«Lahutus on käimas, jah,» tunnistab Egon Nuter. Maineka näitleja ja lavastaja enam kui kolmkümmend aastat kestnud abielu on lõpusirgel - suve lõpust elab mees koos juba uue armastatu, kolleeg Liina Tennosaarega!

Ajakirjaniku ametit pidanud Veronika ja Egon Nuter (54) võinuks tänavu kõlistada šampanjapokaale oma 32. abieluaastapäeva tähistamiseks. Hõbepulmad on seega seljataga, ent kuldpulmi paar koos ei pea...
Egon ja Liina (44) nautisid teineteise seltsi oktoobri alguses Veiko Õunpuu uue filmi «Püha Tõnu kiusamine» esitlusel. Päev hiljem torkasid nad silma Liina kodu lähedal Kalamajas käest kinni jalutades. Siis jäid mõlemad omavahelistest suhetest rääkides kidakeelseks. Egon sõnas, et nad on Liinaga ammused tuttavad ja lähedased sõbrad. Liina, kelle abielu lagunes paari aasta eest, kui tema abikaasa, näitleja Sten Zupping noorema naise juurde põgenes, pidas teemat kommenteerimiseks ebamugavaks. Paari nähti oktoobri algul ka Saaremaal spaas.
 
Lahutusotsus tuli pärast Türgi reisi
Oktoobris käisid Liina ja Egon Türgis, kus puhkasid ja harjutasid uueks näidendiks. Siis oli Egon veel kahevahel. Kes võidab? Liina või Veronika? Kes jääb, kes läheb?
Liina rääkis Türgis Kroonikale enda ja Egoni kinoklubist, millest ta ei kavatse loobuda, ja Egon ütles, et austusest oma abikaasa vastu ta olukorda ei kommenteeri.
Egon sõnas: «Pikaajaline suhe sunnib mõtlema, sest mul pole neid vahetusi eriti olnud.» Seega vajas Egon järelemõtlemiseks aega. Kuigi jah, tema ja Liina kinoklubi oli võrdlemisi kaugele arenenud projekt.
Paar päeva pärast Türgist saabumist astus Egon läbi Veronika juurest ja rääkis asjad selgeks.
«Meil ei ole midagi enam Liinaga salata. Vaatame, mis elu toob. Loodan, et hästi läheb,» ütleb Egon.
#end#
Liina täiendab: «Oli ammu selge, et elu asjad tahtsid ajamist. Egon rääkis Veronikaga mõni päev peale Türgist naasmist asjad selgeks.»
Türgi reisil pajatas Liina Kroonikale, et ta tunneb Egonit juba kakskümmend aastat ja selle aja jooksul on nad koos jalutanud «oi-oi kui palju»...
«Meil oli juba ammu kinoklubi, sest enamus meie tuttavatest ei viitsi kinos käia,» selgitas Liina ka ühiseid kinokülastusi. «Kinno ju reeglina üksi ei lähe ja seega me oleme ikka jalutanud kinno ja tagasi. Ja ma kavatsen temaga ka edaspidi kinno ja tagasi jalutada.»
Pärast Egoni otsust ei tee Liina enam saladust, et nad elavad koos tema Kalamaja korteris Graniidi tänaval. Küll ei oska Tennosaar öelda midagi nende ühiste tulevikuplaanide kohta: «Vaatame, mis elu toob. Õnnelikud oleme küll.»
 
