“Ma üldse ei ootanud seda. Olin kindel, et võidab näiteks Grete Klein või Nublu,” meenutab Henri Karpov ehk Hensugusta hetke, kui õhtujuht teda lavale kutsus. “Naljakas ja hirmus tunne on auhinda vastu võtta minust vanemate inimeste ees, kelle seas on Swedbanki ja teiste mõjukate firmade esindajad. Tundsin, kuidas karvad läksid tulikuumaks ja jalad värisesid,” ütleb Karpov.

Võitja polnud ammu ette teada, sest Balti riikide mõjukaimate Instagrami kasutajate edetabel koostati keeruliste arvutuste põhjal. Lisaks jälgijate arvule võeti arvesse ka näiteks fännide aktiivsus ning nende usaldusväärsus. Sama edetabeli teise koha võitis Grete Klein ning neljanda koha haaras Nublu. Baltimaade üldtabelis hõivab 21-aastane noormees lausa kaheksandat kohta.

“Mu perekond on tõsielusari.”

Kui küsida Henrilt, mis on tema järgmise viie aasta plaan, plahvatab ta naerma. “Ma olen see vend, kes ei mõtle ette rohkem kui kaks kuud oma elus. Mu perele see ei meeldi, sest see võib olla vastutustundetu,” ütleb Karpov. “Võibolla see on põlvkonna sümptom, aga minu sõbrad näiteks mõtlevad rohkem ette kui mina. Sul peavad selleks suured ambitsioonid ja unistused olema.”

Tartu ülikoolis on noormees õppinud infokorraldust, edasine tulevik on ebaselge. Kes soovib, võib tema elu jälgida reaalajas. “Mina ning mu perekond ongi nagu üks tõsielusari.” Aken hariliku nooruki ellu ongi Hensugusta fenomen. “Mu eesmärk polnud kunagi saada sotsiaalmeedia mõjutajaks. Hakkasin Youtube’i tootma sisu ikkagi enda jaoks.”

Vaadates praegu tema Instagrami lugusid, selgub, et täna tõmbusid Henri õe valged Adidase tossud pesus siniseks. Minutitega on seigast teadlik ligi kümme tuhat noort. Kui suur on vastutus olla eeskujuks väga mõjutatavas eas noortele, kes oma iidoli üleskutsel pea ahju paneksid? “Aus vastus on see, et vastutus siiski on. Samas proovin ma mitte üle mõelda, sest see seaks mulle väga tugevad piirid,” tunnistab Karpov. “Ma ei ärgita oma fänne midagi minu nimel tegema. Kui, siis ainult millegi hea tegemiseks. Näiteks looduse koristamine teeme-ära kampaania raames.”

Tasuta breketid

Südamelähedaseid murekohti on Karpovil teisigi. “Üks põhilisi asju, mida näen Eestis ka oma õe pealt on siiski koolikiusamine. Võibolla on see vähemaks jäänud, aga ära pole see kuhugi kadunud,” räägib Henri. “See ajab mind nii kettasse, kui seda näen.” Koolikiusamisega on suunamudijal ka isiklik minevik. “Võibolla see on põhjus, miks nii palju naeratan: mul olid hästi etteulatuvad hambad. Sain riigilt breketid põhimõtteliselt tasuta, sest see kvalifitseerus puudena,” meenutab ta. “Kandsin neid mitu aastat ja eks ikka kaasnes sellega ka narrimine.”

Kui kunagi tõid hambad tema ellu valu, siis täna võiks Hensugusta naeratus olema kindlustatud. Henri näitab hambaid igal võimalusel ning paraku – maailm naeratab vastu. Kas tegemist on päriselt rõõmsa indiviidi või selle fassaadiga? “Pean tõdema, et tegu ei ole fassaadiga. Ei tea, võibolla on asi kasvatuses. Teine kord tunnen end kurvana Tallinnas. See industriaallinn põhjustab minusugusele Lõuna-Eestlasele suurt stressi.”

Raha pole tähtis

Kui priiskavat elu elab Eesti mõjukaim Instagrammija? “Eks midagi ma ikka teenin, aga mitte piisavalt, et sellest üksi ära elada. Elan ju vanemate juures,” ütleb Karpov. “Mina olen see vend, kes võtab väga vähe reklaamipakkumisi vastu. Tegelikult ei meeldi kellelegi reklaam. Ma ei tee asju raha pärast. Ma saaksin, aga ei tee.”