Mittekarskusühing Asotsiaalministeerium valib taaskord Eesti aasta parmu, kes oleks tänavu süüvinud rahva mällu eelkõige labase purju joomise ja selle käigus enesehäbistamisega.

Tänavu annavad nominentide hulgas parmutegudega tooni sportlased, autojuhid ja sportlastest autojuhid, kuid ka vanad mittesportlikud juhilubadeta klassikud ei ole silmapiirilt kadunud.

Selleaastasteks silmatorkavaimateks kandidaatideks on korvpallurid. Kuigi Asotsiaalministeeriumi läbiviidud osaluseksperimentidest ja vaatlustest lähtuvalt võib väita, et suurem osa kõigi Eesti liigade mängijatest, treeneritest ja kohtunikest on täielised parmud, tõusid sel aastal oma spordiala esindajatena esile kaks hiilgavat käilakuju.

Juuni alguses magas Tartu Kaarsilla kaare peal pildituna endine korvpalliäss Tanel Tein, kes oma sõnutsi oli sõbraga veidi veini joonud. Detsembris täiendas parmkossumeeste ridasid Tartu Rocki ridadest tuntud grusiin Giorgi Tsintsadze, kes ebatäpsete korvide asemel hoopistükkis Taaralinnas purjuspäi autoga sõites postile täpselt pihta sai.

Legendi staatusesse hakkab tõusma/vajuma odaparm Värnik, kes sel aastal lisaks ebaõnnestunud oda lennutamisele ja ebaõnnestunud verbaalsele suguühtele noorte neidudega burksiputka juures sai hakkama ka eduka pooleteistpromillise autosõiduga. Asotsiaalministeeriumi mõõdikute järgi on poolteist promilli küll üldiselt ainult soojenduseks, kuid võttes arvesse Värniku teisi teeneid ja tulemusi, otsustati tema kandidatuur siiski üles seada.

Samuti ei maksa Asotsiaalministeerium arvates alahinnata male kui spordiala osatähtust parmluse arendamisel ning seetõttu on üheks nominendiks ka maletaja Tarmo, kes purjus peaga malevõistluse kohtunikuga kaklema läks ja seetõttu kahetsusväärsel kombel võistluskeelu sai.

Rahvusvaheliste suhete edendamisele aitab selleaastasel konkursil lisaks grusiin Tsintsadzele kaasa eestlane, kes tabati Soomes Vantaa ja Sipo vahelisel maanteel autoroolist väidetavalt 5,9 promillise joobega. Politseinike protestist, et vaevalt joove reaalselt üle 4 promilli oli, hoolimata on tegemist väärika, kuigi anonüümse kandidaadiga.

Lisaks on Eesti ühe ihaldatuima auhinna nominentide nimistusse üles seatud Tallinna linnas 2,5 promillise joobega ringi kurvitanud naistaksist, kes sõitis alustuseks otsa veoautole ja seejärel teelt välja. 

Asotsiaalministeeriumi esindajana teeb sel aastal järjekordse comeback’i legendaarne asotsiaalminister ja kõikide parmude eeskuju Bogen. Ministrile pakub sisemist konkurentsi parmluse üks suurkujusid vanameister Enz, kelle hoida ja kaitsta on asotsiaalministeeriumi alusväärtused.

Hääle oma lemmiku poolt saab igaüks anda asotsiaalministeeriumi koduleheküljel.

Aasta Parmu konkursi võitnu saab ministeeriumi poolt rändpudeli ning kõigi maade parmude kustumatu imetluse. Lisaks lasub tal kohustus esindada Asotsiaalministeeriumi ametlikel joomingutel üle kogu maailma.

Varasematel aastatel on Aasta Parmu tiitli võitnud endine operaator Pavka (2002), linnapea Edgar (2003), endine rektor Ando (2004), endised riigikogulased Tein ja Aru (2005), kalagurmaanid Pant, Hunt ja Mehtonen (2006), joodiknäitleja Jan Uuspõld (2007), Võsapets (2008) ja esteet Linnar (2009).

1996. aastal loodud Asotsiaaliministeerium ühendab inimesi, kes on aru saanud mitte ainult sellest, et vallavaesed ja -sandid on osa meie ühiskonnast, vaid samuti tõsiasjast, et ka toimetulevaid ühiskonnaliikmeid iseloomustab teatav asotsiaalsusosadus, alge, mida ei saa varjata pintsaklipsu ega mungarüüga.