Huvi langus kooli vastu viis abieluni
Egon ja Veronika, kes oli väidetavalt lahutusprotsessi algataja, tutvusid naise sõbranna pulmas - Egon tundis omakorda toonast peiupoissi.
«See oli mage,» meenutas Egon naljaga pooleks enda ja Veronika tutvumislugu mulluses usutluses Postimehe Arterile. «Meid sätiti kõrvuti istuma ja ta ei teinud must väljagi. Vihastasin ja hakkasin pihta, et saame kokku ja saame kokku. Ta kasutas eest ära jooksu taktikat. Nagu ma nüüd vanaisana (Egon pageb vahel ka lapselapse eest) olen üle võtnud. See ajab ju närvi.»
Veronika õppis pedagoogikaülikoolis vene kirjandust, Egon režiid. Kui kultuuriteaduskonda hakati tantsujuhte vastu võtma, siis läks Veronika sinna üle.
«Teisel või kolmandal kursusel toimus minus kooli suhtes huvi langus ning ma ei leidnud muud paremat teha, kui tegin ettepaneku abielluda,» pajatas Egon Arterile. «Abiellusimegi. Kursusekaaslased kinkisid abieluvoodi, ehkki meile piisanuks ka olemas olnud 80sentimeetrisest. Nüüd enam seda ette ei kujutaks. Kitsas mis kitsas.»
Liina, kes on kahel korral abielus olnud, on praegu vallaline. Enne Sten Zuppingut oli ta paar näitleja Heino Seljamaaga (57), kellega tal on poeg Jass Seljamaa. Kui noormees elab iseseisvat elu ja õpib praegu Tšehhis filmikoolis Brno linna lähedal, siis Liina teismeline tütar Epp abielust Steniga vajab veel ema hoolt.
Veronika ja Egoni perest on lapsed juba laia ilma kõndinud. Nende vanim laps, sisearhitektist tütar on 32, tema peres kasvab 10aastane laps. Nuterite vanem poeg on 27, noorem aga 18. Tema õppis sepaks, ja tudeerib nüüd lisaks Kunstiakadeemias.
 
Nuterid kasvasid lahku?
Igasugune lahkuminek on valus kannapööre elus. Mis Nuterite abielu pöördumatu kriisini viis, sellel ei peatu ei Egon ega ka Veronika - naine loobub igasugustest kommentaaridest.
Psühholoogid ja suhtespetsid esitaksid pika loetelu erinevaid põhjuseid, mis ühele abielule saatuslikuks võivad osutuda - selleks ei pruugi olla sugugi kolmanda osapoole väljailmumine! Tihti lahutatakse staažikad abielud ka põhjusel, et inimesed on aastaid teineteisest lahku kasvanud ning koos ollakse vaid laste pärast. Kui lapsed iseseisvuvad ja noorpõlvekodu jätavad, ei leia vanemad oma edasisel kooseksistentsil uusi ega säravaid tahke...

 Tõlgendus lahkukasvamise osas võib olla meelevaldne, kuid Arterile antud mulluses usutluses ütles Egon, et kevadest pole ta Veronikat eriti näinud...
«Ta on ühe ajakirja juures toimetaja ning on praegu töö tõttu Austria majaühistutega tutvumas, tuleb vist jaanipäevaks koju,» nentis Egon, siis oma Hara lahe ääres Virve külas asuva suvekodu trepil istudes.
Türgi reisil, kus Egon ja Liina nimetasid endid veel lihtsalt headeks sõpradeks, filosofeeris Liina muu hulgas ka teemal, miks tekivad suhtekolm- ja nelinurgad:
«Eks inimestele ikka tundub, et hea on seal, kus meid ei ole, või keegi teine on parem - ega osata hinnata seda, mis parajasti on. Eks olles elanud nii vanaks, siis võib arvata, et ühel hetkel võib ka igav hakata.»
 
Vara on jagada miljonite eest
Hea südame poolest tuntud Egonil seisab ees varajagamine. Tema ja Veronika ühisvara hulka kuulub korter Tallinnas Nõmmel Paplite puiesteel, kust mees augustis välja kolis, ja talukompleks Kuusalu vallas Virve külas mere ääres. Egon Nuteri nimel on ka mitu hektarit metsamaad Noarootsi vallas... Vara kokku miljonite kroonide eest.
Omamoodi kurioosum on see, et etenduses «Nääripidu», mida Türgis harjutati, mängivad Egon ja Liina abielupaari, kes on liiga kaua koos elanud, mistõttu mõlemad peavad armukest. Tennosaare sõnul on Egoni tegelaskuju selline nina-ajalehes-tüüp, kes oma naist juba ammu ei märka, ja seetõttu on tema oma armukeseks võtnud Jüri Aarma kehastatava tegelaskuju. Egoni tegelase armukest mängib Inga Allik. Nelik saab etenduse käigus kokku ühes korteris ning kõik kisub jaburaks kätte ära...