid, et ma ei kirjuta järjekordset kõmuteost, avanesid nad. Näib, et nad tahtsid, et tõde päevavalgele tuleks,» ütleb Smith.

Psühholoogid ja psühhiaatrid on pärast armastatud printsessi surma püüdnud talle kümneid diagnoose panna. Smithi arvates võis 35aastaselt hukkunud Diana kannatada nn piiripealse isiksus- häire all. Haiguse sümptomite hulka kuuluvad impulsiivsus, võimetus püsisuhteid luua, pidev hüljatuse tunne. «Neil esineb enesehävitajalikke kalduvusi, nad on pidevalt depressiooni ja paanika meelevallas. Kuid pealtnäha on nad võluvad, seltskondlikud, vaimukad ja vitaalsed,» kirjeldab Smith haigusele iseloomulikke jooni.

Armunud printsess
Sellise imago loomises on mängus printsessi enda käsi. Ta üksnes ei aidanud ajakirjanikel kuninglikku perekonda puudutava valgustkartva informatsiooni jälile jõuda, vaid võitles oma eksabikaasa prints Charlesiga avalikult intervjuudes ja kõmuraamatutes. Charlesi ja Diana lahkumineku (1992. aastal) ja lahutuse (kolm ja pool aastat hiljem) vahele jäänud ajal jätkas Diana oma heategevuslikke projekte ning reisis palju.

Sellesse perioodi langeb armulugu Pakistani südamekirurgi dr Hasnat Khaniga, kellega ta tutvus 1995. aastal kuninglikus Bromptoni haiglas.

Diana suhtus mõistvalt Khani hirmu avalikkuse tähelepanu ees. Paruka ja prillidega maskeeritult külastas ta koos Khaniga Londoni Camden Towni ja SoHo klubisid ja restorane. Suurema osa ajast veetis paar Diana Kensingtoni palee korteris. Khanist sai tähtis ankur Diana elus. «Khan tõestas talle, et ta on armastuse ära teeninud,»
ütleb Diana üks sõpru.

«Olen leidnud oma rahu. Ta on andnud mulle kõik, mida vajan,» pihtis Diana oma sõbrale Elsa Bowkerile.

Salasepitsused
Diana armastusega kaasnes aga ka omanikuinstinkt. Ta püüdis edendada Khani karjääri ning kavandas mehe teadmata nende ühist elu. Näiteks palus ta Lõuna-Aafrika kuulsal südamekirurgil Christian Barnardil mees Lõuna-Aafrikasse tööle sokutada. Ta usaldas Barnardile, et tahab Khaniga abielluda, paar tütart sünnitada ning koos temaga Londonist minema kolida. Lõuna-Aafrika sobis uueks eluasemeks kõige paremini, sest seal elas tema vend.

Nagu prints Charlesi ja kõiki teisi armukesi, püüdis ta ka Khani  oma kontrolli all hoida. Diana psühhoterapeut Simone Simmons mäletab, kuidas Diana ei lubanud Khanil Pakistanis elava perekonnaga telefoni teel vestelda üle kümne minuti. «Siis hakkas ta kas mehe ees tantsima või keeras muusika nii valjuks, et rääkimisest ei tulnud enam midagi välja,» meenutab Simmons.

Kui Khan oli tööl, helistas Diana talle kümneid kordi päevas. «See tegi Khani närviliseks, sest tihti pidi ta telefonikõnede pärast operatsioonisaalist lahkuma,» räägib Simmons.

Meedialemmik
1997. aastaks oli Diana endale Inglismaal kindla koha leidnud. Tema vapper maamiinide vastane kampaania leidis Briti ajakirjanduses laialdast kajastamist ning suurejooneline heategevuslik kleidioksjon võeti vastu rõõmuhõisetega. Printsess oli kuningaperele selga pööramas.

