Kirjanikunime Jan Beltrán (39) taha peitunud eestlane kirjutas läbi aegade geograafiliselt laiahaardelisema raamatu, mis lisaks Eestile ilmub nii Soomes kui Hispaanias - huvi tunneb ka kirjastaja Rootsist. Kuigi nime jätab mees enda teada, jäi ta siiski kaadrisse romaani tutvustusel Hispaanias.

 
Salapärasest Jan Beltránist on teada vaid niipalju, et ta on sündinud 1970. aastal Võrumaal ning elanud viimased kümme aastat Lõuna-Euroopas, nüüd Barcelonas. Tema tõsieluromaan «La mala vida ehk neetud elu» kajastab muuhulgas diktaator Francisco Franco aegset 1950. aastate Barcelona kokaiinihõngulist kulissidetagust elu tänapäevani. Peale kõige muu on detailselt kirjeldatud geiseksi, mida ei ole Eestis kunagi tehtud. Seetõttu soovitabki Jan, kelle tegelaskujude prototüübid on päriselust, mõningate tõsieluliste stseenide tõttu romaani ainult täiskasvanutele.
«Ühtegi ilukirjanduslikku teost ei ole mõtet kirjutada, kui sa ei ole kõigepealt enda vastu aus,» leiab Beltrán. «Kui jätad ütlemata selle, mida tunned ja mõtled, muutuvad teose tegelased veretuks ja sa peidad nendesse enda hirmu. Lugeja ootab tõde.»
Jani kolleeg Kerttu Rakke, kes kiidab romaani ehedaid olustikukirjeldusi, ei nimetaks raamatut geiromaaniks, sest tegelaste seas on ka heteroid. «Lõppude lõpuks ei ole ju oluline see, kellega sa magad, vaid mida sa teed,» põrutab Rakke. «Kui sa oled lihtsalt värdjas, võid ka kodus pihku lüüa, aga - ega see sind sellegipoolest paremaks tee!»
 
 
Kes tunneb? Kuigi isegi raamatus pole näha autori pilti, on vaid siluett, jäi Jan Beltrán (keskel) ühes kolleeg Kerttu Rakke ja raamatu kirjastajaga pildile Barcelonas õhtusöögil restoranis Barnabier.