Kuna paljud ta nõunikud lahkusid töölt, pidi Diana ajakirjandusega omal jõul hakkama saama. «Ükskõik, mida ta ka ei teinud, ta oli alati täiuslikult meigitud, sest ta ei kujutanud ette, et mõni päev võiks mööduda fotograafideta,» meenutab üks ajalehetoimetaja.

Diana ei suutnud lugemata jätta ühtki artiklit, mis ta kohta kirjutati. «Temas oli kogu aeg mingi ebakindlus,» ütleb üks Diana kauaaegseid sõpru. «Ta tahtis, et kõik, mis ta teeb, kiidetaks heaks. Kui seda ei juhtunud, oli ta rööpast väljas.»

Diana ülemteener Paul Burrell, kes oli seda piina aastaid pealt vaadanud, hakkas lõpuks kõige ebameeldivamaid artikleid printsessi eest peitma. «Ta vaatas mind alati kahtlustavalt, kui mõni leht puudu oli,» meenutab Burrell. «Aga ma ei toonud neid talle isegi siis, kui ta neid nõudis.»

Printsessi teisik
Diana arvates oli elu pidev võitlus meediaga ning selles võitluses omandas ta mitmeid kavalaid võtteid. Üks kummalisem oli teesklemine, et ta on keegi, kes kõigest meenutab printsess Dianat.

«Mina õpetasin talle, kuidas olla iseenda teisik,» räägib Simmons. «Trikk seisnes selles, et tuli teha kõige igapäevasemaid asju, nagu takso peatamine ja pangaautomaadist raha võtmine. Kui keegi teda, silmad punnis, jõllitas, pidi ta naeratama või lehvitama, et inimest segadusse ajada.»

Dianal õnnestus Khani-afääri jälgi segada tervelt poolteist aastat. Tema motiiv oli Khani kaitsta. «Ta oleks islamiusku pööranud, oleks ükskõik, mida teinud,» ütleb sõbranna Elsa Bowker. Kuid Diana tegi vea, kui ta 1997. aasta mais ootamatult Pakistani sõitis.
«Tema eesmärk oli kohtuda Khani perekonnaga ning näidata neile, et ta on «hea tüdruk», kes väärib nende poega,» meenutab Bowker. «Tal oli seljas traditsiooniline helesinine shalwar kameez ning ta veetis 90 minutit Khani sugulastega, kelle seas olid ka mehe vanemad ja vanaema.»

Valuline lõpp
Kui Diana Londonisse naasis, avaldas ta sõpradele, et oli Khani perekonnale hea mulje jätnud ja et nüüd on abieluks kõik teed valla. Kuid Diana polnud Khani oma
visiidist eelnevalt informeerinud. Meest vihastas just see, et suhe sai ajakirjandusele teatavaks.

Järgmisel nädalal tsiteerisid seltskonnalehed Khani isa, kes avaldas kahtlust, kas poeg üldse tahab printsessiga abielluda. Diana ja Khan jätkasid suhtlemist saladuskatte all. Dianas aga võttis maad ebakindlus. «Ta rääkis, et mehe hirm tema perekonna, religiooni ja tausta ees on suurem kui armastus,» meenutab Diana ajaloolasest sõber Paul Johnson.

Juulis pani Khan suhtele punkti. Ajendiks sai artikkel Sunday Mirroris, kus väideti, et Diana ja Khan on kihlunud — sest mida muud sai tähendada Diana visiit Pakistani. Khan süüdistas Dianat loo lekitamises, kuigi naine seda pisarsilmil eitas. «Diana vaevles tohututes piinades,» räägib printsessi juuksur Natalie Symons.

«Usun, et ta armastas Khani. Usun, et Khan oli pärast Charlesi Diana elu suur armastus,» ütleb üks Diana sõber. Purustatud südamega printsessi võttis enda tiiva alla skandaalne Egiptuse ärimees Mohammed Al Fayed. Algavale armuseiklusele tema poja Dodiga astus vahele surm.